Στους 10 πρώτους εξαγωγείς σοκολάτας η Ρωσία, μπροστά από την Ελβετία

Στους 10 πρώτους εξαγωγείς σοκολάτας η Ρωσία, μπροστά από την Ελβετία

Σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρήσεων Βιομηχανίας Ζαχαροπλαστικής (ASCOND), η Ρωσία κατέλαβε τη 10η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των εξαγωγέων σοκολάτας, ξεπερνώντας ακόμη και την Ελβετία.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου, οι ρωσικές εξαγωγές αυτών των προϊόντων σε ετήσια βάση ανήλθαν σε 838 εκατ. $ ΗΠΑ. Η Ελβετία εξήγαγε σοκολάτα αξίας 819 εκατ $ ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ASKOND, το 2021, οι εξαγωγές της ρωσικής βιομηχανίας ζαχαροπλαστικής θα αυξηθούν κατά 19,1% σε ποσότητες και θα ανέλθουν σε 824,5 χιλιάδες 7 τόνους αξίας 1,68 δισ. $ ΗΠΑ.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι ρεκόρ για τον κλάδο και θα υπερβούν τις εξαγωγές (σε ποσότητες) στην προ πανδημίας 2019 κατά 30,8%. Τους τελευταίους 12 μήνες, τα προϊόντα σοκολάτας αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 51,5% των εξαγωγών προϊόντων ζαχαροπλαστικής (σε αξία).

Αυτή η δυναμική επιτρέπει να υπολογιστεί ότι μέχρι το τέλος του έτους η Ρωσική Ομοσπονδία θα ενισχύσει τη θέση της στους δέκα κορυφαίους παγκόσμιους εξαγωγείς αυτού του τύπου γλυκών, σημειώνει η ASKOND.

Ρωσικά είδη ζαχαροπλαστικής εξάγονται σε 92 χώρες.

Οι κύριοι αγοραστές είναι η Κίνα και οι χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (ΕΟΕ). Αντιπροσωπεύουν το 57% των εξαγωγών.

Ωστόσο, οι εξαγωγές αυξάνονται και λόγω των πωλήσεων σε νέες για Ρώσους ζαχαροπλάστες χώρες, όπως η Σερβία, η Βραζιλία, η Νιγηρία και οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα