Με 15% θα φορολογούνται οι αποδόσεις των καταθέσεων των Ρώσων πολιτών σε Κύπρο και Μάλτα

Με 15% θα φορολογούνται οι αποδόσεις των καταθέσεων των Ρώσων πολιτών σε Κύπρο και Μάλτα

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο πρωτοκόλλου για τροποποιήσεις της σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας με τη Μάλτα. Ο φόρος επί των μερισμάτων και των τόκων του «αποσυρθέντος» εισοδήματος των Ρώσων θα αυξηθεί στο 15%, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της Ρωσικής κυβέρνησης.

 Η Ρωσία και η Κύπρος υπέγραψαν παρόμοια συμφωνία στις 8 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, περισσότερα από 1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια αποσύρθηκαν, από τη Ρωσία στην Κύπρο το 2018 και περισσότερα από 1,9 τρισεκατομμύρια ρούβλια το 2019.

«Όλες οι αποδόσεις εισοδημάτων των τόκων και μερισμάτων των χρημάτων, που αποσύρονται από τη χώρα στους λογαριασμούς Ρώσων σε υπεράκτιες δικαιοδοσίες, πρέπει να υπόκεινται σε επαρκή φόρο», δήλωσε σε παλαιότερη ομιλία του τον Μάρτιο του 2020,  ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Μέχρι σήμερα για το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων των χρημάτων Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό το Ρωσικό Κράτος λαμβάνει 2% ενώ στην πλειοψηφία τους οι Ρώσοι πολίτες αποδίδουν φόρο εισοδήματος της τάξης του 13%. Αυτό είναι άδικο» είπε τότε ο Ρώσος Πρόεδρος και έδωσε την εντολή να αλλάξει.

Σήμερα παρατηρούμε τα αποτελέσματα της υλοποίησης των αλλαγών, που ζήτησε τότε ο Βλαδιμήρ Πούτιν.

Σημειώνεται ότι καθαρή εκροή κεφαλαίων από τη Ρωσία από τον ιδιωτικό τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020 αυξήθηκε κατά 24% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.