Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ προτρέπει σε στενότερους δεσμούς για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ προτρέπει σε στενότερους δεσμούς για να αποφευχθεί η έλλειψη φυσικού αερίου

Μιλώντας στους Financial Times ο πρέσβης του Κρεμλίνου στην ΕΕ κάλεσε την Ευρώπη να φτιάξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα για να αποφύγει μελλοντικές ελλείψεις φυσικού αερίου, αλλά επέμεινε ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με την πρόσφατη αύξηση των τιμών.

 

Αναλυτικότερα, ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, δήλωσε ότι αναμένει από την Gazprom, η οποία παρέχει το 35 % των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, να ανταποκριθεί γρήγορα στις οδηγίες του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για την προσαρμογή της παραγωγής.

Μια τέτοια κίνηση, η οποία θα βοηθούσε στον περιορισμό της εκτίναξης των τιμών χονδρικής, είναι πιθανό να έρθει νωρίτερα, είπε. Ο Πούτιν «έδωσε μερικές συμβουλές στην Gazprom, για να είναι πιο ευέλικτη. Και κάτι με κάνει να πιστεύω ότι η Gazprom θα ακούσει», εκτίμησε ο ίδιος απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία έπαιξε κάποιο ρόλο στην κρίση φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Όπως είπε, η επιλογή της Ευρώπης να αντιμετωπίσει τη Μόσχα ως γεωπολιτικό «αντίπαλο» δεν είχε βοηθήσει. «Η ουσία του θέματος είναι μόνο θέμα φρασεολογίας», είπε. «Μετατρέψτε τον αντίπαλο σε συνεργάτη και τα πράγματα λύνονται ευκολότερα. Όταν η ΕΕ βρει αρκετή πολιτική βούληση για να το κάνει αυτό, θα ξέρουν πού θα μας βρουν», συνέχισε.

Τι φταίει για την ενεργειακή κρίση;

Σύμφωνα με τον Τσιζόφ, οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ είχαν επιδεινώσει τα προβλήματά της, παράλληλα με την απροθυμία μεταξύ των ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών να πληρώσουν περισσότερα για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. «Όλα τα προβλήματα που προκύπτουν έχουν δημιουργηθεί τεχνητά. Κυρίως για πολιτικούς λόγους », είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε επίσης ότι η κρίση επιδεινώθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ που αναγκάζουν τη Gazprom να προμηθεύει ένα ποσοστό φυσικού αερίου στην Ευρώπη με τους ελεύθερους όρους της αγοράς, παρά μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, για τις οποίες οι Βρυξέλλες υποστήριξαν ότι δεν είναι ανταγωνιστικές. «Τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια παρείχαν ασφάλεια εφοδιασμού και σταθερότητα ποσότητας και τιμών. ‘Έπειτα ήρθε αυτή η ιδέα, που προέρχεται από τις Βρυξέλλες, ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει», είπε. «Γνωρίζουμε ότι οι κανόνες της αγοράς μπορεί να είναι χρήσιμοι σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις άλλες δεν είναι χρήσιμοι. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και άλλαξαν», πρόσθεσε.

Η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των ευρωπαίων πελατών για μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας, αλλά ήταν απρόθυμη να διαθέσει πρόσθετες προμήθειες στην επιτόπια αγορά, αντί να προμηθεύει εγχώριες ρωσικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Σύμφωνα με τον Τσιζόφ, αυτό συνέβη επειδή οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας καθυστέρησαν τις επιπλέον αγορές με την ελπίδα ότι οι τιμές θα πέσουν.

«Εάν οι τιμές κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά, φυσικά κάθε ενεργειακή εταιρεία σε αυτό το μέρος της Ευρώπης θα σκεφτεί ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να παραγγείλετε πρόσθετες προμήθειες;», διερωτήθηκε. «Οι σοβαροί αγοραστές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει. Έχουν κάνει τους δικούς τους υπολογισμούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι  πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας η πρωτοβουλία μεταρρύθμισης της ανανεώσιμης ενέργειας στοχεύει στο μπλοκ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, «υποτιμά τον μελλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου» ως ευρωπαϊκής πηγής ενέργειας.

«Μέχρι η ανθρωπότητα να βρει έναν τρόπο να αποθηκεύει ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, όλοι αυτοί οι έλικες και τα ηλιακά πάνελ δεν θα γίνουν καθοριστικός παράγοντας», ετκίμησε.

 

 

Πηγή: energypress.gr- Ναυτεμπορική