Ρωσία-ηλεκτρονική βίζα: Επεκτείνεται ο κατάλογος των σημείων εισόδου

Η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικής θεώρησης βίζας εγκρίθηκε τον Νοέμβριο 2020. Ο Ρώσος Πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν υπέγραψε διάταγμα για την επέκταση του καταλόγου των σημείων ελέγχου για είσοδο στη Ρωσία με ηλεκτρονική βίζα, και συγκεκριμένα, στα σημεία ελέγχου των αυτοκινήτων προθέτονται: Bagrationovsky, τα χωριά Pogranichny και Chernyshevskoye της 10 περιοχής του Καλίνινγκραντ, το χωριό Vyartsilya στην Καρελία, τα τελωνειακά σημεία της Kunichina Gora και Shumilkino στην περιοχή του Pskov.

Επιπλέον, τα Khrabrovo στο Καλίνινγκραντ και Novy στο Khabarovsk προστέθηκαν στα αεροπορικά σημεία ελέγχου. Επίσης θα είναι δυνατή η είσοδος στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ηλεκτρονική θεώρηση μέσω θαλάσσιων σημείων ελέγχου στο Καλίνινγκραντ και του Σβετλί, καθώς και στο Σότσι (μέσω του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιων Επιβατών και Μεταφορών Κρουαζιέρας).

Ο κατάλογος των μικτών σημείων ελέγχου (το καλοκαίρι – από ποτάμι, το χειμώνα – με αυτοκίνητα) συμπληρώνεται με το Blagoveshchensk. Προς το παρόν όμως, η έκδοση ομοιόμορφων ηλεκτρονικών θεωρήσεων έχει ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

Χαρακτηριστικό της κατηγορίας ηλεκτρονικής θεώρησης είναι η απλοποιημένη διαδικασία για την απόκτησή της - δεν απαιτεί προσκλήσεις, κρατήσεις ξενοδοχείων ή άλλα έγγραφα που επιβεβαιώνουν τον σκοπό του ταξιδιού. Όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει στην Ρωσία πρέπει να συμπληρώσει την φόρμα αίτησης, να υποβάλει φωτογραφία και αντίγραφο διαβατηρίου, και να πληρώσει προξενικό τέλος 40 $ (για παιδιά κάτω των έξι ετών - ατελώς).

Υπολογίζεται ότι ο χρόνος επεξεργασίας δεν θα διαρκέσει περισσότερο από τέσσερις ημέρες. Η θεώρηση θα ισχύει για 60 ημέρες από την ημερομηνία παραλαβής, αλλά η παραμονή στη Ρωσία δεν πρέπει να ξεπερνά 16 ημέρες. Η επέκταση αυτών των όρων είναι δυνατή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και με απόφαση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή: Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα