Γόνιμη και εποικοδομητική τηλεδιάσκεψη των Διοικήσεων της Παρευξείνιας Τράπεζας και του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Γόνιμη, εποικοδομητική και με προοπτική αποδείχθηκε η τηλεδιάσκεψη των Διοικήσεων  του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και της Παρευξείνιας Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Απριλίου στις 12:00.

Στη συνάντηση τοποθετήθηκε αρχικά ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας (Black Sea Trade and Development Bank-BSTDB), Νμίτρι Πάνκιν.

Ο επικεφαλής της BSTDB μίλησε για τη φιλοσοφία, τη στρατηγική και τις χρηματοδοτήσεις του οργανισμού, οι οποίες δίδονται σε επιχειρήσεις και έργα των χωρών, που συμμετέχουν στην Παρευξείνια Τράπεζα (Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Αρμενία, Αλβανία, Μολδαβία). Ο κύριος Πάνκιν επισήμανε τις οικονομικές δυνατότητες της Τράπεζας και τα υψηλά διαθέσιμα κεφάλαιά της, τα οποία είναι έτοιμα να υποστηρίξουν επιχειρηματικές δράσεις, με βιωσιμότητα και προοπτική στις χώρες που συμμετέχουν στη BSTDB. Προτεινόμενο μίνιμουμ χρηματοδότησης τα 20.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της BSTDB επισήμανε ότι  ως αναπτυξιακή τράπεζα, ο αναπτυξιακός αντίκτυπος των χρηματοδοτήσεών της είναι πρωταρχικής σημασίας. Η Τράπεζα έχει συμμετάσχει σε αρκετά μεγάλα έργα υποδομής, που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παντελής Σκαρλάτος, ο οποίος όντας γνώστης του έργου της BSTDB, αφού παρατήρησε ότι οι χρηματοδοτήσεις της Παρευξείνιας Τράπεζας γίνονται στοχευμένα και αφορούν δράσεις, οι οποίες ενισχύουν την καινοτομία, την υψηλή τεχνολογία, την περιβαλλοντική αειφορία, τις στρατηγικές επενδύσεις και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των χωρών, που συμμετέχουν  στην Τράπεζα, πρότεινε να οργανωθεί και να πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ημερίδα, με σκοπό την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου, επί των κριτηρίων των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, με την προοπτική όσα μέλη του ΕΡΕΕ το επιθυμούν και πληρούν τα κριτήρια, να χρηματοδοτηθούν από την BSTDB.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΕΡΕΕ επισήμανε ότι αρκετά από τα μέλη του Επιμελητηρίου πληρούν τα κριτήρια χορηγήσεων της BSTDB, αφού πρόκειται για εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στις χώρες ενδιαφέροντος της Τράπεζας, έχουν καλά οικονομικά στοιχεία και προοπτική.

Στη συνέχεια ο Γεν. Γραμματέας του Επιμελητηρίου τόνισε ότι η δύναμη του Επιμελητηρίου και τα κέρδη, στα οποία  μπορεί να προσβλέπει η Τράπεζα από τη συνεργασία, πηγάζουν από τις δυνατότητες των μελών του, που έχουν σημαντική παρουσία και στη Ρωσία, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην Τράπεζα και έχουν τη δυνατότητα αφ’ ενός να κινητοποιήσουν για λογαριασμό της Τράπεζας Κυβερνητικούς φορείς καθώς και εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης να προτείνουν για χρηματοδότηση από την Τράπεζα έργα σημαντικά για την ανάπτυξη των χωρών αυτών. 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πρόεκυψε το ερώτημα εάν υπάρχουν δυνατότητες χρηματοδοτήσεων μικρότερου ύψους του προτεινόμενου μίνιμουμ των 20.000.000 ευρώ. Τότε ο Γενικός Γραμματέας της BSTDB, Αριστοτέλης Σπηλιώτης, ανέλαβε να εξηγήσει ότι οι χορηγήσεις μικρότερου ύψους , είθισται να πραγματοποιούνται μέσω χρηματοδοτήσεων τραπεζών των χωρών, που συμμετέχουν στην Παρευξείνια Τράπεζα, οι οποίες στη συνέχεια χρηματοδοτούν επιχειρήσεις και έργα που πληρούν τα κριτήρια του αναπτυξιακού χαρακτήρα της Τράπεζας.

Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της τηλεδιάσκεψης, οι Διοικήσεις της BSTDB και του ΕΡΕΕ επιβεβαίωσαν τη διάθεση τους για περεταίρω συνεργασία σε κοινές δράσεις, με πρώτο βήμα την διοργάνωση και πραγματοποίηση διαδικτυακής ημερίδας, για την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου, επί των κριτηρίων των χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, στις αρχές του Μαΐου.

Στην τηλεδιάσκεψη, από την πλευρά του ΕΡΕΕ παρευρέθησαν ο Πρόεδρος, Παντελής Σκαρλάτος, ο Γενικός Γραμματέας, Δημήτρης Μπακόλας, η Ταμίας Ελένη Καλίνινα, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γεώργιος Παυλίδης, ο υπεύθυνος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης, Κωνσταντίνος  Πορτοκάλης και η Γραμματέας, Ηλιάδη Σοφία, ενώ από την πλευρά της Παρευξείνιας Τράπεζας παρευρέθησαν ο Πρόεδρος Ντμίτρι Πάνκιν, ο Γενικός Γραμματέας, Αριστοτέλης Σπηλιώτης, ο συνεργάτης του Παναγιώτης Ανδρεσάκης, ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων, Βαλέρι Αξιόνοβ, η Ανώτερη Υπάλληλος του τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων και Επικοινωνιών, Χαρούλα Χριστοδούλου και τα υψηλόβαθμα στελέχη του τμήματος χορηγήσεων: Λεονίντ Σιντορένκο, Ντμίτρι Πολιακόβ, Γένριχ Εριεμιάν και Λαρίσα Μοναστιρλή.

 

 

 

 

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr