Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν το ζητήσουν

Πούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν το ζητήσουν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η αγορά φυσικού αερίου δεν είναι ούτε ισορροπημένη ούτε προβλέψιμη, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά σημείωσε ότι η Ρωσία εκπληρώνει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι οι ελλείψεις στην ηλεκτρική ενέργεια έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημείωσε ότι "πρέπει να συμφωνήσουμε σε παγκόσμιους μηχανισμούς για τρόπους ισορροπίας της αγοράς ενέργειας" ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει πρόσθετες ενέργειες στην αγορά φυσικού αερίου. Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο για να βρεθούν τρόποι σταθεροποίησης των αγορών ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σημείωσε.

"Η Ρωσία συνολικά έχει αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 15%, και αν οι εταίροι το ζητήσουν, είναι έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες όσο το ζητήσουν", σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ρωσία αύξησε και δεν μείωσε τις προμήθειες, ενώ άλλοι προμηθευτές τις μείωσαν κατά 14 δισ. κυβικά μέτρα, εκ των οποίων τα μισά οφείλονται στους προμηθευτές των ΗΠΑ.

"Την τελευταία δεκαετία, βήμα προς βήμα, διαπιστώθηκαν συστημικά ελαττώματα στον ευρωπαϊκό ενεργειακό τομέα, τα οποία οδήγησαν σε κρίση αγοράς μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη", σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι όσο η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και φυσικού αερίου βρίσκονταν στις ηγετικές θέσεις, δεν υπήρξαν τέτοιες κρίσεις και πρόσθεσε ότι στη Ρωσία τέτοια προβλήματα δεν μπορούν ούτε να τα φανταστούν.

Ο Πούτιν, αναφερόμενος στην κρίση με τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σημείωσε ότι ορισμένοι από τους εταίρους της Ρωσίας προσπαθούν να καλύψουν τα δικά τους λάθη.

 

Πηγή: capital.gr