Το κανάλι συνεργασίας Ελλήνων και Ρώσων είναι πάντα ανοιχτό

Έντονο ενδιαφέρον Ρώσων επιχειρηματιών για την Ελλάδα διαπιστώνει ο κ. Δ. Μπακόλας, πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου

Οι πολύ καλές φιλικές σχέσεις Ελλήνων και Ρώσων έχουν μεν μετουσιωθεί και σε οικονομικές σχέσεις, όχι όμως στον βαθμό και στο εύρος που θα μπορούσαν. Ωστόσο γίνονται πολύ σοβαρές προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή και ήδη σημειώνονται πολύ σημαντικές εξελίξεις, ενώ το ενδιαφέρον είναι έντονο κα από τις δύο πλευρές. Στην κατεύθυνση αυτή πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, την προεδρία του οποίου ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Δημήτρης Μπακόλας. Το TimeTV φιλοξένησε πριν από λίγες ημέρες τον κ. Δημήτρη Μπακόλα σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Σπύρο Κτενά, την οποία και δημοσιεύουμε στις σελίδες αυτές. Αν επιχειρούσαμε να εξαγάγουμε μια γενική διαπίστωση από αυτή τη συζήτηση θα ήταν ότι σημαντικές προσδοκίες γεννιούνται στις οικονομικές – επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Ας παρακολουθήσουμε τη συζήτηση:

Είναι αλήθεια ότι οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ενώ διαθέτουν μια μακρά ιστορία και ενώ όλοι επικαλούνται το κοινό παρελθόν στην ιστορία και στη θρησκεία, δεν έχουν κατορθώσει ακόμη να «εκταμιευθούν» ώστε να μπορέσουμε να δούμε μια πραγματική ανάπτυξη. Όλοι μιλούν για την κοινή ορθόδοξη πίστη, για κοινές ιστορικές ρίζες… Γιατί όμως δεν μπορούμε να δούμε πρακτικά αποτελέσματα, τι είναι αυτό που εμποδίζει μια σημαντική ανάπτυξη και ποιο είναι το δικό σας σχέδιο;

Αυτό ακριβώς το σκεπτικό με έκανε να συμφωνήσω να αναλάβω την προεδρία του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Πρέπει να σας πω ότι δεν μου πολυαρέσουν τα συνδικαλιστικοειδή θέματα, η εταιρεία μου όμως και εγώ προσωπικά ασχολούμαστε πολύ με την πρώην Σοβιετική Ένωση και ιδιαίτερα τη Ρωσία. Αυτό που λέτε ότι οι σχέσεις των δύο λαών και τα φιλικά αισθήματα δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε οικονομικές σχέσεις και σε συνεργασία με κάνει και εμένα να αναρωτιέμαι και να θέλω να βοηθήσω να αλλάξει αυτό. Θεωρώ ότι το κύριο πρόβλημα που εμπόδισε να αναπτυχθούν περισσότερο οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι οι αγκυλώσεις του ελληνικού Δημοσίου και της ελληνικής νομοθεσίας. Ξέρω αρκετές περιπτώσεις Ρώσων που προσπάθησαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και βρέθηκαν ξαφνικά απέναντι στη γραφειοκρατία μη μπορώντας να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Για παράδειγμα, κάποιος αγόρασε μια τεράστια έκταση στην Κρήτη για να υλοποιήσει μια μεγάλη επένδυση και ο άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Έχει κολλήσει στη γραφειοκρατία.

Μιλάμε για τον τομέα του τουρισμού;

Ναι, ακριβώς. Επίσης στους Σιδηροδρόμους της Ρωσίας, όπου ηγείται ένας δυνατός φιλέλληνας με μεγάλες προσβάσεις στη ρωσική κυβέρνηση ο οποίος προσπαθούσε να κάνει κάτι, να πάρει μέρος στους διαγωνισμούς όλη την ώρα έβρισκε μπροστά του εμπόδια. Ξέρετε ότι όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία υπάρχει και άλλο πρόβλημα, που είναι η γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Θα ξέρετε και εσείς ότι την επένδυση των Αζέρων εδώ πέρα τη «φούνταραν» οι Ευρωπαίοι, που δεν άφησαν να προχωρήσει και απαιτούσαν να πουλήσουν οι Αζέροι ένα κομμάτι και τελικά αυτοί βαρέθηκαν και έφυγαν.

Πάντως φαίνεται γενικά ότι οι Ρώσοι επιμένουν. Παρατηρώντας σε κυβερνητικό επίπεδο βλέπεις ότι επιμένουν.

Κοιτάξτε, πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή και επειδή οι τιμές και οι αξίες στην Ελλάδα έχουν φτάσει στον πάτο, υπάρχει ενδιαφέρον όχι μόνο από Ρώσους επιχειρηματίες αλλά και από άλλους και πρώτα από όλα για τον τουρισμό.

Στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε κάποια ψήγματα. Έτσι δεν είναι;

Έχουμε αρκετές εξελίξεις. Καλή εξέλιξη είναι επίσης και η έγκριση του σχεδίου του Ριμπολόβλεφ να φτιάξει τις βίλες στο Σκορπιό. Υπάρχουν αρκετά σχέδια και μιλώντας πρόσφατα με τον υφυπουργό τον κ. Πιτσιόρλα, που είναι μια από τις θετικές περιπτώσεις αυτής της κυβέρνησης, μου είπε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες να μπουν στην Ελλάδα. Εμείς λοιπόν στο Επιμελητήριο θα προσπαθήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου στο διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα προσπαθήσουμε, πρώτον, να βοηθήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τη σχέση με τους Ρώσους και, δεύτερον, να γνωρίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες περισσότερο τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη δραστηριότητας στη Ρωσία. Κάναμε πρόσφατα ένα συνέδριο για τον εκθεσιακό τουρισμό, όπου καλέσαμε τους μεγαλύτερους Ρώσους operators σε αυτόν τον τομέα, όπως και τους Έλληνες που έχουν χώρο για εκθεσιακό τουρισμό, και νομίζω ότι θα βγουν θετικά αποτελέσματα από αυτή την πρωτοβουλία.

Προφανώς δεν γνώριζαν οι Ρώσοι τις δυνατότητες που υπάρχουν. Έτσι δεν είναι;

Αυτό μας είπαν. Ομολόγησαν ότι δεν γνώριζαν ότι υπάρχουν τόσα καλά ξενοδοχεία, αίθουσες, δυνατότητες κ.ά.

Αυτό σας κάνει να πιστεύετε ότι υπάρχουν δουλειές;

Αυτό ακριβώς και είμαι σίγουρος γι’ αυτό.

Υπάρχουν κάποιες άλλες πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Επιμελητήριο;

Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα είναι να φτιάξουμε ένα συνέδριο για τα ρωσικά social media, διότι ξέρετε εκτός από το Facebook, το linkedin και όλα αυτά οι Ρώσοι έχουν και δύο τρία δικά τους. Αν λοιπόν γίνουν γνωστά στους Έλληνες αυτοί θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά και αναφέρομαι κυρίως σε αυτούς που θέλουν να εξαγάγουν και να επενδύσουν στη Ρωσία.

Όσον αφορά τους Έλληνες επιχειρηματίες πού εστιάζουν κυρίως το ενδιαφέρον τους;

Να κατακτήσουν τη μεγάλη ρωσική αγορά με τα προϊόντα τους. Φαρμακοβιομηχανίες και εταιρείες φρούτων και λαχανικών έχουν πρόβλημα καθώς, όπως γνωρίζετε, υπάρχει το εμπάργκο. Παρ’ όλα αυτά όλοι περιμένουν ότι κάποια στιγμή αυτό θα σταματήσει. Ορισμένοι προσπαθούν με πλάγιο τρόπο να προσεγγίσουν τη Ρωσία, αλλά το κυριότερο είναι ότι περιμένουν. Υπάρχει επίσης ο τομέας του τουρισμού και στο συνέδριο, το οποίο σας ανέφερα, βοήθησαν πολύ και ο ΣΕΤΕ και ο Hatta. Τώρα στην Agrotica, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, εμείς βοηθήσαμε να έρθουν στην έκθεση Ρώσοι επιχειρηματίες. Θέλω επίσης να σας πω ότι το Επιμελητήριο ασχολείται και με τις όμορες χώρες Λευκορωσία και Ουζμπεκιστάν.

Είναι στην ευθύνη του Eπιμελητηρίου;

Όχι στην ευθύνη, υπάρχει μια δραστηριότητα. Τώρα, για παράδειγμα, στην Agrotica θα φέρουμε 10 Ουζμπέκους επιχειρηματίες. Ξέρετε, αυτές οι χώρες δεν εκπροσωπούνται στη χώρα μας με επιμελητήρια. Όσον αφορά τη Λευκορωσία, η οποία έχει κάνει ομόσπονδο κράτος με τη Ρωσία και το έχουμε συζητήσει με τους Λευκορώσους, τους αρέσει η ιδέα να βοηθάμε.

