Η συνέντευξη του Προέδρου του ΕΡΕΕ Παντελή Σκαρλάτου στον ανταποκριτή του TASS Γιούρι Μαλίνοβ

Συνέντευξη στον ανταποκριτή του Ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, Γιούρι Μαλίνοβ,  παραχώρησε ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παντελής Σκαρλάτος, με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου Πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στην Ελλάδα, την Τετάρτη 24 Μαρτίου, για τις εκδηλώσεις της  200ης επετείου της Ελληνικής Εθνικής Απελευθερωτικής Επανάστασης.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η τρέχουσα κατάσταση των ελληνο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων; Ποιοι παράγοντες τους επηρέασαν πρόσφατα;

Οι ελληνο-ρωσικές οικονομικές σχέσεις δεν είναι στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν τις επιπτώσεις που επέφεραν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και το εμπάργκο.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών Ελλάδας-Ρωσίας ξεπερνούσε τα 7 δις ευρώ και ήταν λίγο μεγαλύτερος από τον όγκο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας. Σήμερα ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών ξεπερνάει τα 4 δις ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν δυνατότητες για την περαιτέρω ανάπτυξη τους, στα πλαίσια της υπάρχουσας οικονομικής πραγματικότητας και ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα θα αρθούν σύντομα.

Τι πρέπει να γίνει ώστε να αποκτήσουν ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη; Τι μπορεί να βοηθήσει αυτό - την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και του τουρισμού;

Η ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων προϋποθέτει γόνιμες πολιτικές σχέσεις με σκοπό τις σταθερές διακρατικές συμφωνίες.

Σε σταθερό πολιτικό περιβάλλον η επιχειρηματικότητα και οι διμερείς συναλλαγές αναπτύσσονται καλύτερα.

Όσον αφορά την αγορά ενέργειας, τα Ελληνικά διυλιστήρια, για παράδειγμα, έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ καλοί πελάτες των ρωσικών εταιρειών. Προμηθεύονται τον μεγαλύτερο όγκο πετρελαίου από τη Ρωσία, το επεξεργάζονται του προσδίδουν προστιθέμενη αξία και το εξάγουν. Ουσιαστικά,  εισάγουν από τη Ρωσία δύο φορές περισσότερο πετρέλαιο, από ότι χρειάζεται η εσωτερική αγορά.

Επισημαίνω επίσης τη μακροχρόνια συνεργασία του ομίλου Mytilineos με την Gazprom Export.

Ο τουρισμός στην Ελλάδα αναπτυσσόταν ραγδαία πριν την πανδημία. Μετά τη πανδημία η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να είναι ελκυστική αγορά για επενδύσεις στον τουρισμό και στα ακίνητα. Το 2019 φιλοξένησε τέσσερις φορές περισσότερους τουρίστες, από τον πληθυσμό της. Το στοιχείο αυτό λαμβάνεται υπόψη από τους επιχειρηματίες του τουρισμού και αποτελεί ένα πολύ καλό δείκτη, για να επενδύσουν στον τουριστικό κλάδο.

Επιπλέον, μεγάλοι tour operators εξειδικεύονται στον τουρισμό από την Ελλάδα στη Ρωσία και αντίστροφα και τα μηνύματα από την πρόσφατη διεθνή έκθεση τουρισμού στη Ρωσία είναι αρκετά ενθαρρυντικά, για την επερχόμενη τουριστική σαιζόν.

Υπάρχει, λοιπόν, μεγάλη δυναμική για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών σχέσεων. Με την ανάλογη πολιτική ενθάρρυνση αυτή η δυναμική θα πολλαπλασιαστεί.

Επιπλέον, συνεχίζει να τρέχει το πρόγραμμα χορήγησης αδειών διαμονής με την αγορά ακινήτων (Golden Visa), που ξεκίνησε το 2014 και έχει ήδη αξιοποιηθεί από πολλούς Ρώσους πολίτες.

Η Ελλάδα και η Ρωσία, η Ευρώπη και η Ρωσία, έχουν πολλά και παράλληλα συμφέροντα και οι επιχειρηματίες αυτό το γνωρίζουν.

Ποια σχέδια έχει πραγματοποιήσει το Ελληνο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο τα τελευταία χρόνια, ποια σχέδια έχει για την επόμενη περίοδο;

Το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει τακτικά διαδικτυακές και μη διαδικτυακές Β2Β εκδηλώσεις, που σκοπό έχουν την ανάπτυξη των Ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία και αντίστροφα.. Αυτό το κάνουμε με αρκετά μεγάλη επιτυχία με ομαδικές-κλαδικές εκδηλώσεις. Πρόσφατα διοργανώσαμε και ολοκληρώσαμε τέτοιου είδους προωθητικές δράσεις τον Νοέμβριο του 2020 και τον Φεβρουάριο του 2021, όπου υπάρχει ανάγκη την εντοπίζουμε και αναδεικνύουμε το ενδιαφέρον. Ήδη για τη καλύτερη εξυπηρέτηση   των μελών μας ιδρύσαμε και λειτουργούμε γραφείο ενημέρωσης του επιμελητηρίου   στην Μόσχα.

Το ΕΡΕΕ πραγματοποιεί συνέδρια, ημερίδες και σεμινάρια, όπως αυτό που ολοκληρώσαμε πριν από λίγες ημέρες με θέμα τις εξαγωγές στη Ρωσία. Διεξάγει κλαδικές έρευνες αγοράς για την αγορά της Ρωσίας και της Ελλάδας. Αναζητεί για λογαριασμό των μελών του δυνητικούς πελάτες σε Ρωσία και Ελλάδα. Διοργανώνει και υλοποιεί επιχειρηματικές αποστολές. Συμμετέχει σε εκθέσεις. Διαφημίζει και προωθεί τα προϊόντα των μελών του σε Ελλάδα και Ρωσία. Παρέχει πληροφορίες για τις τυπικές διαδικασίες των εκτελωνισμών και τα logistics. Υποστηρίζει τα μέλη του με Μεταφράσεις και Νομικές Συμβουλές.

Οποιοδήποτε μέλος μας μπορεί να ζητήσει και να λάβει πληροφορίες για την αγορά στόχο του στη Ρωσία ή στην Ελλάδα αντίστοιχα. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να του παρέχουμε μία πλειάδα επαφών με στοιχεία επικοινωνίας των επιχειρήσεων-δυνητικών πελατών. 

Επίσης, στο εγγύς μέλλον έχουμε προγραμματίσει να πραγματοποιήσουμε ένα διαδικτυακό συνέδριο με θέμα τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων και τον τουρισμό. Την επόμενη μέρα του συνεδρίου θα υπάρχει η δυνατότητα για Β2Β επαφές.

Επιπλέον αδημονούμε να τελειώσει η υγειονομική κρίση και να διοργανώσουμε το ετήσιο συνέδριο μας, με παρουσίες μείζονος σημασίας προσωπικοτήτων της αγοράς, όπως αυτό που πραγματοποιήσαμε τον Απρίλιο του 2019 και δεν μπορέσαμε να το επαναλάβουμε το 2020, λόγω της πανδημίας.

 Όπως γνωρίζετε, μεγάλη ζημιά στις διμερείς σχέσεις προκαλείται από τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, στις οποίες η Μόσχα έπρεπε να ανταποκριθεί με αντίμετρα. Υπάρχουν εκτιμήσεις για τη ζημία που υπέστησαν οι γεωργοί παραγωγοί που έχουν χάσει την αγορά πωλήσεων στη Ρωσία; Πιστεύετε ότι οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν;

Θα ήθελα πριν αναφέρω τις εκτιμήσεις μου για τη ζημία, την οποία υπέστην ο ελληνικός γεωργικός πρωτογενής τομέας, να επισημάνω τη ζημία, που συνολικά υπέστησαν η Ευρωπαϊκή και η Ρωσική οικονομία, από την επιβολή των κυρώσεων της ΕΕ και των αντιμέτρων της Ρωσίας.

Ο όγκος εμπορικών συναλλαγών το 2013 (τη χρονιά δηλαδή πριν από τις κυρώσεις), μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας  ανέρχονταν στα 417.66 δις δολάρια, ενώ το 2019 ο όγκος Εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 277,79 δις δολάρια.

Η διαφορά αυτή, των 140 δις δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιο, υπολείπεται από τις οικονομίες μας και είναι χρήματα που τελικά τα στερούνται ο λαός της Ρωσίας και οι λαοί της Ευρώπης.

Εάν υπολογίσουμε μάλιστα  το σύνολο των χρημάτων, τα οποία χάθηκαν από τις εμπορικές συναλλαγές τα επτά χρόνια που διαρκούν οι κυρώσεις και τα αντίμετρα, τότε το ποσό των απωλειών φαντάζει υπέρογκο κι εγώ προσωπικά ως επιχειρηματίας πιστεύω ότι οι κυρώσεις και το εμπάργκο βλάπτουν σοβαρά τις οικονομίες της ΕΕ και της Ρωσίας και την ευημερία των λαών μας.

Όσον αφορά τώρα τη ζημία, την οποία υπέστησαν οι Έλληνες γεωργοί, σας θυμίζω ότι το τελευταίο πλήρες έτος εξαγωγών προς την Ρωσία ήταν το 2013. Τότε οι Ελληνικές εξαγωγές των οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία ξεπέρασαν τα 160 εκατομμύρια ευρώ.

Σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι εξαγωγές των κερασιών προς τη Ρωσία ανέρχονταν στο 52% του συνόλου των Ελληνικών εξαγωγών κερασιών. Οι εξαγωγές που αφορούσαν την παραγωγή φράουλας  ανέρχονταν στο 64% του συνόλου των Ελληνικών εξαγωγών φράουλας. Οι εξαγωγές των ροδάκινων ανέρχονταν στο 40% του συνόλου των Ελληνικών εξαγωγών ροδάκινων κλπ.

Ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές της χώρας η ζημιά, που υπέστησαν οι παραγωγοί, από την επιβολή του εμπάργκο, είναι ανεπανόρθωτη, παρά τα μέτρα στήριξης που έλαβε η Ε.Ε.

