Στο Σότσι η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν_Κεντρικό θέμα το φυσικό αέριο

Στο Σότσι η συνάντηση Μητσοτάκη-Πούτιν_Κεντρικό θέμα το φυσικό αέριο
Το ζήτημα της εκτόξευσης των τιμών στο φυσικό αέριο και πιθανώς μια καλύτερη συμφωνία με τη ρωσική Gazprom είναι βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στη συνάντηση της 8ης Δεκεμβρίου, μεταξύ Μητσοτάκη-Πούτιν, στο Σότσι.
 
Στο ενεργειακό, η ελληνική πλευρά επιμένει στην εξασφάλιση μιας προσιτής τιμής, μέσα από τη σύμβαση νέων μακροχρόνιων συμβολαίων. ειδικά σε μια περίοδο που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται (σσ. η διαδικασία είναι ήδη γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια για την Ελληνική πλευρά, η οποία πολλές φορές από το 1994 μέχρι σήμερα έχει δείξει αρκετά καλή διαπραγματευτική ικανότητα και επί της αρχής των αμοιβαία επωφελών μακροχρόνιων συνεργασιών, έχει εξασφαλίσει εξαιρετικά προνομιακές τιμές σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ).
 
Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν στην κυριολεξία εκτοξευτεί εξαιτίας:
 
  • της αμέλειας πολλών εκ των αρμοδίων να γεμίσουν τις Ευρωπαϊκές δεξαμενές αερίου 
  • την αύξηση της ζήτησης φυσικού και υγροποιημένου αερίου από την Κίνα
  • την διακαή επιθυμία της ΕΕ να απανθρακοποιήσει την οικονομία της και την αδρανοποίηση πολλών "ρυπογόνων" πηγών ενέργειας της Ευρώπης
  • τη γραφειοκρατική κωλυσιεργία έγκρισης της έναρξης λειτουργίας του Nord stream 2 και κυρίως εξαιτίας
  • των κερδοσκοπικών παιχνιδιών στη spot αγορά

Tο ολλανδικό συμβόλαιο Δεκεμβρίου διαπραγματεύεται σταθερά ψηλά, πάνω από τα 93 ευρώ η μεγαβατώρα, και μπορεί να έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ των 116 ευρώ (Οκτώβριος), αλλά είναι αυξημένο κατά… 520% απ’ ότι ένα χρόνο πριν.

Έχει τη σημασία του ότι η συνάντηση γίνεται σε μια περίοδο, κατά την οποία η Ρωσία αναζητά σημεία επαφής με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των νέων μακροχρόνιων συμφωνιών που επιδιώκει να κλείσει στο φυσικό αέριο.
 
Με μία κίνηση της τελευταίας στιγμής ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέπληξε θετικά την ελληνική κυβέρνηση, καθώς παρά το γεγονός ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συναντούσε τον κ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, τα πλάνα άλλαξαν. Το τετ α τετ θα γίνει τελικά στην πόλη Σότσι, τη Ριβιέρα της Ρωσίας, όπως έχει ονομαστεί, όπου και διοργανώθηκαν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες το 2014. H επιλογή της ρωσικής προεδρίας ερμηνεύεται στην Αθήνα ως σημάδι αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, καθώς είναι γνωστό ότι για όλες τις σημαντικές συναντήσεις με ξένους ηγέτες ο Βλ. Πούτιν επιλέγει το Σότσι.
 
Με βάση δημοσιεύματα των: liberal.gr,newsbeast.gr, capital.gr