Ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας | 9 Σεπτεμβρίου 2016, ΔΕΘ

Ομιλία Προέδρου Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστου Δήμα στη Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης:«Ανάπτυξη της συνεργασίας στον αγροτικό τομέα μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας» (9 Σεπτεμβρίου 2016, ΔΕΘ)

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί από την Ελλάδα και από την Ρωσία,
Αξιότιμε κ. Γενικέ, κ. Περιφερειάρχη,
Αγαπητοί φίλοι από την Ρωσία,
Κύριες & Κύριοι,

Είναι εξαιρετικά ευτυχής συγκυρία για μένα ως Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αυτή η Ελληνορωσική εκδήλωση.

 

Από την μια μεριά έχουμε την Ελλάδα με τα εξαιρετικής ποιότητος αγροτικά προϊόντα και από την άλλη πλευρά τη Ρωσία, όχι βέβαια μόνο ως Ρωσική Ομοσπονδία αλλά και ως τον κινητήριο μοχλό της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης με τα περίπου 200 εκατ. πληθυσμό και με την διάθεση για κατανάλωση ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και όχι μόνο.

Η αγορά αυτή πριν μόλις 3 χρόνια γνώριζε δυναμική και αυξητική τάση.
Όμως τόσο οι οικονομικές κρίσεις (ιδίως στη Ρωσία με την υποτίμηση στο ρούβλι), όσο και οι γεωπολιτικές κρίσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία και τα αντίμετρα της Ρωσίας με το embargo κυρίως στα αγροτικά προϊόντα των Ευρωπαϊκών χωρών, είχαν σαν αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση αυτής της εμπορικής αγροτικής συνεργασίας.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι; Μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία;
Ας είμαστε όμως σοβαροί. Ούτε γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούμε να ελέγξουμε ως αγορά, ούτε οικονομικές κρίσεις να διευθετήσουμε. Μπορούμε όμως μετά βεβαιότητας να βοηθήσουμε σαν αγορά πάντα προς την σωστή κατεύθυνση. Μπορούμε να προσθέσουμε κάτι θετικό στην όλη προσπάθεια, αφού αναλύσουμε την πραγματική κατάσταση.

1) Τα σημάδια της οικονομικής ανασύνταξης στη Ρωσία είναι θετικά μετά τα σταθεροποιητικά μέτρα που πάρθηκαν εκεί.
2) Το περιβάλλον των γεωπολιτικών εξελίξεων με επίκεντρο την Ουκρανία, που αποτέλεσε και την αφορμή των κυρώσεων της Ε.Ε. και των αντιμέτρων της Ρωσίας φαίνεται να πλησιάζει το σημείο κόπωσης.
Υπάρχουν πολλά σημάδια με δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και Ρώσων αλλά και η γενικότερη διάθεση να βρεθούνε λύσεις είναι υπαρκτή.

Ας μην ξεχνάμε τις πολλές γεωπολιτικές και άλλες συνεργασίες που έχει η Ρωσία με τη Δύση και βεβαίως τις έχει ανάγκη ο πλανήτης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα το Ιράν, η Συρία, η συνεργασία στο Διάστημα.

Κάποια στιγμή και εγώ δεν το βλέπω να είναι μακριά, τα ζητήματα αυτά θα λυθούνε.
Οι αγορές αυτές δεν πρέπει να βλέπουν μόνο το σήμερα αλλά κυρίως το αύριο με τις ευκαιρίες του. Η Ελληνική αγροτική οικονομία και αγορά πρέπει να είναι έτοιμη στο σχεδιασμό της και τις συμμαχίες της για την επόμενη μέρα.

Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο με βάση τα παραπάνω έχει διαμορφώσει κατάλληλα την στρατηγική του.

Καταρχάς το Επιμελητήριο τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποίησε πληθώρα αγροτικών συνεδρίων με ευρύτατη συμμετοχή και εξαιρετική επιτυχία.

Με την αλλαγή των συνθηκών όμως η συμμετοχή περιορίστηκε και το ΕΡΕΕ ανέλαβε νέες πρωτοβουλίες.

Σε πολιτικό (ας πούμε) επίπεδο:
Συζητήσεις με τα λοιπά Ρωσο – Ευρωπαϊκά Επιμελητήρια και πρόταση – πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου για μια κοινή δήλωση – ανακοίνωση για τη ζημιογόνο επίδραση στις οικονομίες των δυο μερών, των κυρώσεων και των αντιμέτρων τους.

Σε τεχνικό επίπεδο:
- Διεύρυνση για δημιουργία μικτών επιχειρήσεων
- Ισχυρή παρουσία στη Ρωσία του Επιμελητηρίου
- Ισχυρές συμμαχίες με τους βασικότερους παίκτες της Ρωσικής αγοράς
- Συμμετοχή σε επιτροπές και εκπροσωπήσεις στην Ελλάδα Ρωσικών οργανισμών
- Δημιουργία δυο οργάνων στη Ρωσία
Α) ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο
Ένωση Ρωσικών Τραπεζών
Ένωση Ρωσικών Βιομηχανιών
Οργανισμός Προώθησης και Στήριξης Ξένων Επενδύσεων
Ομοσπονδία Ρωσικών Φαρμάκων
Ομοσπονδία Κατασκευαστών της Ρωσίας
Ακαδημία Τέχνης της Ρωσίας

Β) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Delovaya Russia
Coca – Cola
Chipita
Intracom
Pyramis
Kleemann
Ρωσικές κατασκευαστικές εταιρείες

Ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, θα έχουμε αύριο ενώπιον του Αντιπροέδρου της Ρωσικής Κυβέρνησης και του Αντιπροέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης υπογραφή συμφωνιών με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου.
- Τόσο για το φάρμακο όσο και για το προϊόν της Γούνας
- Άλλες συμφωνία συνεργασίας με την Ομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων στη Ρωσία, συμφωνία εκπροσώπησης στην Ελλάδα
- Αφηγήματα πετυχημένων Ελληνικών εταιρειών στη Ρωσία όπως Coca- Cola, Intracom, Kleemann, Pyramis και Chipita

Για τα αγροτικά προϊόντα διευρύνουμε με την Delovaya Russia την δυνατότητα των μικτών επιχειρήσεων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου στη Ρωσία και η ισχυρή του παρουσία εκεί προσφέρονται στην Ελληνική αγορά ως πλατφόρμες δικτύωσης, εγκατάστασης και προώθησης.

Είμαστε λοιπόν στη διάθεσή όλων σας και θα χαρούμε να τα πούμε από κοντά για να βοηθήσουμε από κοινού την όλη προσπάθεια.
Επίσης θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική την συνεργασία μας με τις κρατικές δομές και υπηρεσίες των δυο χωρών και τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι' αυτό και καλωσορίζουμε τη Ρωσική αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

Σας ευχαριστώ!

Αναζήτηση

Weather

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!

Currency convertorΔίκτυο Συνεργασιών

Θεσμικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Η Οικονομία της Ρωσίας

Εκθέσεις

Κανόνες και Πρότυπα Εμπορίου

Χρήσιμα Links

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Τουρισμός

Είσοδος μελών