Ελλάδα-Ρωσία: Κοινό σχέδιο δράσης για ΕΡΕΕ και ΕΒΕΜ

Μια πολύ γόνιμη διαδικτυακή σύσκεψη με πολλά χρήσιμα συμπεράσματα πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 15:00 ώρα Ελλάδας (16:00 Μόσχας) μεταξύ των διοικήσεων του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΡΕΕ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μόσχας (ΕΒΕΜ).

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αυτή η σύσκεψη παρήγαγε πολύ χρήσιμες ιδέες και συμπεράσματα και ότι πρέπει να γίνει η αφετηρία για κοινές δράσεις στο άμεσο μέλλον, όπως για παράδειγμα για τη διοργάνωση δύο κοινών συνεδρίων. 

Το πρώτο θα ήταν καλό να αφορά τη συνεργασία σε θέματα του Γεωργικού τομέα και το δεύτερο τη συνεργασία σε θέματα Τουρισμού και επενδύσεων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να χαράξουν και να υπογράψουν το κοινό σχέδιο δράσης τους.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τα δύο μέρη συζήτησαν για το πρόβλημα του μεγάλου κόστους των μεταφορών εξαιτίας της έλλειψης των αμφίδρομων δρομολογίων αλλά και για την αδυναμία της εξυπηρέτησης των μικρών επιχειρήσεων λόγω της έλλειψης των cargo μεταφορών.

Επίσης προσέγγισαν το θέμα των επενδύσεων των Ελλήνων επιχειρηματιών στη Ρωσία και αντίστροφα. Εδώ τα δύο επιμελητήρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν έτσι ώστε το όφελος που θα μπορούσε να προκύψει να ήταν αμοιβαίο. Δηλαδή να γίνουν Ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα και Ελληνικές στη Ρωσία, κατά το μέτρο του δυνατού και με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε χώρας. Για παράδειγμα με επενδύσεις Ρώσων επιχειρηματιών στο Ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αντίστροφα με επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στις ειδικές οικονομικές ζώνες της Ρωσίας.

Για τον τομέα του Τουρισμού συμφωνήθηκε ότι μπορούν να αναληφθούν δράσεις με κοινό ώφελος και ότι επιθυμούν προχωρήσουν στη διοργάνωση συνεδρίου για τον τουρισμό και τις επενδύσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του επόμενου έτους. Για το θέμα του τουρισμού η Ελληνική πλευρά έθεσε και το ζήτημα των περισσότερων πτήσεων από Ρωσία προς την Ελλάδα, αλλά και της αδειοδότησης των πτήσεων τσάρτερ.

Οι δύο πλευρές επίσης μίλησαν για τη συνεργασία στον κλάδο των τροφίμων. Τα δύο επιμελητήρια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην οργάνωση εκδηλώσεων όπως γαστρονομικό φεστιβάλ με παρουσίαση ελληνικών προϊόντων σε ρωσικό Mall ή ανοιχτό χώρο/ πάρκο με συμμετοχή ελληνικών προϊόντων, που ήδη έχουν παρουσία στην ρωσική αγορά. αλλά και πρόσκληση Ρώσων Σεφ στο Γαστρονομικό φεστιβάλ στην Αθήνα και ανάδειξη της ρωσικής κουζίνας.

Επίσης οι δύο πλευρές μίλησαν για την πολύ σημαντική συνεργασία στον τομέα της φαρμακολογίας και της φαρμακοβιομηχανίας.

Και η Ελλάδα και η Ρωσία διαθέτουν πολύ εξελιγμένη και αποτελεσματική φαρμακοβιομηχανία, όμως ούτε η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία επένδυσε στη Ρωσική αγορά ούτε η Ρωσική φαρμακοβιομηχανία στην Ελληνική. Αυτό μάλλον δεν είναι καλή επιχειρηματική κίνηση αφού η Ελληνική αγορά είναι πύλη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ρωσική αγορά πύλη για την Ευρασιατική Ένωση.

Μία πολύ σημαντική μεταβλητή που θα μπορούσε να αναπτύξει την ανάπτυξη της διμερής συνεργασίας στην φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε άλλους κλάδους, είναι η ίδρυση μικτών εταιρειών από Ρώσους και Έλληνες επιχειρηματίες.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκε και το θέμα των συνεργασιών για την ανάπτυξη των έξυπνων πόλεων. Μέσα από τα θετικά παραδείγματα των έξυπνων εφαρμογών Ρωσικών και Ελληνικών Δήμων θα μπορούσαν να προκύψουν πολύ επιτυχημένα έργα.

Συζητήθηκε επίσης και το θέμα της αξιοποίησης του ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η ίδρυση κοινής διαδικτυακή πύλης εμπορίου.

Με αυτό τον τρόπο και εάν διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εισαγωγή και εξαγωγή των προϊόντων (εκτός κυρώσεων και εμπάργκο) θα υπάρχει δυνατότητα η αγορά της Ρωσίας να είναι δυνητικά ανοιχτή για όλους τους Έλληνες και αντίστροφα.

Μία ακόμη και πολύ εξειδικευμένη πρόταση είναι και η δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων στην Ρωσική Ομοσπονδία από αίγες και πρόβατα Ελληνικών φυλών, έτσι ώστε να παράγεται το πολύ νόστιμο Ελληνικό άσπρο τυρί στη Ρωσία.

Εισηγητές της πολύ γόνιμης αυτής συνάντησης ήταν από την Ρωσική πλευρά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μόσχας, Βλαντίμιρ Πλατόνοβ και ο υπεύθυνος του Επιμελητηρίου για τις Ελληνικές Υποθέσεις Γιώργος Ηλιάδης. Από την Ελληνική πλευρά ο Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Παντελής Σκαρλάτος και ο Γενικός Γραμματέας, Δημητρης Μπακόλας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, Βλαντίμιρ Μαϊστρένκο και ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, Χρήστος Φαρμάκης. Τη σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μόσχας, Σουρέν Βαρντανιάν.

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr