Η συνέντευξη τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Ομόλογο του στη Γενεύη

Διαβάστε εδώ όλη την αποκαλυπτική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μετά από τη συνάντηση κορυφής με τον Τζο Μπάιντεν

Στο τέλος των συνομιλιών με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζο Μπάιντεν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Φίλοι, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα!

Είμαι στη διάθεσή σας. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κάνω κάποια εισαγωγή. Τα θέματα είναι πιθανώς γνωστά σε όλους: στρατηγική σταθερότητα, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, περιφερειακές συγκρούσεις, εμπορικές σχέσεις, μιλήσαμε επίσης για τη συνεργασία στην Αρκτική, αυτό είναι ένα κατά προσέγγιση το σύνολο των θεμάτων.

Κάντε τις ερωτήσεις σας.

Ερώτηση: Καλησπέρα!

Μπορείτε να μας πείτε ποια θέματα συζητήσατε με περισσότερες λεπτομέρειες; Συγκεκριμένα, το θέμα της Ουκρανίας είναι πολύ ενδιαφέρον - σε ποιο πλαίσιο συζητήθηκε, συζητήθηκε η κατάσταση στο Ντανμπάς, συζητήθηκε η πιθανότητα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ;

Και ένα ακόμη ερώτημα: πριν από τις συνομιλίες, μεγάλες προσδοκίες συσχετίστηκαν με την επιστροφή των πρεσβευτών των δύο χωρών στις πρωτεύουσες. Συγκεκριμένα, ο βοηθός σας Γιούρι Βίκτοροβιτς Οσακόφ είπε ότι αυτό είναι δυνατό. Έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις; Και πώς ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις γενικά;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Όσον αφορά την επιστροφή των πρεσβευτών στον τόπο εργασίας τους, στη Μόσχα, ο Αμερικανός πρέσβης και  στην Ουάσινγκτον, ο Ρώσος: συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί, επιστρέφουν στον τόπο της υπηρεσίας τους. Πότε ακριβώς  αύριο, μεθαύριο, αυτό είναι ένα καθαρά τεχνικό ζήτημα.

Συμφωνήσαμε επίσης ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για όλο το φάσμα της συνεργασίας στον διπλωματικό τομέα. Υπάρχουν θέματα για να μιλήσουμε, έχουν συσσωρευτεί πολλές εκκρεμότητες . Μου φάνηκε ότι και οι δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής, είναι αποφασισμένες να αναζητήσουν λύσεις.

Όσον αφορά την Ουκρανία, ναι, για αυτό το θέμα μιλήσαμε. Δεν μπορώ να πω ότι το συζητήσαμε λεπτομερώς. Όμως, όσο κατάλαβα από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, δέχεται ότι οι συμφωνίες του Μινσκ πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για τη διευθέτηση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Όσον αφορά την πιθανή είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αυτό το θέμα είναι «επιχρισμένο (επικαλυμμένο)». Δεν υπάρχει, στην πραγματικότητα , τίποτα να συζητήσουμε εδώ.

Σε γενικές γραμμές, αυτά.

Ερώτηση: Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, είπατε ότι η στρατηγική σταθερότητα ήταν ένα από τα θέματα. Μπορείτε να μας πείτε με περισσότερες λεπτομέρειες, ποιες είναι οι λύσεις σε αυτό το ζήτημα; Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν ή θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη στρατηγική σταθερότητα και τον αφοπλισμό και, ιδίως, για τη συνθήκη START III; Σκοπεύετε να ξεκινήσετε διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω επέκτασή της, ενδεχομένως να αναθεωρήσετε τις παραμέτρους ή ακόμη και να υπογράψετε μια νέα συνθήκη σε αυτόν τον τομέα;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσική Ομοσπονδία φέρουν μια ειδική ευθύνη για τη στρατηγική σταθερότητα στον κόσμο, με δεδομένο το γεγονός ότι είμαστε οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των αποθεμάτων πυρομαχικών, τις (πυρηνικές) κεφαλές, τον αριθμό των οχημάτων παράδοσης, το ποιοτικό επίπεδο (των πυρηνικών εξοπλισμών) και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών όπλων. Γνωρίζουμε αυτήν την ευθύνη.

Νομίζω ότι είναι προφανές σε όλους ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μια υπεύθυνη και, κατά τη γνώμη μας, απολύτως έγκαιρη απόφαση να παρατείνει τη συνθήκη START III για πέντε χρόνια, που σημαίνει έως το 2024.

Φυσικά, τίθεται το ερώτημα για το τι θα ακολουθήσει. Συμφωνήσαμε ότι οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν σε διυπηρεσιακό επίπεδο υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας. Οι συνάδελφοι σε επίπεδο εργασίας θα καθορίσουν τη σύνθεση αυτών των αντιπροσωπειών, τον τόπο εργασίας και τη συχνότητα αυτών των συναντήσεων.

 

Ερώτηση (μετάφραση): Καλησπέρα!

Matthew Chance, CNN.

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε τον λόγο.

Πρώτα απ' όλα, θα μπορούσατε να περιγράψετε πώς πήγε γενικά η συνάντησή σας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν; Ήταν εποικοδομητική ή εχθρική;

Δεύτερον, σχετικά με τις κυβερνοεπιθέσεις: τις έχετε συζητήσει; Έχετε δεσμευτεί για τον κυβερνοχώρο και για την Ουκρανία;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Το πρώτο είναι μια γενική εκτίμηση. Πιστεύω ότι δεν υπήρχε εχθρότητα. Αντίθετα, η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε…..  φυσικά, με την παραδοχή ότι σε πολλά σημεία οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν, αλλά, κατά τη γνώμη μου και οι δύο πλευρές επέδειξαν την επιθυμία να κατανοήσουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν τρόπους για να φέρουν τις θέσεις τους πιο κοντά . Η συνομιλία ήταν πολύ εποικοδομητική.

Όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, συμφωνήσαμε ότι θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις για αυτό το θέμα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Τώρα, για το ποιος πρέπει να αναλάβει, ποιες υποχρεώσεις….. Θέλω να σας ενημερώσω για πράγματα που, γενικά, είναι γνωστά, αλλά όχι για το ευρύ κοινό. Από αμερικανικές πηγές - απλώς φοβάμαι να μπερδέψω τα ονόματα των οργανώσεων, θα σας τις αναφέρει αργότερα ο Πεσκόφ - προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων στον κόσμο πραγματοποιείται από τον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ. Ο Καναδάς βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενος από δύο χώρες της Λατινικής Αμερικής και μετά από τη Μεγάλη Βρετανία. Η Ρωσία δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κατάλογο χωρών, από την περιοχή των οποίων πραγματοποιείται στον κυβερνοχώρο ο μεγαλύτερος αριθμός κυβερνοεπιθέσεων διαφόρων ειδών, όπως μπορείτε να δείτε. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα.

Δεύτερον, κατά τη διάρκεια του 2020, λάβαμε 10 αιτήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με κυβερνοεπιθέσεις  στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – αυτό αναφέρουν οι συνάδελφοί μας από τον κυβερνοχώρο της Ρωσίας. Υπάρχουν δύο τέτοια αιτήματα και φέτος. Σε όλα (τα αιτήματα) - τόσο πέρυσι όσο και φέτος - οι συνάδελφοί μας (στις ΗΠΑ) έλαβαν ολοκληρωμένες απαντήσεις.

