Αυξητικές τάσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού»

Αυξητικές τάσεις στην τιμή του «μαύρου χρυσού»

Μέχρι και τον περασμένο Φεβρουάριο οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονταν μεταξύ 53-57 δολαρίων ανά βαρέλι Brent. Στη συνέχεια όμως και εξ αιτίας κυρίως της πανδημίας, αλλά και των διαφωνιών για τη μείωση ή όχι της παραγωγής, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» άρχισαν να κατρακυλάνε.

Όμως, όπως αναφέραμε σε προηγούμενο δημοσίευμα μας οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, αυξήθηκαν για πρώτη φορά στα επίπεδα του Φεβρουαρίου 2020, λόγω των προσδοκιών για την απόφαση του ΟΠΕΚ + να μην αυξήσει την παραγωγή.

Έτσι, η τιμή του βαρελιού Brent αυξήθηκε κατά 2,3% και έφτασε τα 53 δολάρια ανά βαρέλι.

Σήμερα και πάλι η τιμή του βαρελιού Brent αυξήθηκε κατά 1%  και έφτασε στα 54,1 δολάρια.

Πολύ σημαντικές μεταβλητές για την άνοδο της τιμής του πετρελαίου είναι η σταθερή πολιτική του ΟΠΕΚ + Συμμαχία, όσον αφορά τη σταθεροποίηση της παραγωγής του «μαύρου χρυσού», αλλά και η έναρξη των πρώτων εμβολιασμών κατά του κοροναϊού, οι οποίοι ανοίγουν ένα παράθυρο ελπίδας για επιστροφή του πλανήτη στην κανονικότητα.

Ο ΟΠΕΚ + Συμμαχία ιδρύθηκε το 2016. Οι 13 χώρες, παραδοσιακά μέλη του ΟΠΕΚ, δέχθηκαν την πρόταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στη συμμαχία προστέθηκαν ακόμη 10 χώρες: η Ρωσία, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία, το Μεξικό, το Ομάν, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.