«Τέλος» τα χρυσά διαβατήρια στη Βουλγαρία;

«Τέλος» τα χρυσά διαβατήρια στη Βουλγαρία;

Η αξία της χρυσής βίζας είναι μια επένδυση 525.000 ευρώ και η αξία του χρυσού διαβατηρίου είναι διπλάσια – 1,05 εκατ. ευρώ

Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να εγκαταλείψει το σύστημα των «χρυσών διαβατηρίων», επειδή υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που αναγνωρίζει ότι η διαδικασία αυτή θέτει εμπόδια στο φτωχότερο κράτος μέλος της ΕΕ. Την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο για την κατάργηση της χορήγησης υπηκοότητας με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο στη βουλή. Παρόμοια πρόταση έχει ήδη καταθέσει το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (ALDE), που μόλις πριν από ένα χρόνο υπερασπιζόνταν το σύστημα των «χρυσών διαβατηρίων». Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε επίσημα ότι τα «χρυσά διαβατήρια» δεν οδήγησαν σε πραγματικές επενδύσεις στη Βουλγαρία.

Πολίτες τρίτων χωρών έλαβαν άδεια μόνιμης διαμονής στη Βουλγαρία (χρυσή βίζα) ή «χρυσό διαβατήριο» λόγω επενδύσεων που έγιναν κυρίως στην αγορά κρατικών τίτλων ή τραπεζικών καταθέσεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν πρόκειται για πραγματικές επενδύσεις που αναπτύσσουν την οικονομία ή δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Η αξία της χρυσής βίζας είναι μια επένδυση 525.000 ευρώ και η αξία του χρυσού διαβατηρίου είναι διπλάσια – 1,05 εκατ. ευρώ.

Πηγή: euractiv.gr