ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ | 06/11/2014

Ελληνορωσικό Εξαγωγικό Συμπόσιο «Προωθώντας Ελληνικά Προϊόντα στη Ρωσική αγορά: Τρόφιμα – Ποτά»

Σεβασμιότατε,
Κ. Υπουργέ,
Κ. Πρέσβυ,
Κ. Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας,
κ. Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
κ. Πρόεδρε του ΕΒΕΘ και συνδιοργανωτή της σημερινής εξαγωγικής εκδήλωσης,
κ. Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης,
κ. Εκπρόσωπε του ΣΕΒΕ,
κ. Γενικέ Πρόξενε της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη,
Kύριοι Προέδροι Επιμελητηρίων / Φορέων,
Αγαπητοί φίλοι από την Ρωσία,
Κυρίες και κύριοι,

Ως ΕΡΕΕ είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια εξαγωγική εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη και με συνδιοργανωτή το ΕΒΕΘ με το οποίο μας συνδέουν δεσμοί συνεργασίας.

Και είμαστε επίσης χαρούμενοι που μας τιμά με την παρουσία του ο νέος Πρέσβυς της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα αλλά βεβαίως και όλοι εσείς.

Αποτελεί γενική παραδοχή πως η Ελλάδα της κρίσης αλλά και η Ελλάδα χωρίς κρίση, έχει ανάγκη τις εξαγωγές των προϊόντων της.

Ιδίως μάλιστα στο χώρο των αγροτικών προϊόντων και ποτών όπου διαθέτει εξαιρετική ποιότητα.

Δυστυχώς, όμως δεν διαθέτει κουλτούρα εξαγωγών αποτέλεσμα μίας λαθεμένης πολιτικής και μιας λαθεμένης αντίληψης και νοοτροπίας που διαπερνά σχεδόν ολόκληρη την κοινωνία.

Και η εικόνα των Ελληνικών εξαγωγών φανερώνει κάτι τέτοιο. 180 επιχειρήσεις εξάγουν το 80% και ο μέσος όρος εξαγωγών ανά επιχείρηση είναι 700.000 Ευρώ ενώ πχ στην Ιρλανδία 8.000.000 ευρώ.

Σήμερα και με την σκληρή εμπειρία της κρίσης αρκετά πράγματα δείχνουν να αλλάζουν. Σε αυτό τον τομέα όμως πολλά ακόμα μένουν να γίνουν, κάτι που θα έχουμε την ευκαιρία να εξετάσουμε σήμερα και βέβαια πως μπορεί να γίνει αυτό καλύτερα με την Ρωσική αγορά.

Και βέβαια πολλοί αντιτείνουν, ότι υπάρχει embargo σήμερα αλλά αυτή, να μου επιτραπεί, δεν είναι προσέγγιση, αφού υπάρχει πληθώρα προϊόντων που δεν έχουν περιορισμούς και επειδή τα embargo έρχονται και παρέρχονται και η Ελλάδα θα πρέπει να δουλέψει για το μέλλον της σε μια μεγάλη αγορά.

Γιατί πράγματι η Ρωσική αγορά είναι μια μεγάλη και ισχυρά καταναλωτική αγορά και παρόλο τις προκλήσεις που συναντάνε το τελευταίο διάστημα εμείς πρέπει να δουλέψουμε για την μεγάλη εικόνα.

Και μιλάμε για την χώρα της Ρωσίας με σημαντικά και ταυτόσημα χαρακτηριστικά με την Ελλάδα αλλά βέβαια και με χαρακτηριστικές διαφορές και μια χώρα που θα έχει πάντα πρωταγωνιστικό διεθνή ρόλο, μια χώρα με τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ισχυρό πολιτιστικό υπόβαθρο.

Το ΕΡΕΕ αποτελεί μια θεσμική γέφυρα ανάμεσα σε αυτές τις 2 αγορές και θα πρέπει να σας πω πως καταβάλλει ιδιαίτερες προσπάθειες με μεθοδικό και συστηματικό τρόπο για αυτό τον σκοπό, κάτι που θα έχετε την ευκαιρία να αντιληφτείτε στο σημερινό Συνέδριο.

Ακριβώς για αυτό το λόγο οι κυβερνήσεις των 2 χωρών έχουν αναγνωρίσει τη σημαντική αυτή δράση του ΕΡΕΕ και τον Απρίλιο 2014 κατά την διάρκεια της συνάντησης της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής και το σχετικό πρωτόκολλο που υπέγραψαν παροτρύνουν τους επιχειρηματικούς φορείς των 2 χωρών να συνεργάζονται με το ΕΡΕΕ και τα ισχυρά δίκτυα συνεργασιών που διαθέτει στις 2 χώρες.

Πράγματι το ΕΡΕΕ
➢ Πραγματοποιεί συνέδρια σε Ελλάδα και Ρωσία όχι φιλολογικού χαρακτήρα όπως βλέπουμε πολλές φορές να γίνεται αλλά ουσιαστικές εκδηλώσεις με ζωηρό ενδιαφέρον από τις αγορές και για θέματα που αφορούν τον τουρισμό, την κτηματαγορά, τις εξαγωγές και όχι μόνο.
➢ Δημιουργεί ισχυρά δίκτυα συνεργασίας με σημαντικούς ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς της αγοράς στις 2 χώρες.
Στη Ρωσία
⇒ 23 μεγάλα επιμελητήρια Μόσχα, Αγ.Πετρούπολη, Επιμελητήριο Ρωσικής Ομοσπονδίας
⇒ 8 μεγάλες επιχειρηματικές κλαδικές οργανώσεις

Και έπεται συνέχεια:

Στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα

⇒ Με τα περισσότερα Εμπορικά Επιμελητήρια
⇒ Με επιχειρηματικές φορείς όπως ΣΕΒΕ και ΟΛΘ

➢ Αλλά εκτός από τα δίκτυα συνεργασίας προχωράει σε ορισμό Εκπροσώπων κατά Περιφέρεια στη Ρωσία και Ελλάδα.

Ρωσία -> Αγ.Πετρούπολη
Νοβοροσίσκ
Σαμάρα

Και έπονται:
Νοβοσιμπίρσκ
Κρασνονταρ
Τσελιάμπινσκ
Εκατερινμπουργκ

Ενώ συζητείται η δημιουργία παραρτήματος στη Μόσχα.
Ελλάδα -> Θεσσαλονίκη, Δράμα, Αλεξανδρούπολη, Καστοριά, Ημαθία, Φλώρινα, Μαγνησία, Λέσβο, Κρήτη, Ρόδο.

➢ Θέλω επίσης να σας γνωρίσω ότι το ΕΡΕΕ υλοποιώντας τις σημαντικές γνώσεις των μελών του, των συνεργατών του κτλ. παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες, διοργανώνει ατομικές και ομαδικές επιχειρηματικές αποστολές, προχωρά μαζί με Ρώσους ειδικούς σε εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και σεμινάρια και γενικά υπηρεσίες πληροφόρησης επαφής με την Ρωσική αγορά, διαφημίσεις, μεταφράσεις ενώ διαθέτει και ιστότοπο και στις 2 γλώσσες και αξίζει να σημειωθεί ότι το ΕΡΕΕ στη Ρωσία και στη Ρωσική γλώσσα ονομάζεται Ρωσσοελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Κυρίες και κύριοι,

Σήμερα όμως είναι και ημέρα γιορτής για το ΕΡΕΕ. Γιορτάζουμε την ίδρυση παραρτήματος του στη συμπρωτεύουσα και βεβαίως τη σημαντική του παρουσία στη Β. Ελλάδα μέσω των εκπροσώπων του που βρίσκονται στο πάνελ και θα έχω την ιδιαίτερη χαρά και τιμή στη συνέχεια να σας παρουσιάσω.

Δεν θα ήθελα να τελειώσω πριν αναφερθώ σε ορισμένες χαρακτηριστικές εκδηλώσεις του ΕΡΕΕ την προσεχή περίοδο:
- Για τα αγροτικά προϊόντα (Expotrof, Prodexpo)
- Εκδηλώσεις για τα Δομικά υλικά και τα φάρμακα
- Επιχειρηματική αποστολή στην περιφέρεια της Ρωσίας μαζί με το ΣΕΒΕ
- Συνέδρια για την κτηματαγορά και τον τουρισμό
- Στις 18 Νοεμβρίου Ημερίδα για τον τρόπο που μπορεί μια επιχείρηση να διαχειριστεί την κρίση και να ετοιμαστεί για την επόμενη ημέρα

Έχουμε την χαρά να έχουμε μαζί μας 10 ρωσικές εισαγωγικές Επιχειρήσεις που ήλθαν ειδικά προς τούτο προκειμένου να ενημερώσουν και να ενημερωθούν.

Προηγουμένως έκαναν μια στάση στη Λέσβο όπου με τη βοήθεια της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και των Επιμελητηρίων έγιναν συναντήσεις από τις οποίες προσδοκούμε να πραγματοποιηθούν συμφωνίες.

Όπως έχουμε βεβαίως και Έλληνες ειδικούς που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της Ρωσικής αγοράς και θα έχουμε τη δυνατότητα πολλών ερωτήσεων και εκ του σύνεγγυς επαφών.

Και βεβαίως την κεντρική ομιλία του κ. Πρέσβυ της Ρωσίας και τον οποίο καλωσορίζουμε και εδώ στην Θεσσαλονίκη και στον οποίο ευχόμεθα κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα στην Ελλάδα όπου θα διαπιστώσει και ο ίδιος για τα εξαιρετικά φιλορωσικά αισθήματα του Ελληνικού λαού, ενώ το ΕΡΕΕ θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό του και στο πλευρό των Αρμόδιων Ελληνικών Αρχών για να βοηθήσει στην ακόμη περισσότερη ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων.

Ευχαριστίες :
ΕΒΕΘ
Εθνική Τράπεζα
Kedr Bank
Μουζενίδης
Citrine / Unit Hellas
Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Ρωσίας
ΣΕΒΕ
ΟΛΘ
Rusprodsoyuz (Εισαγωγική Ένωση Προμηθευτών Προϊόντων Ρωσίας)
Επιμελητήρια Β.Ελλάδος

Και βεβαίως την Ρωσική αποστολή και όλους εσάς.

Αναζήτηση

Weather

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!

Currency convertorΔίκτυο Συνεργασιών

Θεσμικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Η Οικονομία της Ρωσίας

Εκθέσεις

Κανόνες και Πρότυπα Εμπορίου

Χρήσιμα Links

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Τουρισμός

Είσοδος μελών