Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας και Ρωσίας για τρίτη συνεχή χρονιά ξεπερνούν τα 100 δις $ ΗΠΑ

Οι εμπορικές συναλλαγές Κίνας και Ρωσίας για τρίτη συνεχή χρονιά ξεπερνούν τα 100 δις $ ΗΠΑ

Από το 2001, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και το μερίδιο της στο εξωτερικό εμπόριο της Ρωσίας αυξάνεται σταθερά.

Οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ρωσίας άντεξαν και την δοκιμασία της πανδημίας, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Γκάο Φενγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι όροι του διμερούς εμπορίου παραμένουν αμετάβλητοι, ιδίως η συμπληρωματικότητα και η αμοιβαία επωφελής συνεργασία. Οι εξαγωγές από την Κίνα προς τη Ρωσία αυξάνονται για έκτο συνεχή μήνα και το διμερές εμπόριο γεωργικών προϊόντων των δύο χωρών έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 5,55 δις $ ΗΠΑ.

 Επιπλέον, υλοποιούνται με επιτυχία διμερή στρατηγικά έργα, όπως η κατασκευή του νότιου τμήματος του ρωσο-κινεζικού αγωγού φυσικού αερίου "Ανατολική διαδρομή" και η δημιουργία του Amur Gas Chemical Complex.

Το 2021, η Κίνα σκοπεύει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση της αντιεπιδημικής συνεργασίας με τη Ρωσία και την αύξηση του διμερούς εμπορίου στα 200 δις $ ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Τελωνειακής Διοίκησης της ΛΔΚ, το 2020, το εμπόριο μεταξύ Κίνας και Ρωσίας για τρίτη συνεχή χρονιά ξεπέρασε τα 100 δις $ ΗΠΑ, και ανήλθε σε 107,76 δις $ ΗΠΑ.

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα