Διασπορά ως καταλύτης των Ελληνορωσικών Σχέσεων

Η Ρωσική Διασπορά ως καταλύτης των Ελληνορωσικών ΣχέσεωνΣτις 22 Μαρτίου 2017 πραγματοποιήθηκε το Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα: «Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας: o ρόλος της διασποράς και η περιφερειακή συνεργασία» με πρωτοβουλία του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και σε συνεργασία με την Ελληνορωσική Λέσχη «Διάλογος» και την εβδομαδιαία εφημερίδα «MK Αθηναϊκός Κούριερ». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, την αρωγή του Ρωσικού Επιστημονικού Κέντρου και της Αντιπροσωπείας του Rossotrudnichestvo στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας, εκπρόσωποι του Δήμου Σότσι καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες των επιχειρηματικών και κοινωνικών κύκλων των δυο χωρών.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας, συμμερίστηκε τις απόψεις των επιχειρηματικών κύκλων της Ελλάδας σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση των διμερών σχέσεων και εξέφρασε την βεβαιότητά του για την δυνατότητα της περαιτέρω ανάπτυξής τους μέσω της στρατηγικής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο τονίζοντας ότι το Επιμελητήριο διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο ευρύτατο δίκτυο συνεργασίας του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία αλλά και στα θεσμικά συμβουλευτικά όργανα – το Στρατηγικό και Επιχειρηματικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου στη Ρωσία.

Στον χαιρετισμό εκ μέρους της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Ελλάδα, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας κα. Irina Sankova, επεσήμανε ότι ανεξαρτήτως των αρνητικών τάσεων που σημειώνονται στις εμπορικές συναλλαγές των δυο χωρών ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυρώσεων, η αναζήτηση δυνατοτήτων διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας συνεχίζεται.

Η Ρωσική πλευρά προτείνει την ενεργή συμμετοχή των επιχειρήσεων των συμπατριωτών αλλά και των επιχειρηματικών Φορέων στην εξεύρεση νέων μεθόδων οικονομικής συνεργασίας με την προσέλκυση και αξιοποίηση των υπαρχουσών δομών μεταξύ των οποίων της Μικτής Επιτροπής Οικονομικής Συνεργασίας και του νεοϊδρυθέντος Ρωσικού Κέντρου Εξαγωγών.

Ο Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνούς Συνεργασίας με τη ρωσική διασπορά του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Alexander Kopnin, σημείωσε ότι το ΥΠΕΞ της Ρωσίας διερευνά την εμπειρία της διασποράς στις διάφορες χώρες για την προώθηση των οικονομικών συμφερόντων της χώρας στο εξωτερικό. Επεσήμανε επίσης ότι προσδίδεται ιδιαίτερη σημασία στις πρωτοβουλίες της Ομάδας Εργασίας του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Συμπατριωτών αναφορικά με τις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες και είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις δραστηριότητες των συμπατριωτών, που ενδυναμώνουν τις σχέσεις με την ιστορική πατρίδα και επιφέρουν πρακτικό όφελος στους Ρώσους πολίτες που διαμένουν στη Ρωσία αλλά και στο εξωτερικό.

Η Γενική Διευθύντρια του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Ρώσων Συμπατριωτών κα. Έλενα Κοντράτοβα τόνισε ότι η ρωσική διασπορά, έχοντας τύχει σχετικής επαγγελματικής και κοινωνικής αναγνώρισης στο εξωτερικό, αποτελεί μια ισχυρή γέφυρα που ενώνει τη Ρωσία με τις διάφορες γωνιές του κόσμου, ενώ το δυναμικό της ως συντονιστής των διμερών σχέσεων είναι πραγματικά τεράστιο. «Σήμερα όπου οι οικονομικοί πόροι είναι εξαιρετικά περιορισμένοι λόγω των περικοπών του κρατικού προϋπολογισμού, η ανάγκη να διατηρηθεί η αντικειμενική θετική εικόνα της Ρωσίας στον κόσμο είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Οι συμπατριώτες μπορούν και είναι αναγκαίο να προσελκύονται στην προώθηση της συνεργασίας τόσο σε ανθρωπιστικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο» - σημείωσε στην ομιλία της η κα. Κοντράτοβα.

Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Ρώσων συμπατριωτών στην Ελλάδα, ο Επικεφαλής της Επιτροπής Ανάπτυξης Επιχειρηματικής Συνεργασίας κ. Θεόδωρος Ιγνατιάδης υποστήριξε την παραπάνω άποψη, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται ιδίως χάρη στους επιχειρηματικούς Φορείς της ρωσικής διασποράς.

Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων κέντρισε η παρουσίαση των δυνατοτήτων της Περιφέρειας Krasnodar. Ο Σύμβουλος του Δημάρχου Σότσι κ. Andrey Kovalev προσκάλεσε τους επιχειρηματίες να ιδρύσουν μικτές επιχειρήσεις στη Ρωσία και να μοιραστούν την τεχνογνωσία στην αγροτική παραγωγή. Τόνισε επίσης, πως υφίσταται το δυναμικό για τις διμερείς συνεργασίες στον τομέα των δομικών υλικών, του τουρισμού κ.α.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κατασκευαστών Έτοιμων Ενδυμάτων κ. Μελέτης Καραμπίνης στην τοποθέτησή του έκανε λόγο για το σημαντικό δυναμικό του κλάδου, ο οποίος αποτελεί το 14% των ελληνικών εξαγωγών δηλ. 1,2 δις ευρώ. Οι περισσότερες από τις 280 επιχειρήσεις του Συνδέσμου κατέχουν το know – how στον τομέα της παραγωγής υψηλής ποιότητας υφασμάτων, ενώ στη Θράκη ετοιμάζεται να ξεκινήσει η λειτουργία μιας παραγωγικής μονάδας φυσικού μεταξιού – η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια. Όλα αυτά δημιουργούν μια ισχυρή βάση για διακλαδικές συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών.

Με εξίσου ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις συμμετείχαν οι : Ελληνική εταιρεία ρωσικών συμφερόντων «Eurochem Agro», ο Κρατικός Όμιλος «Rostech», η «Orphee Beinoglou», η «European Profiles» και η «Black Sea Trade and Development Bank» με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Οι συμμετέχοντες αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και συμφώνησαν με τις πρακτικές προώθησης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δυο χώρων που συζητήθηκαν στην εκδήλωση.

 

Αναζήτηση

Weather

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!

Currency convertorΔίκτυο Συνεργασιών

Θεσμικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Η Οικονομία της Ρωσίας

Εκθέσεις

Κανόνες και Πρότυπα Εμπορίου

Χρήσιμα Links

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Τουρισμός

Είσοδος μελών