Έλληνες καλλιτέχνες στο Μουσείο Λέοντος Τολστόι ‘’Γιάσναγια Πολιάνα’’, Ρωσία.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Tolstoy Weekend 9 Ιουνίου 2018 και ώρα 20.00, στον εκθεσιακό χώρο του Κτιρίου Βολκόνσκιυ θα γίνει η  έναρξη της Έκθεσης ‘’Άξιον Εστί  -  Достойнобыть’’, στην οποία θα παρουσιαστούν Πίνακες Ελλήνων ζωγράφων αφιερωμένοι  στα έργα του Λέοντος Τολστόι. Στην έκθεση συλλέχθηκαν  έργα 19 σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων.

Ο κάθε ένας από αυτούς έχει τη δική του τεχνική, το δικό του στυλ γραφής των πινάκων, την δική του αντίληψη του κόσμου, αλλά  τους ένωσε το ενδιαφέρον για το Έργο του Τολστόι  και η αγάπη προς τις ηρωίδες της ρωσικής κλασικής λογοτεχνίας. Ειδικά για αυτή την Έκθεση, οι καλλιτέχνες για δύο χρόνια, διαβάζανε και ξαναδιαβάζανε τα έργα του Τολστόι, και στη συνέχεια δούλεψαν για να παρουσιάσουν την απόλυτα μη τυποποιημένη άποψη των γυναικείων εικόνων που δημιούργησε ο ίδιος από τα μυθιστορήματα «Οικογενειακή Ευτυχία», «Πόλεμος και Ειρήνη», «Άννα Καρένινα», και «Ανάσταση».

Ο τίτλος της έκθεσης μας παραπέμπει στο ποίημα του Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη ‘’Άξιον εστί’’, ο  οποίος βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1979. Το ‘’Άξιον εστί’’ μιλά για τη δημιουργία του κόσμου και για τη φρίκη του πολέμου. Όλα αυτά τα θέματα αντηχούν με το έργο του Λέοντος Τολστόι, ο οποίος επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Επιπρόσθετα, στα νεότερα χρόνια του, ο συγγραφέας άρχισε να ενδιαφέρεται για την ελληνική ποίηση και τη λογοτεχνία. Αρχικά διάβασε στα ρωσικά και αργότερα στα ελληνικά την «Ιλιάδα» και την «Οδύσσεια», και μαζί με τον Όμηρο μελέτησε τον Ξενοφώντα και τον Ηρόδοτο, μετέφρασε δε το Ελληνικό Ευαγγέλιο, και όταν δούλεψε το Αλφαβητάριο μετέφρασε τους μύθους του Αισώπου. Το Φεβρουάριο μήνα του 1871 έγραψε στον Α. Φετ  «Ζω και σκέπτομαι την Αθήνα. Τη νύχτα  στα όνειρα μιλώ ελληνικά».

Η Έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο «Γιάσναγια Πολιάνα», το Ελληνο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο και την MaLouArtConsulting&Gallery. Στα εγκαίνια της Έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Μία γραμμή σε τρία σκίτσα. Σαπφώ» της Λουντμίλα Χρίντσενκο-Ευσταθιάδου.

                                            Απόσπασμα από το δελτίο τύπου του Μουσείου "Γιάσναγια Πολιάνα"

Αναζήτηση

Weather

°F°C
Error! Unable to Find Specified Location!

Currency convertorΔίκτυο Συνεργασιών

Θεσμικό Επενδυτικό Πλαίσιο

Η Οικονομία της Ρωσίας

Εκθέσεις

Κανόνες και Πρότυπα Εμπορίου

Χρήσιμα Links

Επιχειρηματικές Ευκαιρίες

Τουρισμός

Είσοδος μελών