Παζαρεύουν τους όρους Gazprom και Μαξίμου

01.06.2013 01:43

Εξαντλεί τα περιθώρια πίεσης η Μόσχα έναντι της κυβέρνησης με αφορμή την επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, γεγονός που επιβεβαιώνει η σημερινή τρίτη κατά σειρά επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ.

Με την προθεσμία της τελευταίας ημέρας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών από τους επίδοξους επενδυτές να πλησιάζει (αν και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νέα παράταση), η ρωσική πλευρά επιδιώκει να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να παρακάμψει τους όρους των γενικών διευθύνσεων Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να πουλήσει στην Gazprom τη ΔΕΠΑ.

Οι όροι αυτοί αναμένεται να είναι επιζήμιοι προς αυτήν, καθώς θα προβλέπουν την επιβολή περιορισμών στη δραστηριότητα της ρωσικής εταιρείας στην Ελλάδα, λόγω της δεσπόζουσας θέσης που έχει στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Παράλληλα επιζητά να τροποποιηθούν ορισμένοι όροι της σύμβασης πώλησης για τη ΔΕΠΑ και η κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της ζητά μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο, φαίνεται πως είναι διατεθειμένη να αναθεωρήσει την αρχική της θέση.

Υπενθυμίζεται στο σημείο αυτό ότι η Ρωσία είχε εξαρχής εκφράσει τη δυσαρέσκειά της αναφορικά με την εγγυητική επιστολή που η Gazprom θα κληθεί να καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ μαζί με τη δεσμευτική προσφορά της για τη ΔΕΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι με βάση το ποσοστό 20%, η εγγυητική επιστολή για προσφορά 900 εκατ. αντιστοιχεί σε 180 εκατ., τα οποία θα καταπέσουν υπέρ του ΤΑΙΠΕΔ εάν δεν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, στην περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέμβει εις βάρος της Gazprom.

Οι δύο ρωσικές εταιρείες, Gazprom και Sintez, που διεκδικούν τη ΔΕΠΑ πράγματι έχουν καταθέσει τις δύο υψηλότερες προσφορές.

Θεωρούν, ωστόσο, σύμφωνα και με τη δήλωση του γενικού προξένου της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αλεξέι Ποπόφ, ότι «αν τελικά επικρατήσουν τα επιχειρηματικά κριτήρια» υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ να περιέλθουν σε ρωσικές επιχειρήσεις.

Παραμένει ο φόβος, όμως, πως θα επικρατήσουν πολιτικά κριτήρια.

Η τρικομματική κυβέρνηση, πάντως διαμηνύει ότι θεωρείται ειλημμένη η απόφασή της ότι θα προχωρήσει μέχρι το τέλος στο διαγωνισμό με αποκλειστικό κριτήριο την υψηλότερη προσφορά.

Προκειμένου μάλιστα η Αθήνα να άρει τις όποιες πιθανές ενστάσεις της, η Μόσχα εμφανίζεται πρόθυμη να προχωρήσει και σε άλλες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα.

Ακόμη και το ζήτημα-«αγκάθι» των σημαντικών ελλειμμάτων στην ελληνική αγορά ενέργειας που επηρέαζαν και τη ΔΕΠΑ φαίνεται πως οι δύο πλευρές το έχουν προσπεράσει.

Ο πρωθυπουργός όμως, ο οποίος υπογραμμίζεται ότι συνομιλεί απευθείας με τον επικεφαλής εταιρείας που συμμετέχει σε διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα κληθεί να διαχειριστεί τόσο το ενδιαφέρον των ρωσικών εταιρειών για τη ΔΕΠΑ και ενδεχομένως για τον ΔΕΣΦΑ, όσο και εκείνο της αζέρικης Socar, αλλά και εκείνο του Πεκίνου.

 AUTHOR:  Νεφέλη Τζανετάκου
SOURCE:  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr