Οι Ρωσικές εξαγωγές των μη πρωτογενών πόρων ξεπέρασαν τα 160 δις δολάρια

Ο όγκος των Ρωσικών  εξαγωγών εκτός πόρων αυξήθηκε κατά 3,5% το 2020 και υπερέβη τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η επικεφαλής του Ρωσικού Κέντρου Εξαγωγών, Βερόνικα Νικίσινα.

Το μερίδιο των εξαγωγών εκτός πρωτογενών πόρων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ) στις συνολικές ρωσικές εξαγωγές πλησίασε το 50%.

Συγκριτικά, το 2000, οι εξαγωγές εκτός πόρων είχαν φτάσει στα 46 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ρωσικού Κέντρου Εξαγωγών, υπάρχουν θετικές προβλέψεις για την αύξηση των ρωσικών εξαγωγών, εκτός πόρων, το 2021.

Το Ρωσικό Κέντρο Εξαγωγών είναι Κρατικός οργανισμός, ο οποίος υποστηρίζει πολύ δυναμικά την εξωστρέφεια των Ρωσικών επιχειρήσεων και κύριο σκοπό έχει να συντελέσει στη διασπορά της δυναμικής της Ρωσικής οικονομίας, η οποία κατά τη γνώμη της Ρωσικής Κυβέρνησης πρέπει να αποκτήσει συγκριτικό εξαγωγικό πλεονέκτημα και σε άλλα αγαθά πέραν των πρωτογενών πόρων,

Φαίνεται ότι ο οργανισμός έχει κάνει πολύ πετυχημένα βήματα τα προηγούμενα χρόνια. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι πριν λίγα χρόνια η συμβολή των πρωτογενών πόρων στις Ρωσικές εξαγωγές ήταν της τάξης του 70% και των μη πρωτογενών 30%. Το σημερινό 50-50 μοιάζει με οικονομικό θαύμα.