Ομιλία Προέδρου στη συνεδρίαση 8ης μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδος Ρωσσίας

Αξιότιμοι κύριοι συμπρόεδροι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας- Ρωσίας

Κυρίες και Κύριοι, Αγαπητοί φίλοι         

Κατʼ αρχάς καλωσορίζουμε τη Ρωσική Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα και της ευχόμαστε μια ενδιαφέρουσα και δημιουργική παραμονή. Ανάμεσά τους αναγνωρίζουμε πολλούς και καλούς φίλους.

Χαιρετίζουμε τη σύγκλιση της 8ης μικτής Διυπουργικής Επιτροπής μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας  και προσβλέπουμε μέσω αυτής σε ακόμη περισσότερο εμβάθυνση και ενίσχυση των Διμερών σχέσεων.

Χαιρετίζουμε επίσης τη σημερινή πρωτοβουλία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας- Ρωσίας και αναμένουμε μία γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και συναντήσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι γνωστό ότι διανύουμε μια εξαιρετικά ρευστή οικονομική κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο με ιδιαίτερη ένταση στις Ευρωπαϊκές Χώρες και είναι γεγονός επίσης ότι διερχόμεθα περίοδο πολιτικής ρευστότητας και αλλαγών σε περιοχές όπως της Μεσογείου, στην Εγγύς και Μέση Ανατολή πρόσφατα και Άπω Ανατολή.

Η ιστορία διδάσκει ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια τέτοιων περιόδων δηλαδή με χαρακτηριστικά οικονομικής αβεβαιότητας και πολιτικών εξελίξεων και να προστρέχουμε σε εκείνες τις ενέργειες που περιορίζουν τους κινδύνους που κυοφορούνται.

Η ιστορία επίσης διδάσκει ότι η εξωστρεφής επιχειρηματικότητα και η οικονομική συνεργασία συμβάλλουν με άκρως θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Αυτόν τον σκοπό και ιδιαίτερα επομένως σήμερα υπηρετεί η οικονομική συνεργασία της Ρωσίας με την Ελλάδα και βεβαίως ευρύτερα της Ρωσίας με την Ευρώπη. Μίας Ελλάδας και μίας Κύπρου που βρίσκονται στο επίκεντρο των οικονομικών αναταράξεων και γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή. Θέλω εδώ να σημειώσω ότι η Ρωσία αποτέλεσε πάντοτε μέρος του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και είχε πάντοτε εξαιρετικό οικονομικό και στρατηγικό ενδιαφέρον για την Νότιο- Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Τα παραπάνω αναφέρονται μόνο και μόνο για να καταδειχθεί πόσο σημαντικοί και επιβεβλημένοι είναι οι στόχοι μιας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και πόσο επομένως σημαντικές είναι οι εργασίες της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία καλείται ιδιαίτερα σήμερα, να αναζητήσει και να υποστηρίξει ουσιαστικά πρωτοβουλίες σε θέματα που χρονίζουν όπως :

  • η διευκόλυνση των μεταφορών των προϊόντων (δεν επιτρέπεται να μην υπάρχει θαλάσσια συγκοινωνία μεταξύ των 2 χωρών). Ήδη το ΕΡΕΕ διοργάνωσε στις 15 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη ημερίδα για το πολύ ενδιαφέρον αυτό θέμα των μεταφορών.
  • η απλοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών
  • η εντατικοποίηση της συνεργασίας στον στρατηγικό τομέα της ενέργειας
  • η επίλυση θεμάτων συνεργασίας στο τομέα της γεωργίας και βιομηχανίας τροφίμων (μόλις την περασμένη εβδομάδα διεξήχθη στην Αθήνα από το ΕΡΕΕ και το επιμελητήριο της Μόσχας με ιδιαιτέρως μεγάλη επιτυχία) ενώ στα τέλη Μαΐου το ΕΡΕΕ συνδιοργανώνει στη Μόσχα μαζί με τη Eurobank, τον ΣΕΒ και άλλους σημαντικούς ελληνικούς φορείς πολυκλαδικό εξαγωγικό συνέδριο για το οποίο θα ενημερωθείτε εκτενέστερα.
  • η επίλυση θεμάτων συνεργασίας στον τομέα  τουρισμού
  • η διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών

Θεωρούμε επομένως δεδομένο ότι ο θεσμός αυτός της Διυπουργικής Επιτροπής των 2 χωρών είναι εξαιρετικά σημαντικός, θα θέλαμε όμως να καταβληθεί προσπάθεια η επιτροπή να συναντάται συχνότερα, να γίνεται καθʼ όλη τη διάρκεια του χρόνου απολογισμός πεπραγμένων και γιατί όχι η επιτροπή να διευρυνθεί έστω ατύπως με οργανισμούς που ως εκ της θέσεώς τους μπορούν να συμβάλλουν στην κοινή προσπάθεια.  

Κυρίες και κύριοι,

Το Ελληνο-Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο είναι ένας θεσμικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που διαθέτει ένα εξαιρετικά εκτεταμένο δίκτυο συνεργασιών και στις 2 χώρες.

Ιδιαίτερα στη Ρωσία διαθέτει συνεργασίες με πάνω από 40 οργανισμούς της χώρας όπως Επιμελητήρια και Επιχειρηματικούς Φορείς πράγμα που καθιστά το ΕΡΕΕ σημείο αναφοράς για τη διευκόλυνση επιχειρηματικής ανάπτυξης των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Μία οικονομική ανάπτυξη  για την οποία δεν είμαστε ακόμα απόλυτα ευχαριστημένοι και για την οποία πρέπει να κάνουμε ακόμη αρκετά. Πιστεύουμε ότι θα θιγούν σήμερα και θα προταθούν λύσεις από τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν.

 

Ευχόμαστε καλή επιτυχία

Ευχαριστώ        

 

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr

 
 
 
 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.