Βλαντίμιρ Πούτιν: Για την ενεργειακή ισορροπία απαιτούνται μακροχρόνια σχέδια

Μετά την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν  η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε κάτω από τα 1000 δολάρια ανά 1000 κ.μ. (πριν την ομιλία του Ρώσου Προέδρου είχε ξεπεράσει τα  1600 δολάρια ανά 1000 κ.μ.)

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε συνάντηση για την ενεργειακή ανάπτυξη. Στη συνάντηση συμμετείχαν αρμόδιοι υπουργοί, επικεφαλής περιφερειών και εκπρόσωποι επιχειρήσεων.

«Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει με επιτυχία από την περσινή κρίση. Η ζήτηση ενέργειας αυξάνεται και οι τιμές ανεβαίνουν. Όπως γνωρίζετε, η παγκόσμια αγορά ενέργειας δεν ανέχεται θορύβους και ανισορροπίες. Τα επενδυτικά σχέδια εδώ είναι μακροπρόθεσμα, επομένως, οι σκληρές εξαντλητικές ενέργειες μπορούν να οδηγήσουν και, αν κρίνουμε από την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς, σε σοβαρές ανισορροπίες. Αυτές τις ανισορροπίες παρατηρούμε τώρα στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, όπου πολλοί δυσμενείς παράγοντες αναπτύχθηκαν ταυτόχρονα φέτος », δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνέχισε:

«Πρώτον, η ταχεία οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση έχει θερμάνει τη ζήτηση ενέργειας.

Δεύτερον, στις αρχές του 2021, ένας κρύος χειμώνας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οδήγησε σε σοβαρή μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης.

Τρίτον, αργότερα, το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης και του ήρεμου καιρού, η παραγωγή αιολικής ενέργειας μειώθηκε αισθητά. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα τελευταία δέκα χρόνια στην Ευρώπη, το ενεργειακό ισοζύγιο έχει αλλάξει δραματικά. Πολλές χώρες της περιοχής έχουν εγκαταλείψει τους σταθμούς παραγωγής άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας, υπέρ της αιολικής ενέργειας, που εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες.

Και τέλος, τέταρτον, η πρακτική των Ευρωπαίων εταίρων μας. Αυτή η πρακτική, που αποδέχθηκε λανθασμένη.

Μιλήσαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλες οι δραστηριότητές της αποσκοπούσαν στον περιορισμό των λεγόμενων μακροπρόθεσμων συμβάσεων (για το φυσικό αέριο) και στόχευαν στη μετάβαση προμήθειας ενέργειας από άλλες πηγές. Αποδείχθηκε, σήμερα, ότι αυτή η πολιτική είναι λανθασμένη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της αγοράς φυσικού αερίου, λόγω του μεγάλου αριθμού αβεβαιοτήτων. Και οι καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων, για παράδειγμα, των παραγωγών λιπασμάτων, χάνουν εντελώς τους στόχους τιμών. Όλα αυτά οδηγούν σε αποτυχίες και, όπως είπα, σε ανισορροπίες. Ως αποτέλεσμα, τώρα η τιμή του φυσικού αερίου έχει σπάσει όλα τα ιστορικά ρεκόρ », είπε ο Ρώσος Πρόεδρος. 

«Εν τω μεταξύ, θέλω να σημειώσω ότι η Ρωσία ήταν πάντα και είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στους καταναλωτές της σε όλο τον κόσμο, τόσο στην Ασία όσο και στην Ευρώπη, εκπληρώνει πλήρως όλες τις υποχρεώσεις της», επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος και τόνισε «στην ιστορία δεν υπήρξε ούτε μια περίπτωση που η Gazprom αρνήθηκε να αυξήσει τις προμήθειες στους καταναλωτές της, εάν το αίτημα ήταν κατάλληλο».

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση για ενεργειακά θέματα ήταν η αύξηση της παροχής φυσικού αερίου στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών στην Αγία Πετρούπολη και η εξαγωγή 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων από τα αποθέματα της Rosneft.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντρ Νόβακ  έκανε δύο λύσεις για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου:  

Την επίσπευση της λειτουργίας του Nord Stream 2 (αλλά ο χρόνος ολοκλήρωσης της πιστοποίησης εξαρτάται από τους ίδιους τους Ευρωπαίους) και την αύξηση του όγκου των συναλλαγών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών της Gazprom, στην Αγία Πετρούπολη.

Μετά από τη συνάντηση και την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν  η τιμή του φυσικού αερίου έπεσε κάτω από τα 1000 δολάρια ανά 1000 κ.μ. (πριν την ομιλία του Ρώσου Προέδρου είχε ξεπεράσει, ενδοσυνεδριακά, την προηγούμενη ημέρα, τα  1600 δολάρια ανά 1000 κ.μ.)

Το άρθρο βασίζεται σε δημοσιεύματα στον ιστότοπο του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας kremlin.ru, στο stoletie.ru και στο  tass.ru