Με τη σειρά της, η Ρωσία έστειλε 45 τέτοια αιτήματα στη σχετική δομή των Ηνωμένων Πολιτειών πέρυσι και 35 στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει ούτε μία απάντηση. Αυτό υποδηλώνει ότι έχουμε κάτι για να εργαστούμε.

Το ερώτημα ποιος, σε ποιο βαθμό και ποιες υποχρεώσει πρέπει να αναλάβει, πρέπει να αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Συμφωνήσαμε ότι θα ξεκινήσουμε τέτοιες διαβουλεύσεις. Πιστεύουμε ότι η σφαίρα της κυβερνοασφάλειας είναι εξαιρετικά σημαντική στον κόσμο γενικά, για τις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα και για τη Ρωσία, επίσης, στον ίδιο βαθμό.

Για παράδειγμα, έχουμε επίγνωση των διαδικτυακών επιθέσεων εναντίον μιας εταιρείας αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζουμε επίσης ότι η εταιρεία έπρεπε να πληρώσει πέντε εκατομμύρια σε εκβιαστές. Μερικά από τα χρήματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχουν ήδη επιστραφεί από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και μερικά δεν έχουν. Τι σχέση έχουν οι κρατικοί φορείς της Ρωσίας;

Αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές. Ειδικότερα, για παράδειγμα, [επίθεση] στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε μια από τις μεγάλες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Φυσικά, βλέπουμε από πού προέρχονται οι επιθέσεις, βλέπουμε ότι αυτό το έργο συντονίζεται από τον κυβερνοχώρο των ΗΠΑ. Δεν νομίζω όμως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι επίσημες αρχές ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους χειραγώγηση. Απλώς πρέπει να πετάξουμε όλα τα υπονοούμενα, να καθίσουμε σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων και να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσικής Ομοσπονδίας .

Κατ 'αρχήν, συμφωνήσαμε σε αυτό και η Ρωσία είναι έτοιμη για αυτό.

Δώστε μου ένα μικρόφωνο - ένα μέρος της ερώτησης παρέμεινε αναπάντητο.

 

Παρατήρηση: Ναι, σας ευχαριστώ πολύ που μου το επιτρέπετε.

Έχετε δεσμευτεί να σταματήσετε τις απειλές κατά της Ουκρανίας; Γνωρίζετε ότι υπήρχαν ασκήσεις από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Και το δεύτερο μέρος της ερώτησης: έχετε δεσμευτεί να σταματήσετε τις επιθέσεις εναντίον της αντιπολίτευσης στη Ρωσία, σε σχέση με τον Alexei Navalny;

 

Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν άκουσα αυτό το μέρος της ερώτησης: είτε δεν μεταφράστηκε, είτε απλά το σκεφτήκατε και αποφασίσατε να κάνετε μια δεύτερη ερώτηση.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις σχετικά με την Ουκρανία. Έχουμε μόνο μία υποχρέωση - να συνεισφέρουμε στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Εάν η ουκρανική πλευρά είναι έτοιμη για αυτό, θα ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, χωρίς αμφιβολία.

Παρεμπιπτόντως, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στα ακόλουθα: Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, η ουκρανική αντιπροσωπεία παρουσίασε τις απόψεις της σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ. Παρακαλώ να τις δείτε - αυτό δεν είναι μυστικό έγγραφο. Λέει, πρώτα απ 'όλα, ότι είναι απαραίτητο να υποβληθούν προτάσεις για την πολιτική ενσωμάτωση του Ντανμπάς στο ουκρανικό νομικό σύστημα και στο Σύνταγμα, για αυτό είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το ίδιο το Σύνταγμα, έτσι είναι γραμμένο εκεί - πρώτον. Και δεύτερον, ότι τα σύνορα μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας κατά μήκος της γραμμής του Ντανμπάς θα αρχίσουν να καταλαμβάνονται από τα συνοριακά στρατεύματα της Ουκρανίας την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές - άρθρο 9 (του σχετικού εγγράφου που προτείνει για ανάγνωση ο Ρώσος Πρόεδρος).

Τι πρότεινε η Ουκρανία; Πρότεινε ως πρώτο βήμα να επιστρέψουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στους τόπους μόνιμης ανάπτυξης τους. Τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι τα στρατεύματα της Ουκρανίας πρέπει να εισέλθουν στο Ντανπάς - αυτό είναι το πρώτο. Δεύτερον, πρότειναν να κλείσουν τα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σε αυτό το σημείο και τρίτον οι εκλογές να διεξαχθούν τρεις μήνες μετά από αυτά τα δύο βήματα.

Δεν χρειάζεται να είστε δικηγόρος, δεν χρειάζεται να έχετε ειδική εκπαίδευση για να καταλάβετε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις συμφωνίες του Μινσκ. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις συμφωνίες του Μινσκ. Επομένως, ποιες πρόσθετες υποχρεώσεις μπορεί να αναλάβει η Ρωσία εδώ; Νομίζω ότι η απάντηση είναι σαφής.

Όσον αφορά τους ανθρώπους σαν αυτόν (Alexei Navalny ) και γενικά για τη συστηματική αντιπολίτευση, δυστυχώς, η μορφή της συνέντευξης τύπου δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε για αυτό λεπτομερώς, αλλά θα ήθελα να πω τα εξής: Κοιτάξτε….. νομίζω ότι δεν θα πω τίποτα περίπλοκο, θα είμαι σαφής. Εάν μπορείτε να μεταφέρετε (την απάντησή μου) αντικειμενικά στους θεατές και τους ακροατές σας, θα σας ευχαριστήσω πολύ για αυτό.

Και έτσι, οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν τη Ρωσία εχθρό και αντίπαλο τους, αυτό το έκανε το Κογκρέσο το 2017. Στη νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει προβλεφθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν τους κανόνες και την τάξη της δημοκρατικής διακυβέρνησης στη χώρα μας και να υποστηρίζουν πολιτικές οργανώσεις. Αυτό είναι στο νόμο σας, στον αμερικανικό.

Τώρα ας αναρωτηθούμε:

εάν η Ρωσία είναι ο εχθρός, τι είδους οργανώσεις θα υποστηρίξει η Αμερική στη Ρωσία; Νομίζω ότι όχι εκείνες που ενισχύουν τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά εκείνες που την υποβαθμίζουν και αυτός είναι ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που δηλώθηκε δημοσίως. Και έτσι αυτοί είναι οι οργανισμοί και οι άνθρωποι, οι οποίοι συμβάλλουν στην εφαρμογή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη Ρωσική κατεύθυνση.

Πώς πρέπει να νιώθουμε γι' αυτό; Νομίζω ότι είναι κατανοητό: πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με αυτό. Αλλά θα ενεργήσουμε αποκλειστικά στο πλαίσιο του ρωσικού νόμου.

Ερώτηση: Pavel Zarubin, VGTRK.

Ήθελα απλώς να συνεχίσω αυτό το θέμα. Είμαστε όλοι μάρτυρες με εσάς πως η αμερικανική πλευρά ενισχύει συνεχώς τη ρητορική για τους λεγόμενους πολιτικούς κρατουμένους στη Ρωσία. Συζητήθηκε καθόλου το θέμα του Navalny κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σας με τον Μπάιντεν; Και πώς συζητήθηκε, εάν συζητήθηκε;

Και μια ακόμη σημαντική ερώτηση. Όλοι είδαμε, φυσικά, ότι  ένα νέο στάδιο στις σχέσεις Ρωσίας-Αμερικής στην αρχή της προεδρίας του Μπάιντεν ξεκίνησε με μια πολύ αγενή δήλωση που απευθύνθηκε για εσάς. Καταφέρατε να λάβετε κάποιες εξηγήσεις για αυτό;

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν άγγιξε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ανθρώπων που πιστεύουν ότι εκπροσωπούν αυτά τα ζητήματα στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ναι, μιλήσαμε για αυτό με πρωτοβουλία του - το πρώτο.

Το δεύτερο αφορά τις σκληρές δηλώσεις. Τι να πω; Όλοι γνωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις. Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος Μπάιντεν μου τηλεφώνησε και μου εξήγησε. Αυτές οι εξηγήσεις μου ταιριάζουν. Μας κάλεσε να συναντηθούμε - αυτό είναι πρωτοβουλία του. Συναντηθήκαμε και, επαναλαμβάνω, η συνομιλία ήταν πολύ εποικοδομητική. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκα ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι πολύ έμπειρος άνθρωπος, αυτό είναι αρκετά προφανές. Μιλήσαμε πρόσωπο με πρόσωπο για σχεδόν δύο ώρες. Δεν έχουν όλοι οι ηγέτες τη δυνατότητα τόσο αναλυτικής συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο.

Όσον αφορά τα διαφορετικά είδη κατηγοριών, θυμηθείτε: στον προκάτοχό του κάνανε την ίδια ερώτηση –αυτός την απέφυγε. Ο σημερινός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να απαντήσει με αυτόν τον τρόπο, και η απάντησή του ήταν διαφορετική από εκείνη του κ. Τραμπ.

Ξέρετε, καταρχήν, για ό, τι συμβαίνει στις χώρες μας, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η πολιτική ηγεσία και οι ανώτεροι αξιωματούχοι είναι υπεύθυνοι - για το ποιος, πού και τι φταίει, ποιος είναι ο δολοφόνος. Κοιτάξτε, στους δρόμους των αμερικανικών πόλεων κάθε μέρα σκοτώνεται κάποιος, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών διαφόρων οργανώσεων. Δεν θα έχετε χρόνο να πείτε μια λέξη εκεί - πυροβολούν ήδη είτε στο στήθος είτε στην πλάτη. Ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν παιδιά δίπλα ή είναι μόνο του ένα άτομο - θυμάμαι ότι μια γυναίκα έφυγε από το αυτοκίνητο, έτρεξε, πυροβολήθηκε στην πλάτη. Εντάξει, αυτά είναι εγκληματικά πράγματα. Πάρτε το Αφγανιστάν: 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί με ένα χτύπημα, γάμοι καταστράφηκαν - μία ή δύο φορές. Ας πούμε ότι αυτό είναι λάθος, αυτό συμβαίνει επίσης. Αλλά οι πυροβολισμοί από αεροσκάφη ή ελικόπτερα σαφώς αμάχων στο Ιράκ - τι είναι αυτό; Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτό; Ποιος είναι ο δολοφόνος;

Ή για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακούμε ότι το Γκουαντάναμο εξακολουθεί να λειτουργεί. Σε γενικές γραμμές η ύπαρξή του δε συμφωνεί με τίποτα: ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με το αμερικανικό δίκαιο, με τίποτα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Οι φυλακές της CIA που άνοιξαν σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών κρατών, όπου έγιναν βασανιστήρια - τι είναι αυτό; Είναι αυτό ανθρώπινα δικαιώματα; Δεν νομίζω, σωστά;

Είναι απίθανο κάποιος από αυτούς που κάθονται στην αίθουσα να συμφωνήσει ότι έτσι προστατεύονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτή είναι η πρακτική της πραγματικής πολιτικής. Και εμείς, προχωρώντας από αυτήν την πρακτική, συνειδητοποιώντας ότι αυτό έχει γίνει και μπορεί να γίνει, χτίζουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτά που μόλις είπα, μεταξύ άλλων έναντι εκείνων που λαμβάνουν χρήματα από το εξωτερικό προκειμένου να υπερασπιστούν τα συμφέροντα εκείνων που τους πληρώνουν.

 

Ερώτηση: Murad Gazdiev, RT

Μια ερώτηση για την Αρκτική. Είπατε ότι μιλήσατε για αυτήν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό τη Ρωσία ότι στρατιωτικοποιεί την Αρκτική και τους συμμάχους της. Πρόσφατα, τον Μάιο, ακούσαμε από τον υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν  για τις ανησυχίες του σχετικά με τις ενέργειες του ρωσικού στρατού. Τι ειπώθηκε ακριβώς;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ναι, συζητήσαμε αυτό το θέμα σε ευρεία μορφή και με αρκετές λεπτομέρειες. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα, έχοντας κατά νου ότι η ανάπτυξη της Αρκτικής εν γένει και ιδιαίτερα της διαδρομής της Βόρειας Θάλασσας παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις οικονομίες πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μη περιφερειακών.

Αυτές οι ανησυχίες της αμερικανικής πλευράς σχετικά με τη στρατιωτικοποίηση είναι απολύτως αβάσιμες. Σε τελική ανάλυση, δεν κάνουμε τίποτα εκεί που δεν ήταν στη Σοβιετική Ένωση. Αποκαθιστούμε πλήρως τις χαμένες-κατεστραμμένες υποδομές. Ναι, το κάνουμε αυτό σε μοντέρνο επίπεδο: στρατιωτικές και συνοριακές υποδομές, και ότι δεν υπήρχε όπως υποδομές για την προστασία του περιβάλλοντος. Δημιουργούμε μια κατάλληλη βάση εκεί για το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης . Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει δυνατότητα διάσωσης ανθρώπων στη θάλασσα, εύχομαι να μη χρειαστεί….. ο Θεός να μη δώσει. Επίσης το Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης θα είναι αρμόδιο και για την προστασία του περιβάλλοντος. 

Είπα στους συναδέλφους μας ότι δεν βλέπω καμία ανησυχία εδώ. Αντιθέτως, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι μπορούμε και πρέπει να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα. Η Ρωσία, όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ένα από τα οκτώ μέλη του Αρκτικού Συμβουλίου. Η Ρωσία προεδρεύει του Αρκτικού Συμβουλίου φέτος. Επιπλέον, υπάρχει ένα γνωστό στενό μεταξύ της Αλάσκας και του Τσουκότκα: αφενός - των ΗΠΑ, αφετέρου - της Ρωσίας. Όλα αυτά πρέπει να μας ωθήσουν να ενώσουμε τις προσπάθειές μας.

Η κατάσταση με τη χρήση της Βόρειας Θάλασσας διέπεται από το διεθνές δίκαιο. Στην πραγματικότητα, οι δύο κύριες πράξεις , κατά τη γνώμη μου, είναι οι παρακάτω: η Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και ο Πολικός Κώδικας, που αποτελείται από πολλά έγγραφα και επικυρώθηκε το 2017. Επέστησα την προσοχή των εταίρων μας στο γεγονός ότι εμείς, η Ρωσία, σκοπεύουμε να τηρήσουμε πλήρως αυτούς τους διεθνείς νομικούς κανόνες. Δεν έχουμε παραβιάσει ποτέ τίποτα.

Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες και εταιρείες στην ανάπτυξη της Βόρειας Θάλασσας. Τώρα λένε ότι η διέλευση της Βόρειας Θάλασσας μπορεί να πραγματοποιηθεί με βεβαιότητα μόνο έξι μήνες το χρόνο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το διάστημα είναι μεγαλύτερο και καθώς το κλίμα αλλάζει η διέλευση με τα νέα παγοθραυστικά μας θα είναι δυνατή σχεδόν όλο το χρόνο. Ο πυρηνικός παγοθραυστικός στόλος μας, στη Ρωσία, είναι ο πιο ισχυρός στον κόσμο.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι αφιερωμένη σε αυτό που περιγράφει το νομικό καθεστώς των παγκόσμιων υδάτων, ειδικότερα: εσωτερικά ύδατα, χωρικά ύδατα, παρακείμενη θάλασσα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και ελεύθερη ανοικτή θάλασσα. Η Εσωτερική Θάλασσα είναι, όπως ήταν, μέσα στο έδαφος. Στη συνέχεια, η χωρική θάλασσα - 12 ναυτικά μίλια, παρακείμενη - συν άλλα 12 ναυτικά μίλια. Στη χωρική θάλασσα, το παράκτιο κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει αθρόα διέλευση, ακόμη και για πολεμικά πλοία. Είμαστε εναντίον του; Όχι είμαστε σύμφωνοι με αυτό.

Όσον αφορά την ενδοχώρα, υπάρχει ένα ειδικό καθεστώς, εδώ δεν είμαστε υποχρεωμένοι να παρέχουμε τίποτα σε κανέναν. Υπάρχουν τέτοιοι χώροι της εσωτερικής θάλασσας για να φανταστείτε….. Θεέ μου, υπάρχουν πέντε από αυτούς: ο όρμος του Ob, ο κόλπος του Yenisei και ούτω καθεξής - υπάρχουν μόνο πέντε κόλποι ή όρμοι, οπότε ας τα ονομάσουμε. Νομίζω ότι το συνολικό μήκος αυτής της διαδρομής είναι σχεδόν χίλια ναυτικά μίλια, 960 μίλια. Είναι κυρίαρχο δικαίωμά μας - να αφήσουμε τα πλοία εκεί ή όχι. Αλλά δεν κάνουμε κατάχρηση αυτού του δικαιώματος, παρέχουμε (το πέρασμα) σε όλους.

Είχαμε χίλιες αιτήσεις πέρυσι. Από όσο γνωρίζω, απορρίφθηκαν μόνο δέκα αιτήσεις οι οποίες αφορούν κυρίως  πλοία με ρωσική σημαία, τα οποία, όπως έκριναν οι αντίστοιχες ρυθμιστικές αρχές μας, δεν πληρούσαν τις απαιτήσεις του Πολικού Κώδικα. Και ο Πολικός Κώδικας, με τη σειρά του, καθορίζει την ποιότητα ή τις απαιτήσεις για τα διάφορα πλοία και τον εξοπλισμό αυτών.

Εάν όλες μαζί, οι ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένων, και ίσως πρώτα απ 'όλα, των χωρών μελών του Σκανδιναβικού Συμβουλίου, θα συνεργαστούμε για την επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων - και υπάρχουν ζητήματα που απαιτούν πρόσθετη εξέταση, δεν έχω καμία αμφιβολία, εμείς θα βρούμε για όλα λύσεις. Δεν βλέπω ούτε ένα πρόβλημα που δεν θα μπορούσαμε να λύσουμε.

Ερώτηση: Καλησπέρα, Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς!

Οι καλές ή τουλάχιστον καλές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αμερικής ήταν πάντοτε εγγύηση της παγκόσμιας σταθερότητας και ηρεμίας. Οι σχέσεις μας είναι τώρα ίδιες όπως πριν από αυτήν τη συνάντηση;. Ο Μπάιντεν συμφώνησε μαζί σας; Τώρα λέτε: ο αμοιβαίος σεβασμός, η ηρεμία και η ζεστασιά ήταν οι σύντροφοι αυτής της συνομιλίας.

Πριν από τη συνάντηση, μιλούσατε για τις “κόκκινες γραμμές", για την έννοια των "κόκκινων γραμμών" για τη Ρωσία. Οι Αμερικανοί έχουν επίσης σαφώς “κόκκινες γραμμές”. Ήταν δυνατόν στη συνάντηση τώρα να συμφωνηθεί ένα "μη βήμα" μόνο για τις "κόκκινες γραμμές"; Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα - αυτό το "μη βήμα" που θα βελτίωνε ή τουλάχιστον θα σταθεροποιούσε τις σχέσεις μας.

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Μπορώ να σας πω ότι, συνολικά, καταλαβαίνουμε τι λένε οι Αμερικανοί εταίροι μας, καταλαβαίνουν και αυτοί τι λέμε όταν μιλάμε για τις “κόκκινες γραμμές”.

Πρέπει να σας πω ειλικρινά ότι δεν έχουμε φτάσει τόσο μακριά ώστε λεπτομερώς να επισημάνουμε και να διαιρέσουμε κάτι. Ωστόσο, έχοντας κατά νου ότι έχουμε συμφωνήσει να εργαστούμε τόσο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο όσο και για τη στρατηγική σταθερότητα κατά τη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων, καθώς και για κοινή εργασία στην Αρκτική και σε ορισμένους άλλους τομείς, νομίζω ότι όλα αυτά θα πρέπει σταδιακά να είναι το αντικείμενο των συζητήσεων μας και, ελπίζω, των συμφωνιών μας.

 

Ερώτηση (μετάφραση): Σας ευχαριστούμε πολύ που συμφωνήσατε να απαντήσετε.

