Την κατασκευή του αγωγού αερίου στη Δ. Μακεδονία διεκδικούν οι Ρώσοι

Να αναλάβει εταιρεία συμφερόντων τους, και συγκεκριμένα η «Προμηθέας», κοινή εταιρεία με τον Όμιλο Κοπελούζου, την κατασκευή με απευθείας ανάθεση του αγωγού του ΔΕΣΦΑ που θα φέρει το αέριο στη Δυτική Μακεδονία, διεκδικούν οι Ρώσοι.

Το αίτημα διατυπώθηκε κατά τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε στη Ρωσία η ελληνική πλευρά, ξεκινώντας από τη Διϋπουργική Επιτροπή των δύο χωρών στις 29 και 30 Νοεμβρίου και φτάνοντας στις επαφές του κ. Σκρέκα, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Πούτιν.

Συγκεκριμένα η Ρωσική κυβέρνηση ζητά να κατασκευάσει εταιρεία συμφερόντων τους το έργο, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που «χρωστά» η χώρα μας από την παλαιά σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου που προέβλεπε μεταξύ άλλων την κατασκευή από ρωσικές εταιρείες δύο υδροηλεκτρικών σταθμών στη Συκιά και το Πευκόφυτο, με την εκτροπή του Αχελώου, έργα που ως γνωστόν δεν έγιναν ποτέ.

Οι Ρώσοι ουδέποτε απεμπόλησαν όλα αυτά τα χρόνια την εκκρεμότητα για απευθείας ανάθεση έργων σε εταιρείες συμφερόντων τους.

 

Πηγή: energypress.gr