Εκτός εμπάργκο το τυρόγαλο για την παραγωγή παιδικών τροφών στη Ρωσία

Εκτός εμπάργκο το τυρόγαλο για την παραγωγή παιδικών τροφών στη Ρωσία

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας επέτρεψε την εισαγωγή 3.000 τόνων τυρογάλακτος για την παραγωγή παιδικών τροφών από χώρες που εμπίπτουν στο ρωσικό εμπάργκο τροφίμων.

Η Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με Διάταγμα της 6ης Απριλίου 2020, τροποποίησε το παράρτημα του Διατάγματος από τις 7 Αυγούστου 2014, το οποίο καταρτίζει τον κατάλογο προϊόντων που εμπίπτουν στο εμπάργκο. Εξαιρείται το αποξηραμένο τυρόγαλο, που προορίζεται για την παραγωγή γάλακτος σε σκόνη (υποκατάστατα μητρικού γάλακτος). Οι εισαγωγές είναι δυνατές υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης του σκοπού των εισαγόμενων εμπορευμάτων. Η επιβεβαίωση πραγματοποιείται από το Υπουργείο Γεωργίας με καθορισμένο τρόπο και εντός των ορίων του επιτρεπόμενου όγκου εισαγωγών που έχει εγκριθεί.

Η απόφαση θα ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πριν την εισαγωγή των κυρώσεων, τουλάχιστον 136 χιλ. τόνοι τυρογάλακτος εισήχθησαν στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι εισαγόμενες πρώτες ύλες αντιπροσώπευαν περίπου το 65% της συνολικής ζήτησης παραγωγής. Με την εισαγωγή του εμπάργκο, το μερίδιό του έχει μειωθεί σημαντικά. Ο κύριος προμηθευτής (άνω του 90%) είναι η Λευκορωσία.

Με την έγκριση του Κυβερνητικού Διατάγματος επιτρέπεται την εισαγωγή από χώρες της ΕΕ, κυρίως από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα