Θα ξεπεράσουν το εκατομμύριο οι Ρώσοι τουρίστες φέτος

02.03.2013 00:29

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες θα επισκεφθούν τη χώρα μας το 2013 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν στο ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και το υπουργείο Τουρισμού στο Μουσείο της Ακρόπολης, με τη συμμετοχή 48 εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων τουριστικών οργανισμών της Ρωσίας.


Ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Γ. Τσακίρης τόνισε ότι σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2012 τη χώρα μας επισκέφθηκαν 875.000 Ρώσοι τουρίστες που πραγματοποίησαν 9,6 εκατ. διανυκτερεύσεις, δηλαδή είχαν μέσο όρο παραμονής 11 νύχτες και μέσο όρο ημερήσιας δαπάνης 98 ευρώ.


Αιτήματα Ρώσων

Οι εκπρόσωποι των ρωσικών τουριστικών οργανισμών ζήτησαν να δοθεί η δυνατότητα στα ταξιδιωτικά γραφεία της Ρωσίας να προμηθεύονται απευθείας από τις ελληνικές προξενικές αρχές τις θεωρήσεις, και όχι μόνο μέσω της εταιρείας που συνεργάζεται με την Ελλάδα, για την έκδοση μεγαλύτερου αριθμού θεωρήσεων από 16 προορισμούς της Ρωσίας. Όμως, η διαδικασία αυτή έχει επιπλέον κόστος περίπου 15 ευρώ ανά θεώρηση.

Επίσης, ζήτησαν στο πλαίσιο της προεδρίας που θα έχει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρώτο εξάμηνο του 2014 να υποστηρίξει το αίτημα της Ρωσίας για κατάργηση έκδοσης των θεωρήσεων των Ρώσων που επισκέπτονται ευρωπαϊκούς προορισμούς. Η υπ. Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που φρενάρουν τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους τουρίστες. Επίσης, σημείωσε ότι το υπουργείο προωθεί σημαντικές τουριστικές επενδύσεις, 6 νέες και 7 υφιστάμενες σε όλη την Ελλάδα, ικανές να δεχθούν και να φιλοξενήσουν επισκέπτες ανώτερης κατηγορίας όπως είναι οι Ρώσοι. Επίσης, υποστήριξε ότι στόχος αποτελεί να γίνει η Αθήνα τουριστικός προορισμός για τους Ρώσους. Όπως αναφέρθηκε στο φόρουμ στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου πέραν των εξασφαλισμένων κοινοτικών κονδυλίων θα διατεθούν κατ’ εξαίρεση επιπλέον 1,35 δισ. ευρώ για την Αττική. Από τη πλευρά του ο υφ. Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας είπε ότι θα απαντήσει σε τρεις εβδομάδες για τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των ρωσικών γραφείων από τις προξενικές μας αρχές. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου κατέθεσε την πρόταση να συναφθούν συμφωνίες με ταμεία συνταξιούχων για την προσέλκυση επισκεπτών τρίτης ηλικίας στη χώρα μας. Ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines κ. Ευτ. Βασιλάκης ανέφερε ότι η εταιρεία θα πετάει φέτος από 4 αεροδρόμια της Ρωσίας σε 12 ελληνικούς προορισμούς.

Πέρυσι η εταιρεία πραγματοποίησε περίπου 280.000 αφίξεις από και προς τη Ρωσία. Ο κ. Βασιλάκης ζήτησε να δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης πτήσεων από περισσότερα αεροδρόμια της Ρωσίας. Στις 15 Μαρτίου προγραμματίζεται επίσκεψη στην Ελλάδα περίπου 20 αρχισυντακτών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας.

 
AUTHOR:  Στάθης Κουσούνης
SOURCE:  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr