Ημερίδα Μεταφορών

 

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012 το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, πραγματοποίησε στο Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ρωσίας, Ημερίδα με θέμα: «Μεταφορές ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία – πρακτικά θέματα και προβλήματα», προσελκύοντας το ενδιαφέρον σημαντικών παραγόντων της επιχειρηματικής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου. Μεταξύ των οποίων, το παρόν τους έδωσαν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδα-Ρωσία και βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών της Ρωσίας κ. Sergey Konovalov, η Ειδικός Εμπειρογνώμονας στα θέματα διεθνών εμπορευματικών μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδος κα. Αργυρώ Νεαμονιτάκη, ο Σύμβουλος Α’ ΟΕΥ της Β2 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ κ. Ιωάννης Μάρκος, η Αντιπρόεδρος-Επιχειρηματική Ανάπτυξη της ECONOMOU SHIPPING AGENCIES LTD κα. Μάγδα Κυριακού, ο Σύμβουλος Μεταφορών για την Ρωσική αγορά της VESTALCO κ. Igor Yudin, Logistics Manager του Ομίλου ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. κ. Μιλτιάδης Χατζημανωλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της SPIRITWORLD κ Μιχάλης Σπυριδάκος καθώς και άλλοι εκπρόσωποι επιχειρηματικών κύκλων.

 

 


Εκ μέρους της Πρεσβείας της Ρωσίας τον χαιρετισμό απηύθυνε ο Σύμβουλος της Πρεσβείας και Διευθυντής του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας Ρωσίας κ. KhomenkoAlexander ο οποίος υπογράμμισε την ανοδική τάση στην ανάπτυξη ελληνορωσικού εμπορίου και εξέφρασε την επιθυμία της ρωσικής πλευράς να στηρίξει ενεργά τα ελληνικά προϊόντα και τον τουρισμό.

Ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας σε σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε θερμά όλους τους παρευρισκομένους για την ανταπόκριση στην πρόσκληση του και τόνισε πως η συγκεκριμένη Ημερίδα αποτελεί ουσιαστική συνάντηση επιχειρηματιών και φορέων για την καταγραφή τόσο των προβλημάτων που προκύπτουν στις διαδικασίες μεταφοράς των προϊόντων όσο και στην συμβολή για την επίλυσή τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες του Επιμελητηρίου για την τόνωση και ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανακοίνωσε την υλοποίηση ενός νέου προγράμματος εκμάθησης της ρωσική γλώσσας για τους επιχειρηματίες σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της Πρεσβείας της Ρωσίας.Τέλος, απηύθυνε εκ νέου πρόσκληση στα μέλη του Επιμελητηρίου να ενισχύσουν τις ομάδες εργασίας του και να ενταχθούν ενεργότερα στις τάξεις του παρακολουθώντας στενότερα τις δραστηριότητές του.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου στην σύντομη ομιλία του επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο των επενδύσεων και των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία και κατά συνέπεια των μεταφορών.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνεργασία των δύο χωρών χαρακτηρίζοντας την, ως ιδιαίτερα επωφελή και αμοιβαία ενώ δεν παρέλειψε και αναφορά σε κινήσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο κορυφής με πρόσφατη την επίσκεψη του Προέδρου και του επιτελείου της ΝΔ στην Μόσχα.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών της Ρωσίας κ. Sergey Konovalov έδωσε μια πλήρη εικόνα του καθεστώτος που επικρατεί στον τομέα των μεταφορών μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας, τονίζοντας ότι η συνεργασία στον τομέα αυτό, περιλαμβάνει οδικά, σιδηροδρομικά και εναέρια μέσα μεταφοράς ενώ πραγματοποίησε και νύξη περί την διεθνή ναυτιλία. Λόγο έκανε και για την πρόσφατη υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για τις Διεθνείς Οδικές Μεταφορές ενώ υπογράμμισε την από κοινού εργασία που χρειάζεται για την ανάπτυξη της σιδηροδρομικής επικοινωνίας. Η εναέρια συγκοινωνία, διαπιστώνει, αποτελεί προτεραιότητα και για τις δύο χώρες και για τον λόγο αυτό έχουν δοθεί δικαιώματα πραγματοποίησης τακτικών πτήσεων σε 6 ελληνικές και αντίστοιχα σε 10 ρωσικές αεροπορικές εταιρείες. Σημείο αναφοράς υπήρξε και η διεθνής οικονομική κρίση η οποία έχει αναμφισβήτητα στιγματίσει και την σταθερή ανάπτυξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς μεταφορών ενώ σημείωσε πως, η δυναμική της συνεργασίας αυτής έχει όλες τις δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στην τοποθέτησή της, η Ειδικός Εμπειρογνώμονας στα θέματα διεθνών εμπορευματικών μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων της Ελλάδος κα. Αργυρώ Νεαμονιτάκη αναφέρθηκε στην πρόσφατη Συμφωνία Οδικών Μεταφορών μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας. Υπογράμμισε ότι με την συμφωνία αυτή, οι δύο Πλευρές θέτουν νέους στόχους και υλοποιούν σχέδια για την ανάπτυξη των διεθνών οδικών μεταφορών, προκειμένου να συμβάλουν με τον τρόπο αυτό στην περαιτέρω μεταξύ τους οικονομική συνεργασία. Αναφορά έγινε και στις διμερείς, τριγωνικές και πολυμερείς άδειες που ανταλλάζονται μεταξύ των δύο χωρών καθώς σημειώθηκε πως το Ελληνικό Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, στο πλαίσιο της προώθησης των ελληνικών εξαγωγών, καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ομαλή διενέργεια των διεθνών εμπορευματικών μεταφορών.


Ιδιαιτέρως σημαντική αποτέλεσε και η ομιλία του Συμβούλου Α’ ΟΕΥ της Β2 Διεύθυνσης του ΥΠΕΞ κ. Ιωάννη Μάρκο, με αναφορές στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις δίνοντας συμβουλές και κατευθυντήριες γραμμές για την εξομάλυνσή τους. Αναφορές πραγματοποίησε σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν το σύνολο των εξαγωγών, το εγχώριο ΑΕΠ, τον πληθωρισμό καθώς και σε νοοτροπίες των επιχειρηματιών των δύο χωρών.

Σπουδαίες αποτέλεσαν και οι τοποθετήσεις της Αντιπροέδρου-Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της ECONOMOU SHIPPING AGENCIES LTD κα. Μάγδας Κυριακού, του Συμβούλου Μεταφορών για την Ρωσική αγορά της VESTALCO κ. Igor Yudin, του Logistics Manager του Ομίλου ΝΗΡΕΥΣ Α.Ε. κ. Μιλτιάδη Χατζημανωλάκη, καθώς και του Διευθύνοντα Συμβούλου της SPIRITWORLD κ Μιχάλη Σπυριδάκο, με αναφορές στην ιστορική διαδρομή της ανάπτυξης των μεταφορών, τους τρόπους συνδυασμένων μεταφορών, την λειτουργία των ελληνικών αερογραμμών και την καταγραφή των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις υπηρεσίες logistics.

Τα αποτελέσματα της Ημερίδας θα καταγραφούν και θα κοινοποιηθούν στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς των δύο κρατών.


2 700x5253 600x300


6 700x525
 

Αναζήτηση

Weather

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!

Currency convertorΔίκτυο Συνεργασιών

Θεσμικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Η Οικονομία της Ρωσίας

Εκθέσεις

Κανόνες και Πρότυπα Εμπορίου

Χρήσιμα Links

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Τουρισμός

Είσοδος μελών