Ρωσία: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία δύο ειδικών οικονομικών ζωνών

Ρωσία: Νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία δύο ειδικών οικονομικών ζωνών

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην επικράτεια του Κρασνογιάρσκ και στην περιοχή του Ομσκ. Η μια ειδική οικονομική ζώνη "Avangard" θα δημιουργηθεί στην περιοχή του Όμσκ. Οι αρχές αναμένουν ότι χάρη σε αυτήν έως το 2030 θα δημιουργηθούν περισσότερες από 700 θέσεις εργασίας και θα εισρεύσουν στην περιοχή περί τα 23 δις ρούβλια.

Στην δεύτερη οικονομική ζώνη, "Krasnoyarsk Technological Valley", σχεδιάζεται να αναπτυχθεί η παραγωγή βιομηχανικού εξοπλισμού, προϊόντα αλουμινίου για αεροσκάφη και παραγωγή μηχανών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, έως το 2030, θα δημιουργηθούν περίπου 1,3 χιλ. θέσεις εργασίας και ο όγκος των επενδύσεων θα ξεπεράσει τα 16 δις ρούβλια.

Μέχρι το τέλος του 2020, στη Ρωσία, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, υπήρχαν 36 ειδικές οικονομικές ζώνες (17 με βιομηχανική παραγωγή, 7 με καινοτόμες τεχνολογίες, 10 τουριστικές-ψυχαγωγικές και 2 λιμάνια). Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, από το 2005, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες στη Ρωσία, ο συνολικός όγκος των δηλωθεισών επενδύσεων ανήλθε σε περισσότερα από 1 τρις ρούβλια. Δημιουργήθηκαν επίσης περισσότερες από 38 χιλ. θέσεις εργασίας.