Ο Μπάιντεν έχει επανειλημμένα πει ότι θα ανταποκριθεί σε κυβερνοεπιθέσεις από τη Ρωσία, εάν δεν σταματήσουν. Αν δεν είναι μυστικό, τι είπε; Οποιεσδήποτε απειλές, ίσως; Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ εάν η Ρωσία δεν σταματήσει;

 

Και μια ερώτηση για τον Alexei Navalny. Το Ίδρυμα κατά της Διαφθοράς έχει απαγορευτεί, έχει κηρυχθεί εξτρεμιστική οργάνωση και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτήν δεν μπορούν να εκλεγούν. Γιατί το φοβάστε αυτό; Και τι φοβάστε;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Θα επαναλάβω όσα έχω ήδη πει για διάφορους λεγόμενους ξένους πράκτορες και ανθρώπους που τοποθετούν τον εαυτό τους ως μη συστημική αντιπολίτευση. Έχω ήδη απαντήσει στους συναδέλφους σας, κατά τη γνώμη μου, στο CNN, αλλά, προφανώς, αυτοί είναι οι νόμοι του είδους, που πρέπει να ειπωθούν, απαντώντας απευθείας στην ερώτησή σας. Σας παρακαλώ, θα το κάνω με χαρά ξανά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενέκριναν ένα νόμο σύμφωνα με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι θα στηρίξουν ορισμένες πολιτικές οργανώσεις στη Ρωσία, την ίδια στιγμή κήρυξαν τη Ρωσική Ομοσπονδία εχθρό και δήλωσαν δημόσια ότι θα συγκρατούσαν την ανάπτυξη της Ρωσίας. Το ερώτημα είναι: ποιες πολιτικές οργανώσεις πρέπει να υποστηρίξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα μέλη της Δυτικής κοινότητας στη Ρωσία; και εάν τις πληρώνουν επίσης; Είναι σαφές ότι εμείς, όπως και οι Αμερικανοί τη δεκαετία του 1930 (για τις τότε φιλοναζιστικές ΜΚΟ), τους δηλώσαμε ως ξένους πράκτορες, αλλά η εργασία τους δεν απαγορεύεται, μπορούν να λειτουργήσουν.

Η ανακοίνωση ως ξένου πράκτορα δεν τερματίζει τις δραστηριότητες ενός οργανισμού. Εάν η οργάνωση είναι εξτρεμιστική, αυτή είναι μια διαφορετική ιστορία. Αυτή είναι η οργάνωση που αναφέρατε, κάλεσε δημόσια για ταραχές, συμμετείχαν δημόσια και παράνομα, ανήλικοι σε εκδηλώσεις δρόμου - αυτό απαγορεύεται από τη ρωσική νομοθεσία - και (αυτή η οργάνωση) έδωσε δημόσια οδηγίες σχετικά με τον τρόπο προετοιμασίας, για παράδειγμα, "κοκτέιλ Molotov" για χρήση τους εναντίον της επιβολής του νόμου.

Η Αμερική μόλις πρόσφατα αντιμετώπισε τα πιο δύσκολα γεγονότα μετά τη δολοφονία ενός Αφροαμερικανού και τη δημιουργία ολόκληρου του κινήματος των Μαύρων Ζωών. Δεν θα το σχολιάσω τώρα, θέλω απλώς να πω: το γεγονός ότι είδαμε τα πογκρόμ, ότι είδαμε παραβιάσεις του νόμου και ούτω καθεξής – συμπαθούμε (συμπάσχουμε με) τους Αμερικανούς και τον αμερικανικό λαό, αλλά δεν το θέλουμε αυτό να συμβεί στην επικράτειά μας και θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε κάτι τέτοιο. Και κάποιο είδος φόβου δεν έχει απολύτως καμία σχέση με αυτό.

Θέλετε να προσθέσετε; Παρακαλώ. Δώστε ένα μικρόφωνο, παρακαλώ.

Παρατήρηση: Δεν έχετε απαντήσει στην ερώτηση. Κοιτάξτε όλους τους πολιτικούς αντιπάλους σας,  κάποιος θα σκοτωθεί, κάποιος θα πάει στη φυλακή. Δεν είναι αυτό μήνυμα για το κοινό ότι δεν χρειάζεστε δίκαιος πολιτικό ανταγωνισμός;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Σχετικά με το ποιος θα σκοτωθεί ή θα πάει στη φυλακή: Άνθρωποι για πολιτικούς λόγους μπήκαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μετά τις εκλογές. Έχουν κινηθεί ποινικές υποθέσεις εναντίον 400 ατόμων, αντιμετωπίζουν φυλάκιση έως 20, ίσως έως και 25 χρόνια. Κηρύσσονται εσωτερικοί τρομοκράτες και κατηγορούνται και για πολλά άλλα εγκλήματα. 70 συνελήφθησαν αμέσως μετά από αυτά τα γεγονότα, και 30 από αυτούς βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση. Με ποια βάση είναι επίσης ασαφές, διότι καμία από τις επίσημες αρχές δεν μας ενημερώνει σχετικά.

Αρκετοί άνθρωποι πέθαναν εκεί , ένας από τους συμμετέχοντες πυροβολήθηκε απλώς από έναν αστυνομικό επί τόπου, ενώ δεν απείλησε τον αστυνομικό με όπλο.

Σε πολλές χώρες συμβαίνουν….. και στη χώρα μας……

Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά: δείχνουμε συμπάθεια (συμπάσχουμε) σε αυτό που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θέλουμε να επιτρέψουμε το ίδιο να συμβεί στη χώρα μας.

Ερώτηση: Χαίρεται!

Ντμίτρι Λάρου, εφημερίδα Izvestia.

Καταφέρατε να συμφωνήσετε με την αμερικανική πλευρά σχετικά με την επιστροφή ορισμένων Ρώσων που εκτίουν ποινές σε αμερικανικές φυλακές; Εάν ναι, πότε μπορεί να συμβεί αυτό;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Μιλήσαμε για αυτό. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε αυτό το ζήτημα σε σχέση με Αμερικανούς πολίτες που φυλακίστηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία, το συζητήσαμε. Κάποιοι συμβιβασμοί μπορούν να βρεθούν εκεί. Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Ερώτηση: Χαίρεται!

Mikhail Antonov, τηλεοπτικό κανάλι Russia-1.

Είπατε ότι συζητήσατε για το εμπόριο με τον Μπάιντεν - αυτή είναι ίσως η πιο θετική ατζέντα. Οι επιχειρήσεις και στις δύο χώρες ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη. Τι προοπτικές βλέπετε εδώ;

Σας ευχαριστώ.

 

Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν εξαρτάται από εμάς, εξαρτάται από την αμερικανική πλευρά. Εμείς δεν επιβάλλουμε περιορισμούς. Νομίζω ότι μετά την εισαγωγή ορισμένων περιορισμών στην οικονομία και το εμπόριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν (εισοδήματα) στη Ρωσία. Ναι, αυτό επηρέασε κάπως τη δική μας ανάπτυξή.  Εν μέρει και υπό αυτήν την έννοια, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπλήρωσαν το καθήκον τους να περιορίσουν την ανάπτυξη της Ρωσίας, αλλά δεν μας δημιούργησαν κάποιο κρίσιμο πρόβλημα. Αυτό είναι το πρώτο.

Δεύτερον, όσον αφορά το ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων. Η μεγαλύτερη αντιπροσωπεία στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, 200 άτομα, ήταν η αμερικανική αντιπροσωπεία. Ως αποτέλεσμα της εισαγωγής περιορισμών, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών εταιρειών, ορισμένοι Αμερικανοί έφυγαν με απώλειες και έδωσαν την επιχείρηση τους στα χέρια των ανταγωνιστών τους από άλλες χώρες, μιλήσαμε για αυτό. Λοιπόν, γιατί να συμβαίνει αυτό αφού υπάρχουν απώλειες (οικονομικές);

Τώρα έχουμε έναν κύκλο εργασιών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κατά τη γνώμη μου, 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αυξήθηκε κατά 16,5 τοις εκατό. Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, νομίζω ότι θα μας ωφελήσει όλους. Μιλήσαμε για αυτό.

