Ελλάδα- Ρωσία : Η κατάργηση της βίζας στο επίκεντρο

Με αιχμή το αίτημα για κατάργηση της διαδικασίας θεωρήσεων, αλλά και το στοίχημα για την ανάδειξη της Αθήνας ως τουριστικό προορισμό για τους Ρώσους, πραγματοποιήθηκε το Ελληνορωσικό  Forum για τον τουρισμό, στο οποίο συμμετείχαν 48 από τους κορυφαίους Tour Operators της Ρωσίας, τηνΚυριακή 9 Φεβρουαρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης σύμφωνα με το Βήμα.

 

Το φόρουμ στο οποίο συζητήθηκαν οι προοπτικές αλλά και τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία, διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού και ήταν το αποκορύφωμα της τριήμερης επίσκεψης των Ρώσων Tour Operators στη χώρα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Κούρκουλας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, ο Ρώσος πρέσβης κ. Vladimir Chkhikvishvili, ο πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χρήστος Δήμας και ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτύχης Βασιλάκης. Από ρωσικής πλευράς τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας κ. Evgeny Pisarevskiy, ο αντιπρόεδρος του Russian Union of Travel κ. Yury Barzykin και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operator της Ρωσίας κυρία Maya Lomidze.

Τη δυναμική της ρωσικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό ανέλυσε στην εναρκτήρια ομιλία της η υπουργός Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι το υπουργείο επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε στις 13 τουριστικές επενδύσεις που προωθούνται, έξι νέες και επτά υφιστάμενες, «ικανές να δεχτούν και να φιλοξενήσουν επισκέπτες ανώτερης κατηγορίας, όπως είναι οι Ρώσοι τουρίστες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2012, τη χώρα επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες, πραγματοποιώντας 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, με μέσο όρο παραμονής 11 νύκτες, τόνισε ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης. Ο μέσος όρος ημερήσιας δαπάνης ήταν 98 ευρώ, ενώ ο μέσος όρος της δαπάνης κάθε Ρώσου επισκέπτη ανά ταξίδι ήταν 1.085 ευρώ.

Για τη μεγιστοποίηση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία στην Ελλάδα, αλλά και τη διευκόλυνση της διενέργειας επενδύσεων, ο κ. Τσακίρης υπογράμμισε ότι απαιτείται βελτίωση των υποδομών και αξιοθέατων της χώρας (αρχαιολογικοί χώροι, δρόμοι, λιμάνια και αεροδρόμια), ευκολία πρόσβασης στην Ελλάδα, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τις νέες αγορές υψηλού ενδιαφέροντος όπως η Ρωσία και διευκόλυνση των επενδύσεων, με απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Στη μεγάλη σημασία που θα δοθεί για την κατάργηση της βίζας από τη Ρωσία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2014, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε αίτημα που εκφράστηκε από το σύνολο της ρωσικής αντιπροσωπείας.

 Παράλληλα δεσμεύτηκε να απαντήσει αρμοδίως σε αίτημα tour operators για απευθείας έκδοσης βίζας από τους τουριστικούς πράκτορες στα προξενεία, παρακάμπτοντας τα visa centers. Αναφερόμενος στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή, πρόσθεσε ότι εξασφαλίστηκε περαιτέρω ενίσχυση της Αττικής, ύψους 1,35 δισ. ευρώ, στα πλαίσια του ΕΣΠΑ για την επταετία 2014 – 2020.

Ο κ. Chkhikvishvili επισήμανε ότι οι Ρώσοι επισκέπτες ενισχύθηκαν κατά 14% το 2012 στη χώρα, με τις συνολικές τους δαπάνες να ανέρχονται στο ένα δισ. ευρώ, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνουν κινήσεις για κατάργηση της βίζας από την ελληνική προεδρία.

 Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Russian Union of Travel και η Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου Tour Operator της Ρωσίας, αναφέρθηκαν στο ότι η Ελλάδα δεν έχει αξιοποιήσει τις δυνατότητες ενίσχυσης της ρωσικής αγοράς, υποστηρίζοντας την ανάγκη να αυξηθεί το προσωπικό της πρεσβείας, αλλά και ο αριθμός εκδόσεων θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, συγκρίνοντας με αποτελέσματα ανταγωνιστικών προορισμών, όπως η Ισπανία.

Σε 45 ανέρχονται τα δρομολόγια της Aegean Airlines για τη Ρωσία, όπως δήλωσε ο κ. Βασιλάκης, επισημαίνοντας ότι 12 ελληνικοί προορισμοί συνδέονται με τέσσερις πόλεις της Ρωσίας. Εφέτος «ανοίγουν» και η Κως, η Καλαμάτα, η Αλεξανδρούπολη, η Σκιάθος και εποχιακά η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ο ίδιος ωστόσο υπογράμμισε την ανάγκη άρσης του περιορισμού για πρόσβαση σε μέχρι τέσσερις πόλεις της Ρωσίας που υφίσταται σήμερα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

02/11/2013 - 13:40

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr

 
 
 
 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.