Γκέρχαρντ Σρέντερ: Η Ρωσία δεν είναι o εχθρός της Ευρώπης στον Ψυχρό Πόλεμο του φυσικού αερίου

Γκέρχαρντ Σρέντερ: Η Ρωσία δεν είναι o εχθρός της Ευρώπης στον Ψυχρό Πόλεμο του φυσικού αερίου

Η Ευρώπη χρειάζεται επιπλέον αγωγούς, επισημαίνει ο πρώην Γερμανός καγκελάριος

Η Ρωσία ήταν πάντα ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης και δεν είναι εχθρός στη σημερινή κατάσταση. Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα. Την άποψη αυτή εξέφρασε ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ σε άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου στην εφημερίδα Handelsblatt.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος δήλωσε: «Η παραγωγή αερίου εκεί (στη Ρωσία) αυξήθηκε τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, αλλά η Ρωσία έπρεπε να γεμίσει πρώτα τις δικές της εγκαταστάσεις αποθήκευσης, αφού το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα».

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, η εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου ανήλθε σε επίπεδο ρεκόρ. «Μόνο οι εξαγωγές στη Γερμανία το 2021 αυξήθηκαν κατά περίπου 40%, σε σύγκριση με πέρυσι», είπε, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα το Υπουργείο Οικονομίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει όλες τις συμφωνίες.

«Για περισσότερα από 50 χρόνια, η Ρωσία, δηλαδή, η πρώην Σοβιετική Ένωση, ήταν ένας αξιόπιστος προμηθευτής, ακόμα και κατά τη διάρκεια του πραγματικού Ψυχρού Πολέμου. Έτσι, η Ρωσία δεν είναι ο εχθρός σε αυτόν τον Ψυχρό Πόλεμο του φυσικού αερίου» τόνισε ο πρώην καγκελάριος.

Επίσης, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ υποστήριξε το έργο Nord Stream 2

«Θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε φυσικό αέριο», είπε, επισημαίνοντας ότι «οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο θα μπορούσαν να καλύψουν τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τρεις δεκαετίες».

«Από αυτή την άποψη, κάθε πρόσθετος αγωγός είναι καλός για την ευρωπαϊκή αγορά, όσον αφορά όχι μόνο το Nord Stream 2, αλλά και άλλα έργα, που τώρα σχεδιάζονται ή υλοποιούνται», τόνισε ο πρώην καγκελάριος και συνέχισε «όσες περισσότερες πηγές διαδρομών παραλαβής και προμήθειας έχουμε, τόσο καλύτερα είναι για την ΕΕ, αλλά κυρίως για τους τελικούς καταναλωτές. Εξάλλου, όσο μεγαλύτερη είναι η προσφορά, τόσο χαμηλότερες είναι οι τιμές».

Πηγή: TASS