Ερώτηση: Ann Simmons, The Wall Street Journal.

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία να σας υποβάλλω ερώτηση.

Συναντηθήκατε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν πριν από λίγα χρόνια όταν ήταν αντιπρόεδρος. Είπε ότι σας κοίταξε στα μάτια και δεν είδε ψυχή εκεί. Είπατε: σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον.

Παρακαλώ πείτε μας, τον κοιτάξατε στα μάτια; Και τι είδατε εκεί; Είδατε κάποιον με τον οποίο μπορείτε να εργαστείτε; Παρακαλώ πείτε μας, σας προσκάλεσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν να επισκεφθείτε τον Λευκό Οίκο; Εάν ναι, συμφωνήσατε να πάτε εκεί;

Σας ευχαριστώ.

 

Βλαντίμιρ Πούτιν: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν με κάλεσε να τον επισκεφθώ. Δεν έχει κάνει ακόμη μια τέτοια πρόσκληση. Μου φαίνεται ότι οι συνθήκες πρέπει να είναι ώριμες για τέτοια ταξίδια, για τέτοιες συναντήσεις, για τέτοιες επισκέψεις.

Όσο για το «κοίταγμα στην ψυχή», το να βλέπω, να μην βλέπω τίποτα εκεί - δεν το ακούω για πρώτη φορά. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι μια τέτοια συνομιλία, αλλά το παραδέχομαι κάπως πέρασε στην προσοχή μου. Αλλά αν με ρωτούσατε τι είδους συνομιλητής και εταίρος είναι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, μπορώ να πω ότι είναι ένα πολύ εποικοδομητικό, ισορροπημένο άτομο, όπως περίμενα, πολύ έμπειρο, αυτό είναι αμέσως προφανές.

Θυμήθηκε λίγο  την οικογένειά του, τι του έλεγε η μητέρα του - αυτά είναι σημαντικά πράγματα. Δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση, αλλά παρόλα αυτά δείχνουν ακόμα το επίπεδο ή την ποιότητα των ηθικών του αξιών. Όλα αυτά είναι αρκετά ελκυστικά και μου φαίνεται ότι μιλούσαμε γενικά την ίδια γλώσσα. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι πρέπει απαραιτήτως να κοιτάξουμε στην ψυχή, στα μάτια και να ορκιστούμε αιώνια αγάπη και φιλία - καθόλου. Υπερασπίζουμε τα συμφέροντα των χωρών μας, των λαών μας, και αυτές οι σχέσεις είναι πάντα πρωταρχικής φύσης.

 

Αντρέι, παρακαλώ.

Ερώτηση: Andrey Kolesnikov, εφημερίδα Kommersant.

 

Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, έχετε νέες ψευδαισθήσεις ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν είχα καν παλιές, αλλά μιλάτε για νέες. Από πού απορρέουν σε εσάς τα περί των ψευδαισθήσεων; Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις και δεν μπορούν να υπάρχουν.

 

Ερώτηση: Χαίρεται!

Pavel Remnev, τηλεοπτικό κανάλι Zvezda.

Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, δύο ερωτήσεις επίσης. Μιλήσατε με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος;

Και η δεύτερη ερώτηση αφορά τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσφατα κάνατε μια υπέροχη συνέντευξη στο NBC. Φαίνεται δίκαιο για εσάς να δίνετε συνεντεύξεις στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι Αμερικανοί πρόεδροι δεν δίνουν συνεντεύξεις στα (δικά μας) μέσα ενημέρωσης; Θεωρείτε θετικό τον αντίκτυπο αυτών των συνεντεύξεων εάν τα λόγια σας παραμορφώνονται διαρκώς και, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνονται πολύ σεβαστά;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ξέρετε, για στρεβλώσεις, παραλείψεις ή, αντίθετα, για κάποιες επιθέσεις - αυτή είναι η πρακτική των διεθνών σχέσεων σήμερα. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εδώ, το συνηθίσαμε εδώ και πολύ καιρό και όλοι ζούμε μαζί του για δεκαετίες.

Όσο για το ποιος δίνει τι συνεντεύξεις, εναπόκειται στον αντίστοιχο ηγέτη ή κόμμα αν θέλει να μεταφέρει κάτι περισσότερο στους ανθρώπους. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, οι συνεντεύξεις μου  στον αμερικανικό τύπο συνδέονται με αυτό.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες των μέσων μαζικής ενημέρωσης μας γενικά: για παράδειγμα, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε το ζήτημα των πρακτορείων "Svoboda" και "Ελεύθερη Ευρώπη" στη Ρωσία, τα οποία ανακοινώσαμε ως ξένους πράκτορες. Έχω την εντύπωση ότι τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας δεν το ήξεραν.  Εμείς έχουμε μόνο δύο  μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν για ένα ξένο κοινό, το Russia Today και το Sputnik. Η αμερικανική πλευρά τα δήλωσε ως ξένους πράκτορες στο έδαφός της και ανακάλεσε τη διαπίστευσή τους και αυτό που κάναμε εμείς (με "Svoboda" και "Ελεύθερη Ευρώπη") το κάναμε ως αντίποινα. Ταυτόχρονα, το Russia Today συμμορφώνεται με όλες τις απαιτήσεις της αμερικανικής ρυθμιστικής αρχής και του νόμου, είναι εγγεγραμμένο εκεί αντίστοιχα, και ούτω καθεξής, παρόλο που του  δημιουργούν πολλά προβλήματα με την πρόσληψη προσωπικού, με οικονομικές συναλλαγές κ.λ.π.

Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα (με τα αμερικάνικα ΜΜΕ) αν και, δυστυχώς, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν συμμορφώνονται πλήρως με τις απαιτήσεις του ρωσικού νόμου.

Έχουμε δώσει εξηγήσεις για αυτά. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να κανονίσουμε τις εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ερώτηση: Galina Polonskaya, Euronews.

Όλοι σας είδαμε να σφίγγετε το χέρι του Τζο Μπάιντεν στην αρχή. Η ερώτησή μου είναι η εξής: καταφέρατε να φτάσετε σε ένα νέο επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης και, το πιο σημαντικό, εμπιστεύεστε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών; Πιστεύετε ότι είναι ρεαλιστικό σε αυτό το στάδιο να εισέλθετε σε ένα νέο στάδιο σχέσεων, όταν θα είναι απολύτως σαφείς, διαφανείς - στην πραγματικότητα, που θέλετε να φθάσουν (οι σχέσεις) των δύο χωρών;

Βλαντιμίρ Πούτιν: Ξέρετε, ο Λέων Τολστόι είπε κάποτε: δεν υπάρχει ευτυχία στη ζωή, υπάρχει μόνο η λάμψη της. Μου φαίνεται ότι σε μια τέτοια κατάσταση δεν μπορεί να υπάρξει κάποιο είδος οικογενειακής εμπιστοσύνης, αλλά μου φαίνεται ότι η «λάμψη (αστραπή)» της εμφανίστηκε.