Ωστόσο υπάρχει η εντύπωση στον Έλληνα επιχειρηματία ότι η ρωσική είναι μια δύσκολη αγορά. Μιλήσατε για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και τα οποία είναι έτσι ακριβώς. Όμως και οι Έλληνες επιχειρηματίες χρειάζεται να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανοίξουν τη ρώσικη αγορά.

Έχετε δίκιο. Ξέρετε, εδώ το θέμα έχει να κάνει και με την κουλτούρα την επιχειρηματική στη Ρωσία. Σας θυμίζω ότι πριν από 20και χρόνια ήταν σοσιαλισμός, που σημαίνει ότι η επιχειρηματικότητα ήταν καταδικασμένη. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν εύκολα, δεν μπορούν να μάθουν να είναι επιχειρηματίες. Βγήκαν μερικοί, πήραν λεφτά χωρίς όμως να έχουν την κουλτούρα την εμπορική. Πραγματικά είναι δύσκολο. Αυτοί όμως που επιμένουν τα καταφέρνουν μια χαρά. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να αναφερθώ στους Έλληνες γουναράδες που τους έσωσε η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μιλάτε για την Καστοριά.

Ακριβώς.

Είναι μια παλιά ιστορία αυτή. Θυμάμαι πριν από πολλά χρόνια, σε έκθεση στο Νοβοσιμπίρσκ, που οι Έλληνες γουναράδες είχαν σημαντική παρουσία.

Ναι, στο Νοβοσιμπίρσκ εμείς είχαμε γραφεία 10 χρόνια με την εταιρεία μου. Είχα βοηθήσει τους γουναράδες.

Άρα υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον.

Ναι, υπάρχει. Να σας πω και μερικά άλλα παραδείγματα: Η Τέρνα χτίζει εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αγία Πετρούπολη. H εταιρεία του κ. Προκοπίου, του εφοπλιστή, έχει αναλάβει να μεταφέρει το υγροποιημένο αέριο από το Γιαμάλ στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο το οποίο ανέλαβε πρόσφατα. Πρέπει να επιμένεις, πρέπει να βρεις τον τρόπο, και το Επιμελητήριο έχει δυνατότητα να βοηθήσει.

Είναι σημαντικό αυτό διότι, σύμφωνα με όσα λέτε, το σημείο κλειδί είναι οι προσωπικές επαφές.

Ναι, σωστό. Είναι πολύ σημαντικές οι προσωπικές επαφές.

Άρα, σε μια αγορά που, όπως λέτε, τώρα ανοίγει παίζουν ρόλο τα πρόσωπα κλειδιά.

Και σε εμάς ισχύει αυτό και παντού. Η προσωπική επαφή είναι πολύ σημαντική. Όσον αφορά το Επιμελητήριο μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν τα εμπόδια της γλώσσας και όλα αυτά. Η κουλτούρα είναι πολύ σημαντική επίσης.

Πάντως ένας σημαντικός παράγοντας που έχει σχέση και νομίζω επηρεάζει τις εξελίξεις είναι ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, που αποτελούν και τους καλύτερους πρεσβευτές. Ωστόσο υπάρχουν ακόμη προβλήματα με την έκδοση της βίζας. Έτσι δεν είναι;

Ναι, κοιτάξτε, και εμείς πιέζουμε και οι επιχειρήσεις και οι ομοσπονδίες πιέζουν και σιγά σιγά το κράτος προχωρεί. Τώρα δημιούργησαν και visa centers στη Λευκορωσία, στη Μόσχα και στο Ουζμπεκιστάν. Υπάρχουν ακόμη μερικά προβλήματα αλλά σιγά σιγά προχωρούν. Σχετικά τώρα με τον αριθμό των τουριστών, πρόπερσι είχε μειωθεί, αλλά αυξάνεται πάλι. Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι συγκυρίες της περιοχής. Τώρα ελπίζω οι Ρώσοι να μάθουν την Ελλάδα και να πάψουν να πηγαίνουν στην Τουρκία. Ένας Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας που είχε πάει στη Μύκονο μου είπε: «Εγώ πήγαινα στην Τουρκία όλη την ώρα, δεν ξαναπάω όμως γιατί δεν συγκρίνεται η Ελλάδα με την Τουρκία», διαπιστώνοντας ότι εδώ είναι πολύ καλύτερα και του άρεσαν περισσότερο και ο κόσμος και τα πάντα.

