Βλαντίμιρ Πούτιν: Να μεταβιβαστούν οι μετοχές της Bashkir Soda Company στη Bashkiria

Βλαντίμιρ Πούτιν: Να μεταβιβαστούν οι μετοχές της Bashkir Soda Company στη Bashkiria

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ανέθεσε στην Κυβέρνηση να μεταβιβάσει το 38,3% των μετοχών της Bashkir Soda Company (BSK) στην κυριότητα της Bashkiria και το 11,7% των μετοχών συν ένα μερίδιο στη διαχείριση εμπιστοσύνης δομών, που ελέγχονται από την Κυβέρνηση της Bashkiria.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέθεσε στην κυβέρνηση να συνάψει συμφωνία με τη Bashkiria σχετικά με επενδύσεις στην BSC και τον έλεγχο της χρήσης κρατικής ιδιοκτησίας. «Η συμφωνία πρέπει να καθορίσει τα σχέδια και τους κύριους δείκτες της BSC, συμπεριλαμβανομένου του όγκου της παραγωγής και των επενδύσεων», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στην BSC.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Πούτιν επέκρινε τους ιδιοκτήτες της BSC για το ότι δεν επενδύουν τα χρήματα που κέρδισε η εταιρεία στην οικονομία της Bashkiria, αλλά πραγματοποίησαν μεταφορές χρημάτων στους λογαριασμούς τους στο εξωτερικό.

Ο Πρόεδρος ανέθεσε στην Κυβέρνηση, μαζί με την ηγεσία της Bashkiria, να ασχοληθεί με τη BSK και στον εισαγγελέα να ελέγξει τη νομιμότητα της συναλλαγής, η οποία οδήγησε στην απώλεια του κρατικού ελέγχου στη βιομηχανία σόδας στη Bashkiria.

Ο ισχυρισμός της Γενικής Εισαγγελίας για την ανάκτηση των μετοχών της BSC υπέρ του κράτους κατατέθηκε στο Διαιτητικό Δικαστήριο της Bashkiria στις 31 Αυγούστου 2020. Το δικαστήριο αξίωσε 947 χιλιάδες μετοχές της BSC από την εταιρεία Bashkir Chemistry και 634 χιλιάδες μετοχές από την εταιρεία Bashkirskaya Khimiya.  

Ακολουθεί το δημοσίευμά μας της 31ης  Αυγούστου 2020:

Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας άσκησε αγωγή κατά της μη νόμιμης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Bashkir Soda

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας ζητάει από τα Διοικητικά Δικαστήρια της Μπασκίρια να ελέγξουν τη μη νόμιμη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Bashkir Soda, και να πράξουν τα δέοντα για την επιστροφή του ελέγχου της εταιρείας στο Κράτος.

Η εταιρεία Bashkir Soda Company (B.S.C.), η οποία παράγει το 85% του συνόλου της μαγειρικής  σόδας στη χώρα, έχει τεθεί σε κρίση.

Πριν λίγες ημέρες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνάντηση, με κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με την κατάσταση στην εταιρεία επισήμανε ότι τα χρήματα αντλούνται από την εταιρεία με οποιοδήποτε κόστος και φυγαδεύονται στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η επιχείρηση δεν έχει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού ή επαναπρογραμματισμού και οι ιδιοκτήτες δεν σκέφτονται τους εργαζόμενους, από τους οποίους απαιτούν νέες θυσίες και τους εκφοβίζουν με τη μελλοντική, πιθανή, παύση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Μεγάλο μέρος των εσόδων της εταιρείας κατευθύνεται  εκεί όπου ζουν  οι μέτοχοι, καταγγέλλει ο Ρώσος Πρόεδρος και απευθυνόμενους στους μετόχους επισημαίνει: «Φυσικά, μπορείτε να ζείτε οπουδήποτε, είμαστε μια ελεύθερη χώρα, αλλά αφού επιχειρείτε  εδώ, στη Ρωσία και κερδίζετε  χρήματα εδώ τότε επιβάλλεται να σκέφτεστε το συμφέρον της χώρας, τις κοινωνικές της υποδομές, το μέλλον των εργαζομένων και τις θέσεις εργασίας τους».

Ταυτόχρονα ο Ρώσος Πρόεδρος κατήγγειλε τον «θαυμαστό» τρόπο, με τον οποίο το Κράτος έχασε τον έλεγχο της Bashkir Soda Company (B.S.C.) το 2013.

«Το κράτος είχε 62% και ξαφνικά έγινε38%» είπε ο Ρώσος Πρόεδρος και επισήμανε ότι «αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προτεραιότητες της εταιρείας να αλλάξουν δραματικά».

Λίγες μέρες μετά την προαναφερόμενη συνάντηση, το  γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, έχει αναλάβει την Υπόθεση της Bashkir Soda Company (B.S.C.) και ζητάει από τα Διοικητικά Δικαστήρια της Μπασκίρια, να ελέγξουν τη μη νόμιμη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας Bashkir Soda, και να πράξουν τα δέοντα για την επιστροφή του ελέγχου της εταιρείας στο Κράτος.