Τράπεζα Ρωσίας: Σε επικίνδυνα επίπεδα ο πληθωρισμός

Τράπεζα Ρωσίας: Σε επικίνδυνα επίπεδα ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός των τροφίμων στη Ρωσία έχει φτάσει σε διψήφιες τιμές και, αν αυτή η διαδικασία δεν σταματήσει αυτή τη στιγμή, θα υποφέρουν άτομα με χαμηλά εισοδήματα, δήλωσε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα στην Κρατική Δούμα.

Τα κοινωνικά σημαντικά προϊόντα γίνονται πιο ακριβά από άλλα, κατά 30-100% και το αυξανόμενο μερίδιο των δαπανών για τρόφιμα πλήττει πιο έντονα τα πορτοφόλια των Ρώσων με μικρό εισόδημα.

«Όσο μικρότερο εισόδημα έχει ένας πολίτης, τόσο μεγαλύτερο ποσό ξοδεύει από το μισθό του για αγορά τροφίμων και αυτό σημαίνει ότι ο πληθωρισμός τον χτυπά πρώτο. Εάν μας ξεφύγει ο πληθωρισμός τώρα, οι λιγότερο προστατευμένες ομάδες του πληθυσμού θα υποφέρουν», δήλωσε η Επικεφαλής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ως εκ τούτου, η Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιο έως ότου ο πληθωρισμός υποδιπλασιαστεί στο επίπεδο στόχο του 4%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός (λαμβάνοντας υπόψη τις τιμές προϊόντων, υπηρεσιών, αγαθών) για την εβδομάδα έως τις 15 Νοεμβρίου επιταχύνθηκε ελαφρά στο 8,1% από 8,07% στις 8 Νοεμβρίου.