Αν δούμε για παράδειγμα την περίπτωση του ροδάκινου-νεκταρινιού, θα διαπιστώσουμε ότι στην Ημαθία και την Πέλλα τεράστιες εκτάσεις εκριζώθηκαν.  Οι συνέπειες αυτού του γεγονότος δεν έχουν ακόμη πλήρως εκτιμηθεί.

Θέλω να πιστεύω ότι οι κυρώσεις θα σταματήσουν να υφίστανται το συντομότερο δυνατόν. Δεν είμαι πολιτικός για να γνωρίζω πότε, αλλά σαν επιχειρηματίας λέω πως είναι καταστροφικό να υφίστανται οι οικονομίες μας και οι λαοί μας τέτοιες μεγάλες οικονομικές ζημίες.

 

Για ποιους τύπους προϊόντων θα μπορούσε η Ελλάδα να αυξήσει τις εξαγωγές της στη Ρωσία και η Ρωσία - στην Ελλάδα;

Εδώ με βάση την απλή επιχειρηματική λογική θα μπορούσα αρχικά να πω ότι μπορούμε να ενισχύσουμε τις ήδη υπάρχουσες συναλλαγές μας. Να αναπτύξουμε αμφότεροι τις εξαγωγές, που ήδη κάνει η μία χώρα προς την άλλη.

Η Ελλάδα εξάγει προς τη Ρωσία γουναρικά, ορυκτά έλαια, τρόφιμα (κυρίως ελαιόλαδο και ελιές), ηλεκτρικές συσκευές για ενσύρματη τηλεφωνία, σωλήνες από χαλκό, ανελκυστήρες, μάρμαρα κλπ.

Νομίζω ότι υπάρχει πολύς χώρος για την ανάπτυξη των εξαγωγών του Ελληνικού ελαιόλαδου και των ελιών, προϊόντων, τα οποία είναι πολύ καλύτερα ποιοτικώς από τα αντίστοιχα Ισπανικά και Ιταλικά.

Θα μπορούσαν να ενισχυθούν οι εξαγωγές των περισσότερων Ελληνικών προϊόντων προς τη Ρωσία. Το μυστικό είναι να έχεις τη διάθεση να κατανοήσεις τις ανάγκες της Ρωσικής αγοράς, να αξιοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία μάρκετινγκ και το κυριότερο να βρεις καλούς Ρώσους συνεργάτες.

Το αντίστοιχο μπορεί να γίνει και για τις εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ελλάδα. Τα προϊόντα που κυρίως εξάγονται από τη Ρωσία προς την Ελλάδα είναι κλασσικά οι υδρογονάνθρακες, αλλά και αργίλιο, χαλκός, σίδηρος, λιθάνθρακες, ξυλεία, σιτάρι κλπ.

Επίσης πιστεύω ότι μελλοντικά θα δούμε μεγάλη ανάπτυξη επί των διμερών μας συναλλαγών στους τομείς της φαρμακοβιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες και αμοιβαία επωφελείς προοπτικές ανάπτυξης στον κλάδο του τουρισμού.

Η Ελλάδα παραδοσιακά καλεί τη Ρωσία να συμμετάσχει στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που πραγματοποιούνται στη χώρα. Τι θα μπορούσε να ενδιαφέρει τις ρωσικές επιχειρήσεις; Πώς μπορεί, κατά τη γνώμη σας, να επεκταθεί η ροή των επενδύσεων από τη Ρωσία στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στη Ρωσία;

Η Ελλάδα είναι μία χώρα της ΕΕ και η ίδρυση επιχειρήσεων από τρίτες χώρες με Ελληνικό ΑΦΜ τις καθιστά αυτόματα Ευρωπαϊκές και ικανές από τη μία πλευρά να αξιοποιήσουν τα προγράμματα της ΕΕ και από την άλλη δίνει τη δυνατότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις να εισάγουν προϊόντα, από τις χώρες προέλευσης και να τα προωθούν σε όλη την Ευρώπη. Το αντίστοιχο φυσικά μπορεί να συμβεί όταν κάποιες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ιδρύσουν για παράδειγμα καταστήματα στη Ρωσία. Αυτές θα μπορούν να εισάγουν προϊόντα από τη χώρα προέλευσης και να τα διαθέτουν σε όλη την Ευρασιατική Ένωση.

Είναι αναγκαίο να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές εμπορικές ενώσεις , η Ευρωπαϊκή και η Ευρασιατική, με καλές προοπτικές ανάπτυξης των Οικονομικών και Εμπορικών τους σχέσεων.

Κατά τη γνώμη μου το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο ενώσεων είναι η έλλειψη πληροφόρησης και γνώσης των επιχειρήσεων της κάθε μιας ένωσης για τους οικονομικούς και εμπορικούς κανόνες της άλλης.

Η γνώση, λοιπόν, των διαδικασιών και των δομών της κάθε αγοράς είναι ένα σημαντικό κλειδί για την ανάπτυξη αμφίδρομων οικονομικών και  εμπορικών σχέσεων.

https://tass.ru/ekonomika/10977951                                         



 

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr