Βλαντίμιρ Πούτιν: Κερδισμένοι όσοι σύναψαν μακροχρόνια συμβόλαια με τη Gazprom

Βλαντίμιρ Πούτιν: Κερδισμένοι όσοι σύναψαν μακροχρόνια συμβόλαια με τη Gazprom

Αυτοί, που σύναψαν μακροχρόνια συμβόλαια με τη Gazprom, τώρα τρίβουν τα χέρια τους και χαίρονται, γιατί δεν αγοράζουν το φυσικό αέριο στις τρέχουσες τιμές. Η Gazprom, για παράδειγμα,  πουλάει το φυσικό αέριο στη Γερμανία στην τιμή των 220 δολαρίων, ανά χίλια κυβικά μέτρα

Σύμφωνα με το vesti.ru, το θρίλερ με τις τιμές φυσικού αερίου συνεχίζεται. Η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Οκτωβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, εκτινάχθηκε στα 727 δολάρια, ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Τον Αύγουστο, η μέση αξία ενός συμβολαίου για την επόμενη μέρα στο TTF έφτανε τα 533 δολάρια, ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, η τιμή εκτινάχθηκε στα 658 δολάρια, ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Οι αυξήσεις στις αγοραίες τιμές του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους  ήταν ραγδαίες αφού στις αρχές του 2021 στα συμβόλαια για την επόμενη μέρα στον  TTF  έφτανε τα 344 δολάρια, ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Οι παραπάνω τιμές δεν αφορούν τα μακροχρόνια συμβόλαια, που έχουν ήδη συναφθεί με τη Gazprom, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι «Αυτοί, που σύναψαν μακροχρόνια συμβόλαια με τη Gazprom, τώρα τρίβουν τα χέρια τους και χαίρονται, γιατί δεν αγοράζουν το φυσικό αέριο στις τρέχουσες τιμές. Η Gazprom, για παράδειγμα,  πουλάει το φυσικό αέριο στη Γερμανία στην τιμή των 220 δολαρίων, ανά χίλια κυβικά μέτρα».