Το Επιμελητήριο είναι ένα καλό κανάλι επικοινωνίας με αυτόν τον κόσμο. Έτσι δεν είναι;

Ακριβώς, και προσπαθούμε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το ενδιαφέρον των Ρώσων επιχειρηματιών προς την Ελλάδα.

Κύριε Μπακόλα, αυτή την περίοδο βλέπουμε πολιτικά και γεωστρατηγικά να επιχειρείται μια προσέγγιση της Ρωσίας με την Τουρκία. Αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων;

Δεν νομίζω ότι επηρεάζει ιδιαίτερα αυτή η εξέλιξη. Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί να επηρεάζει αλλά ούτε και σε αυτό το επίπεδο ιδιαίτερα, διότι, ξέρετε, η φιλία της Ρωσίας με τον Ερντογάν είναι πρόσκαιρη. Απλώς αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν άλλο, βρήκε τη Ρωσία και στηρίζεται σε αυτήν.

Λέτε ότι και πολιτικά είναι κάτι ασταθές;

Είμαι εντελώς σίγουρος ότι είναι ασταθές και βεβαίως θα καταλήξει γρήγορα όλο αυτό. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να αρθούν οι κυρώσεις της Ε.Ε. προς τη Ρωσία και εμείς ελπίζουμε σε αυτό. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Και στην Ευρώπη πολλές φωνές ακούγονται ενάντια σε αυτή την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή εκείνοι που στηρίζουν αυτές τις κυρώσεις είναι οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία. Ήταν και η Αγγλία, όμως με την αποχώρησή της από την Ε.Ε. αδυνάτισε πολύ αυτό το μπλοκ, το αντιρωσικό.

Τι θα συνιστούσατε στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας – το TimeTV σε αυτόν απευθύνεται –, πώς να δει και να αξιοποιήσει αυτή την πραγματικά τεράστια και ανεκμετάλλευτη αγορά;

Κατ’ αρχάς πιστεύω ότι πρέπει να μετρήσει κανείς τις δυνάμεις του. Η διείσδυση στη Ρωσία απαιτεί κόπο και ίσως χρήματα. Έχουν έρθει σε εμάς κατά καιρούς οι επιχειρηματίες που δεν τα πάνε καλά και βλέπουν την έξοδο ως μια λύση σωτηρίας. Δεν είναι τέτοια περίπτωση η αγορά της Ρωσίας. Πρέπει να μπορείς για να πας σε μια τέτοια αγορά. Επίσης πρέπει να είσαι διατεθειμένος να επιμείνεις. Πιστεύω ότι αν απευθυνθούν σε εμάς θα βοηθηθούν πολύ.

Υπάρχουν κίνδυνοι από μια τέτοια προσπάθεια και από πού πρέπει κανείς να προφυλαχθεί;

Το να βρουν απλά και μόνο κάποιον που μιλάει ρωσικά δεν αρκεί και δεν είναι και ο σωστός δρόμος. Πρέπει να έχουν να κάνουν με επαγγελματίες, πρέπει να χρησιμοποιήσουν συμβούλους από επιμελητήρια και βεβαίως θέλει προσοχή, διαδικασία, θέλει να μη βιάζεσαι.

Πάντως η εικόνα που μας δώσατε είναι μια εικόνα ανάπτυξης και σε μεγάλα έργα αλλά και σε μικρότερες επιχειρηματικές συνεργασίες.

Ακριβώς, τα μεγάλα έργα αργούν, αλλά αρχίζουν να προχωρούν, τα μικρότερα γίνονται όλη την ώρα. Πρόσφατα ήρθε ένας Ρώσος επιχειρηματίας που ήθελε να αγοράσει μια έκταση για να καλλιεργήσει blackberries και να τα πουλάει στη Ρωσία. Μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία.

Κύριε Μπακόλα, σας ευχαριστώ θερμά και εμείς θα παρακολουθήσουμε τις πρωτοβουλίες που θα παίρνετε ως πρόεδρος του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου. Θεωρήστε το TimeTV ως ένα κανάλι που θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή.

Από σήμερα εγώ και το Επιμελητήριο θα θεωρούμε ότι το TimeTV είναι ο PR σύμβουλος και συνεργάτης μας.

 

Πηγή: New Times

http://www.newtimes.gr/dimitris-bakolas/