Μητσοτάκης: Εδώ και 30 χρόνια Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα

Η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε στις 8 Δεκεμβρίου στο Σότσι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Συζητήσαμε την κατάσταση στην αγορά ενέργειας. Τα τελευταία 30 χρόνια η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα και η Ελλάδα, με τη σειρά της, είναι ένας αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό ότι, παρά τις ασταθείς συνθήκες της αγοράς, οι προσαρμογές στις προμήθειες φυσικού αερίου δεν αποκλίνουν σημαντικά από την τρέχουσα συμφωνία», είπε ο Έλληνας ηγέτης.

Σύμφωνα, τώρα, με τον ισχυρό άνδρα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, η Ρωσία θα συνεχίσει τις εγγυημένες και αδιάλειπτες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να τις αυξήσει.  

Ενεργειακή συνεργασία

Η Μόσχα και η Αθήνα αναγνωρίζουν τη στρατηγική σημασία του εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν τη συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Επιπλέον, οι αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελλάδας ανακοίνωσαν την ενθάρρυνση της συμμετοχής ρωσικών και ελληνικών εταιρειών στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής υποδομής στα εδάφη και των δύο χωρών, καθώς και σε εδάφη τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας βασικού ενεργειακού εξοπλισμού.

Η Ρωσία και η Ελλάδα εκφράζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υδρογόνου. Ένα τέτοιο σημείο περιέχεται στο κοινό σχέδιο δράσης μεταξύ των δύο χωρών για την περίοδο 2022-2024, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου. Το έγγραφο εγκρίθηκε μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Τα δύο μέρη εκφράζουν αμοιβαίο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υδρογόνου. Από την άποψη αυτή, η ρωσική πλευρά σημειώνει το σχέδιο δράσης "Ανάπτυξη ενέργειας υδρογόνου στη Ρωσική Ομοσπονδία έως το 2024", που εγκρίθηκε στη Ρωσία με εντολή της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2020, με στόχο την αύξηση της παραγωγής και την επέκταση του πεδίου χρήσης του υδρογόνου ως φιλικού προς το περιβάλλον φορέα ενέργειας», - αναφέρεται στο σχέδιο.

«Τα μέρη σκοπεύουν να διερευνήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών (τεχνική συμβουλευτική) σε έργα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μεταξύ της ελληνικής εταιρείας Asprofos, θυγατρικής των Ελληνικών Πετρελαίων, και ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό», αναφέρεται επίσης στο έγγραφο.

 

Πηγή: ТАСС