Παρακαλώ παρακαλώ.

Ερώτηση: Ivan Blagoy, Channel One.

Το θέμα του κοροναϊού είναι, φυσικά, ένα από τα πιο σημαντικά στον πλανήτη αυτή τη στιγμή. Το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση σας με τον Αμερικανό Πρόεδρο; Εάν ναι, ποιες είναι οι πιθανές προοπτικές συνεργασίας με τους Αμερικανούς προκειμένου να ξεπεραστεί αυτή η μόλυνση; Ίσως μιλάμε, μεταξύ άλλων, για την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Αναφερθήκαμε στο θέμα, αλλά μόνο για το παρελθόν.

Όπως γνωρίζετε, ακόμη και κατά την προηγούμενη διοίκηση, ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της αμερικανικής πλευράς και ακόμη και στείλαμε τον εξοπλισμό μας εκεί με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας. Η Αμερική είναι μια μεγάλη, ισχυρή χώρα, και δεν είναι ότι δεν είχαν αρκετά χρήματα, απλά εκείνη τη στιγμή χρειάζονταν οπωσδήποτε συστήματα διασωλήνωσης. Το κάναμε, όπως γνωρίζετε, το κάναμε απολύτως ανιδιοτελώς. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε σε αυτόν τον τομέα στο μέλλον, αλλά δεν το συζητήσαμε λεπτομερώς σήμερα.

 

Ερώτηση: Πριν από τρία χρόνια, συναντηθήκατε επίσης με τον Πρόεδρο Τραμπ. Μετά τη συνάντηση αυτή, οι σχέσεις μεταξύ των χωρών επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο. Υπάρχουν παράγοντες που μας επιτρέπουν να περιμένουμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά; Έχουμε φτάσει στον πυθμένα των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον οποίο μπορούμε να ανέλθουμε;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είναι δύσκολο να πω τώρα, γιατί όλες οι ενέργειες που σχετίζονται με την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας-Αμερικής δεν ξεκίνησαν από εμάς, αλλά από την αμερικανική πλευρά. Οι «Κογκρέσοι» είναι εφευρετικοί άνθρωποι, δεν ξέρω τι σκέφτονται εκεί.

Παρακαλώ.

Παρατήρηση: Alexander Gamov, Komsomolskaya Pravda.

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε ή όχι, η δική μας ομάδα νίκησε τους Φινλανδούς, 1: 0.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Μπράβο τους ! Συγχαρητήρια!

 

Ερώτηση: Εάν αξιολογήσουμε, για παράδειγμα, από τις ίδιες θέσεις (από το ίδιο πρίσμα, από την ίδια γωνία) τη συνάντηση του Μπάιντεν και του Πούτιν, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης;

Δεύτερη ερώτηση. Άλλωστε, οι Αμερικανοί, προτού έρθουν στη Γενεύη, έλεγαν σχεδόν κάθε μέρα: θα ασκήσουμε πίεση στη Ρωσία, θα ασκήσουμε πίεση στον Πούτιν. Νιώσατε αυτήν την πίεση και πώς αντισταθήκατε; Αυτό είναι πιθανόν το κύριο ερώτημα που ενδιαφέρει τη Ρωσία, έτσι νομίζω: πώς συμπεριφέρθηκε ο Πούτιν μας στη Γενεύη;

Νομίζω, κατ 'αρχήν, αρκετά.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Νομίζω επίσης.

Παρατήρηση: Ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Δεν αισθανθήκαμε καμία πίεση, αν και η συνομιλία ήταν άμεση, ανοιχτή και χωρίς περιττές διπλωματικές αποκλίσεις από τα συγκεκριμένα θέματα. Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: δεν υπήρχε πίεση ούτε από την πλευρά μας ούτε από την πλευρά τους, και θα ήταν άσκοπο, οι άνθρωποι δεν συναντιούνται για αυτό.

Το πρώτο μέρος της ερώτησής σας;

Παρατήρηση: Με ποιο σκορ;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Λογαριασμός….. κατά τη γνώμη μου….. πριν από τη συνάντησή μας, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι δεν πρόκειται για κάποιο είδος αθλητικού διαγωνισμού, και υπό αυτήν την έννοια συμφωνώ απολύτως μαζί του. Τι; πρόκειται να δημιουργήσουμε λογαριασμούς εδώ; Η συνάντηση ήταν γενικά παραγωγική. Ήταν ουσιαστική, συγκεκριμένη και έλαβε χώρα σε μια ατμόσφαιρα που έφερε αποτελέσματα, και το κυριότερο ήταν εκείνες οι "αστραπές-λάμψεις" εμπιστοσύνης που μόλις συζητήσαμε με τη συνάδελφό σας από το Euronews.

 

Ειδήσεις BBC, παρακαλώ.

Ερώτηση: Ευχαριστώ.

Steven Rosenberg, BBC News.

Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, ο Τζο Μπάιντεν ζητά μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία. Όμως στη Δύση, πιστεύουν ότι το απρόβλεπτο είναι χαρακτηριστικό της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής. Είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε το απρόβλεπτο για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τη Δύση;

Σας ευχαριστώ.

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είστε σπουδαίος συντάκτης και έχετε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο τέχνης σε αυτό, είναι ζηλευτό. Το πρώτο μέρος της ερώτησής σας: στη Δύση νομίζουν ... Και το δεύτερο μέρος της ερώτησης: είστε έτοιμοι να το αρνηθείτε; Σε τελική ανάλυση, αν η Δύση σκέφτεται, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι είναι έτσι.

Επιτρέψτε μου να απαντήσω πρώτα στο πρώτο μέρος της ερώτησής σας. Είπατε ότι η Δύση πιστεύει ότι η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας είναι απρόβλεπτη. Επιτρέψτε μου να σας επιστρέψω τη μπάλα (σάιμπα μπάλα του χόκεϊ στον πάγο). Η αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Συνθήκη ABM το 2002 ήταν απολύτως απρόβλεπτη. Γιατί αυτό έπρεπε να γίνει, καταστρέφοντας τη βάση της διεθνούς σταθερότητας στον τομέα της στρατηγικής ασφάλειας; Στη συνέχεια, η αποχώρηση τους από τη Συνθήκη για τις πυρηνικές δυνάμεις ενδιάμεσης εμβέλειας το 2019. Τι είναι σταθερό εδώ; Δεν υπάρχει τίποτα σταθερό. Η απόσυρση από τη Συνθήκη Open Skies, υποδηλώνει σταθερότητα; Σχεδόν τίποτα δεν απομένει στον τομέα της στρατηγικής σταθερότητας. Δόξα τω Θεώ, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έλαβε μια απολύτως σωστή απόφαση να παρατείνει το START για πέντε χρόνια.

Δείτε την κατάσταση με την Ουκρανία, με την Κριμαία, όλοι «χορεύουν» γύρω από αυτήν, έτσι; Το ερώτημα είναι, ποια σταθερότητα βρίσκεται στο γεγονός ότι υποστήριξαν το πραξικόπημα στην Ουκρανία, όταν ο πρώην Πρόεδρος Γιανοκόβιτς συμφώνησε με όλα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης; Ήταν έτοιμος, στην πραγματικότητα, να παραιτηθεί από την εξουσία και να ανακοινώσει νέες εκλογές σε τρεις μήνες. Όχι, ήταν απαραίτητο να τελεστεί ένα αιματηρό πραξικόπημα, το οποίο οδήγησε στις γνωστές συνέπειες - στη νοτιοανατολική (Ουκρανία) και την Κριμαία.

Και νομίζετε ότι συμπεριφερόμαστε απρόβλεπτα; Όχι, δεν το νομίζω. Κατά τη γνώμη μου, συμπεριφερόμαστε απολύτως ικανοποιητικά στις απειλές που προκύπτουν για εμάς. Πιστεύω ότι για να είναι πραγματικά σταθερή η κατάσταση, πρέπει να συμφωνήσουμε στους κανόνες συμπεριφοράς σε όλους τους τομείς που αναφέραμε σήμερα: αυτή είναι η στρατηγική σταθερότητα, αυτή είναι η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, αυτή είναι η λύση θεμάτων που σχετίζονται με τις περιφερειακές συγκρούσεις.

Πιστεύω ότι όλα αυτά μπορούν να συμφωνηθούν….. εν πάση περιπτώσει, αυτή την εντύπωση έχω σήμερα από τα αποτελέσματα της συνάντησής μας με τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Ας δώσουμε το λόγο σε κάποιον από τα ξένα μέσα,  Bloomberg, και ας τελειώσουμε αυτό (το ερώτημα).

Ερώτηση: Bloomberg News, Ilya Arkhipov.

 

Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς, το 2016, μετά από συνάντηση σας με τον Τραμπ, οι αμερικανικές κυρώσεις εγκρίθηκαν πολύ γρήγορα, σε έναν άλλο γύρο. Λάβατε εγγυήσεις στις συνομιλίες σας με τον Τζο Μπάιντεν σήμερα ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις από την αμερικανική πλευρά κατά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον;

Και από την άποψη της αποτελεσματικότητας, την οποία αναφέρατε, ξεκίνησαν οι αρχές της εμπιστοσύνης. Όσον αφορά τη σκοπιμότητα των αρχικών συμφωνιών για τις οποίες μιλήσατε σήμερα, έχετε περισσότερη αυτοπεποίθηση, αλλά και εμπιστοσύνη στον Μπάιντεν ότι θα είναι σε θέση να το κάνει αυτό, επειδή πιστεύεται ότι ο αμερικανικός κρατικός μηχανισμός είναι περισσότερο αλληλέγγυος προς τη γραμμή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών τώρα απ ' ό, τι ήταν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης προεδρίας.

Και εκείνες τις στιγμές για τις οποίες μιλήσατε, σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την κυβερνοασφάλεια, για τις διαβουλεύσεις για την Ουκρανία…. δεν καταλαβαίνω, θα υπάρχουν ομάδες εργασίας για την κυβερνοασφάλεια; Και αυτές οι "κόκκινες γραμμές" για τις οποίες είπατε….. τελικά, τις έχετε προσδιορίσει ειδικά μεταξύ τους και μπορείτε να μας τις πείτε;

Σας ευχαριστώ.

 

Βλαντίμιρ Πούτιν: Έχω ήδη πει πολλές φορές για τις “κόκκινες γραμμές”. Αυτή η κατανόηση γεννιέται κατά τη διάρκεια των διαπραγματευτικών διαδικασιών σε βασικούς τομείς αλληλεπίδρασης. Ο φόβος του άλλου είναι άσκοπος. Όταν οι άνθρωποι συναντιούνται για να διαπραγματευτούν για να επιδιορθώσουν τις σχέσεις, αυτό δεν γίνεται ποτέ, διαφορετικά δεν χρειάζεται να συναντηθούμε.

Όσον αφορά τις κυρώσεις και τους περιορισμούς στην οικονομία: Έχω ήδη πει ότι δεν γνωρίζουμε ποιες είναι οι εσωτερικές πολιτικές διαθέσεις, δεν γνωρίζουμε την ισορροπία εξουσίας, δηλαδή, γνωρίζουμε, αλλά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τα γεγονότα που συμβαίνουν εκεί λεπτομερώς. Υπάρχουν αντίπαλοι της ανάπτυξης των σχέσεων με τη Ρωσία, υπάρχουν και  υποστηρικτές, είναι δύσκολο για μένα να πω ποιες δυνάμεις θα επικρατήσουν εκεί.

Αλλά εάν, μετά τη συνάντησή μας, ξεκινήσουν τα βήματα που θυμηθήκατε, όπως το 2016, τότε αυτό θα σημαίνει μια άλλη χαμένη ευκαιρία.

 

Παρακαλώ (μία ακόμη ερώτηση) και θα τελειώσουμε.

 

Ερώτηση (μετάφραση): Καλησπέρα!

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ.

Tamara Alteresco, Radio Canada.

Είπατε στους συναδέλφους μου: Θα θέλατε να σας ρωτούν ειλικρινείς, αμερόληπτες ερωτήσεις. Μια ερώτηση από την εννιάχρονη κόρη μου. Ήρθα για επαγγελματικό ταξίδι και ρώτησε: «Τι είναι αυτή η σύνοδος κορυφής; Γιατί είναι τόσο σημαντική; " Τι θα λέγατε σε ένα κορίτσι εννέα ετών; Πες τε μου, πώς θα απαντούσατε σε μια κόρη εννέα ετών. Γιατί είναι τόσο περίπλοκη η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών; Θέλει να μάθει, θέλω να μάθω. Γιατί δεν επιτρέπεται στους νέους να διαμαρτύρονται, να διαμαρτύρονται στους δρόμους;

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είναι υπέροχο που η εννέα χρονών κόρη σας ενδιαφέρεται για αυτά τα θέματα. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Πρέπει να κοιτάξετε γύρω σας και να πείτε: «Βλέπεις πόσο όμορφος είναι αυτός ο κόσμος; Οι ενήλικες, οι ηγέτες των δύο χωρών, οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις, συναντιούνται για να κάνουν αυτόν τον κόσμο ένα ασφαλές, αξιόπιστο με ευημερία σπίτι για όλους τους κατοίκους του πλανήτη μας. Θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με τα τρομερά όπλα που πρέπει να είναι περιορισμένα και θα αναπτύξουν γενικούς κανόνες για τη μη χρήση. Θα μιλήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη διατήρηση των καθαρών  ποταμών, των καθαρών θαλασσών, έτσι ώστε να μην υπάρχουν πλημμύρες, να μην υπάρχει ξηρασία, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό φαγητό από αυτή την άποψη για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, όπου κι αν βρίσκονται. Θα μιλήσουν για θέματα υγείας έτσι ώστε όταν μεγαλώνουν τα παιδιά να είναι λιγότερο άρρωστα, ώστε να μπορούν να κοιτάξουν με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. "

Θα ήθελα πολύ να καλύψετε τη σημερινή μας συνάντηση, κυρίες και κύριοι, με βάση αυτές τις σκέψεις.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Σας εύχομαι τα καλύτερα!

 Πηγή: kremlin.ru