Προσκλητήριο στη Ρωσία για να τονωθεί ο τουρισμός

 18.01.2013 23:06

Τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού θα επιδιωχτεί να «αναθερμάνουν» 45 από τους μεγαλύτερους tour operators και ταξιδιωτικούς πράκτορες της Ρωσίας, οι οποίοι έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε φόρουμ για την προσέλκυση μεγαλύτερου μεριδίου τουριστών από τη ρωσική αγορά. Η συνάντηση διοργανώνεται μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού και με τη συνεργασία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Στο φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, αναμένεται να λάβουν μέρος μερικά από τα πιο «δυνατά ονόματα» των tour operators και τουριστικών πρακτορείων της ρωσικής τουριστικής αγοράς που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις τουριστικές τάσεις κάθε σεζόν. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους είναι, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η «Pantheon», η «TEZ Tour» και το πρακτορείο «Beleon tours». Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί και η τελική λίστα των συμμετεχόντων.

Με γνώμονα την αυξημένη δυναμική και κινητικότητα που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα οι Ρώσοι τουρίστες, σκοπός της διοργάνωσης δεν είναι άλλος από το να επιχειρηθεί μεγαλύτερο άνοιγμα σε αυτή την πολλά υποσχόμενη τουριστική αγορά, η οποία δείχνει να μετεξελίσσεται σταδιακά σε βασική πηγή τουριστικών εσόδων, και φυσικά να προβληθεί όσο γίνεται περισσότερο το ελληνικό τουριστικό προϊόν, ακόμη και πέραν την καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως άλλωστε δήλωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης τύπου για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος κατάταξης ξενοδοχείων «Hotels Stars Union», οι Ρώσοι τουρίστες ήταν αυτοί που πέρσι «έσωσαν την παρτίδα» του ελληνικού τουρισμού, και σε ότι αφορά στο κομμάτι των αφίξεων, αλλά και στον τομέα των εσόδων, καθώς εκτιμάται πως κάθε Ρώσος τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 20% παραπάνω χρήματα από τον αμέσως επόμενο στη σειρά κατάταξης των τουριστικών εισπράξεων ανά χώρα προέλευσης.

Να σημειώσουμε επίσης πως οι αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία εμφανίζουν τα τελευταία χρόνια μόνιμα αυξητικές τάσεις, με τη μεταβολή κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπου υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, να αγγίζει ήδη το 7,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Τα μηνύματα για τη φετινή χρονιά στον τομέα των εσόδων συνεχίζουν πάντως να είναι αισιόδοξα, αν και στο πρόγραμμα είναι να επιχειρηθούν πιο οργανωμένα ανοίγματα και άλλες τουριστικές ευρωπαϊκές αγορές, όπως αυτή της Μεγάλης Βρετανίας, όπου μέχρι σήμερα η προβολή της Ελλάδας δεν χαρακτηριζόταν από σταθερότητα και συνέχεια. Παρά ωστόσο το διαφαινόμενο καλό κλίμα στον τομέα του τουρισμού, οι ξενοδόχοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι στις προβλέψεις, καθώς η αύξηση του αριθμού των τουριστών αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό και στη σημαντική μείωση του κόστους της διαμονής στην οποία προέβη πέρσι η πλειονότητα των ξενοδοχειακών μονάδων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το βαρύ πλήγμα που δέχεται ο εισαγόμενος τουρισμός, είναι πιθανό να αναχαιτίσουν στο τέλος τις προβλέψεις των τουριστικών επιχειρήσεων για ανάκαμψη.

AUTHOR:  Βίκυ Κουρλιμπίνη 
SOURCE:  CAPITAL

 

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr