Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Λαβρόφ

Τηλεφωνική επικοινωνία Δένδια-Λαβρόφ

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο Ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, «εξετάστηκαν οι προοπτικές αλληλοεπιδράσεων  μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ελλάδας στα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα. Η κύρια προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις στη Γενεύη και τις Βρυξέλλες για τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη. Η Ρωσική πλευρά έδωσε λεπτομερείς εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και τους τρόπους εξομάλυνσής της με βάση την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο Μινσκ».

Επιπλέον και πάλι με βάση το Ρωσικό Υπουργείο εξωτερικών, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τα επίκαιρα θέματα της διμερούς ατζέντας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021, καθώς και για όσα συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρώσου Ομολόγου του Μιχαήλ Μισούστιν, στις 22 Δεκεμβρίου 2021.

«Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών και ανθρωπιστικών δεσμών στο πλαίσιο του κοινού Έτους Ιστορίας που πραγματοποιήθηκε το 2021-2022», τόνισε το υπουργείο. 

«Ο Σεργκέι Λαβρόφ ενημέρωσε τον Ομόλογό του, κατόπιν αιτήματός του, για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Καζακστάν η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Προέδρου της Δημοκρατίας της χώρας, Kassym-Zhomart Tokayev», ανέφερε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη διευθέτηση στη Λιβύη και τη Συρία.

Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς.

 Πηγή: tass.ru