Αξιολόγηση του Bloomberg για τις οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας

Σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg η Ρωσία αναφέρεται ως μία από τις πιο υποσχόμενες αγορές μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Η χώρα έχει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, μεγάλα αποθέματα, εξαιρετικά χαμηλό δημόσιο χρέος.

Το χρέος της ρωσικής κυβέρνησης ανέρχεται στο 14% του ΑΕΠ - το χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ όλων των χωρών της κατάταξης.

Χάρη στην σημαντική υποτίμηση του ρουβλίου, κατά το 2020, το ρωσικό νόμισμα έχει μεγάλες δυνατότητες ενίσχυσης το επόμενο έτος.

Το Bloomberg έχει συμπεριλάβει το ρούβλι στα τρία κορυφαία νομίσματα στον κόσμο, που θα ισχυροποιηθούν το 2021.

Σχετικά υψηλός δείκτης απόδοσης μερισμάτων των ρωσικών μετοχών παρατηρήθηκε στη χρηματιστηριακή αγορά, σε σύγκριση με τους δείκτες των περισσότερων άλλων αναδυόμενων και αναπτυγμένων αγορών κατά το 2020.

Επιδείνωση καταγράφεται στην οικονομική κατάσταση στη Ρωσία (λόγω μείωσης των εισοδημάτων), στις πιέσεις της αγοράς εργασίας (υψηλή ανεργία) και στο αυξανόμενο κόστος των βασικών τιμών τροφίμων.

Ο ετήσιος πληθωρισμός το Νοέμβριο του 2020 υπερέβη τον στόχο της Κεντρικής Τράπεζας και έφτασε το 4,42% μετά το 4% τον Οκτώβριο. Η υποτίμηση του ρουβλιού τροφοδοτεί την αύξηση τιμών και επομένως τον ρυθμό πληθωρισμού.

Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Στρατηγικής Έρευνας (ΚΣΕ), ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) θα μειωθεί κατά 1,1 εκατομμύρια το 2020.

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα