1ο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

κ. Χρ. Δήμα

1ο ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

3-4/09/2012

 

Ηράκλειο, Κρήτη

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πέτρας και Χερσονήσου,

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας,

Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές,

Αξιότιμοι κύριοι Περιφερειάρχες Κρήτης και Νότιου Αιγαίου,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού, Δήμαρχε

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι Οργανισμών, Επιμελητηρίων, Ενώσεων,

Αγαπητοί φίλοι μας από την Ρωσία και την Ελλάδα,

Ρώσοι και Βαλκάνια ισορροπούν την φετινή σεζόν στην Ελλάδα. Το δημοσίευμα αυτό του περασμένου Ιουλίου κατέγραψε μια πραγματικότητα που έχει λαμπρό μέλλον αφού τόσο η Ρωσία όσο και τα Βαλκάνια αποτελούν φύσει και θέσει – και όχι μόνο – Βασική Τουριστική - Ενδοχώρα της Ελλάδος.

Με την Ρωσία ιδιαίτερα υπάρχουν πράγματι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικής και όχι μόνο συνεργασίας και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό, οι περισσότεροι χιλιοειπωμένοι. Θέλω όμως να σταθώ σ’ένα σημείο ότι γενιές και γενιές Ρώσων από τα πρώτα βήματα της εκπαίδευσης τους μεγαλώνουν και μορφώνονται εκτός των άλλων κ’ μέσα από τα επιτεύγματα του Ελληνικού πολιτισμού και των Ελλήνων κλασικών και είναι επομένως φυσικό στα σχέδια τους να θέλουν να γνωρίσουν αυτή την όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα Χώρα.

Και πράγματι η Ελλάδα αποτελεί για την Ρωσία έναν δημοφιλή προορισμό:

Πριν μερικά χρόνια είχαμε 250.000 αφίξεις

Το 2011 – 750.000 περίπου

Προσεχή χρονιά (2013) – θα ξεπεράσει το 1.00 εκ. επισκέπτες

Και θα ήθελα εδώ να επισημάνω την σπουδαιότητα του τουρισμού σαν ένα ευρύτερο φαινόμενο.

Ο τουρισμός που για την Ελλάδα είναι ένας πυλώνας ανάπτυξης και ένα είδος Βαριάς Βιομηχανίας , δεν αποτελεί απλά άλλη μια οικονομική συναλλαγή αλλά με τις προεκτάσεις του είναι μία δραστηριότητα με γεωγραφικές, πολιτικές ακόμα και γεωστρατηγικές διαστάσεις.

Κυρίες και κύριοι, Η Ευρώπη και η Ελλάδα ιδιαίτερα βρίσκονται στη μέση μιας πολύπλευρης κρίσης (όχι μόνο οικονομικής). Για την Ελλάδα ιδιαίτερα η κρίση αυτή είναι γέννημα στρεβλής πολιτικής αντίληψης και λαϊκισμού που επεκράτησαν στην χώρα, τα τελευταία 30 χρόνια. Μια κρίση που και οι δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν κατάλληλα.

Και μια και η αναφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελα να σημειώσω το πόσο σημαντική είναι η παραπέραοικονομική και πολιτική προσέγγιση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας αλλά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται και στους δυο χώρους. Και προς την κατεύθυνση αυτή χαιρετίζουμε επιτέλους την πρόσφατη προσχώρηση της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου μετά από 18 χρόνια διαπραγματεύσεων.

Και για τους φίλους μας που είναι εδώ θέλω να σημειώσω την πεποίθηση μας ότι η κρίση στη Χώρα θα ξεπεραστεί και όπως κάθε κρίση (και ιδιαίτερα αυτή που ελπίζουμε ότι έκανε τους Έλληνες πιο ώριμους κ’ συνειδητοποιημένους) θα τοποθετήσει τα ζητήματα σε πιο υγιείς βάσεις.

Όπως είναι γνωστό το ΕΡΕΕ επιλαμβάνεται και υποβοηθηθεί την ανάπτυξη των οικονομικών και όχι μόνο σχέσεων Ελλάδος – Ρωσίας.

Στοχεύει ιδιαίτερα στη διευκόλυνση τόσο Ελληνικών όσο και Ρωσικών επιχειρήσεων με πληροφόρηση και γνώση, με σεμινάρια, με διοργάνωση συνεδρίων καθώς και πολλούς άλλους τρόπους.

Δεν πάυει όμως να είναι και ένα Επιμελητήριο που παρακολουθεί τις εξελίξεις στις 2 Χώρες συντάσσει προτάσεις και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες .

Μόλις τον περασμένο μήνα σε σχετική απάντηση φορέων διαμόρφωσε την πρόταση της σύνταξης ενός ευρύτερου Εθνικού Σχεδίου προώθησης των εξαγωγών της Χώρας με συντονισμό και κεντρική αναφορά όλων των Φορέων κυβερνητικών και μη.

Πρόσφατα επίσης ανέλαβε την πρωτοβουλία της διενέργειας ενός μεγάλου επενδυτικού φόρουμ στη Μόσχα για την Ελλάδα με συμμετοχή από πλευράς Ρωσίας, Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Ρωσίας, Ένωσης Ρωσικών τραπεζών, Ένωσης Ρωσικών Επιχειρηματιών και άλλων φορέων.

Από την πλευρά της Ελλάδος – του Χρηματιστηρίου Αθηνών/ Κύπρου, ΤΑΙΠΕΔ, ΣΕΒ, InvestinGreece, Ελληνικών και Κυπριακών τραπεζών.

               

Το φόρουμ αυτό που ορίστηκε για της 6 Ιουνίου αναβλήθηκε λόγω δημιουργηθέντος κλίματος από τις διπλές πολιτικές εκλογές στην Ελλάδα. Ελπίζουμε με την αναμενόμενη τώρα σταθεροποίηση της κατάστασης να πραγματοποιηθεί το προσεχή Νοέμβριο. Το ΕΡΕΕ διαθέτει μεν παρουσία στη Ρωσία αλλά εργάζεται ώστε αυτή να γίνει πιο ουσιαστική για την υποστήριξη των Ρωσικών και Ελληνικών εταιρειών ενώ παράλληλα έχει βάλλει σαν στόχο το άνοιγμα του και στην Ρωσική Περιφέρεια όπου υπάρχει έδαφος λαμπρό για την προώθηση του τουρισμού, των εξαγωγών, της κτηματαγοράς και λοιπών δραστηριοτήτων.

Το ΕΡΕΕ δημιουργεί πλέγμα συνεργασιών με φορείς, οργανισμούς και Επιμελητήρια στη Ρωσία και Ελλάδα για ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και κοινές δράσεις.

Ακριβώς ή σημερινή και αυριανή εκδήλωση τάσσονται σε αυτό το πνεύμα.

 • Ο στόχος του σημερινού Συμποσίου είναι να γίνει ουσιαστική συζήτηση ανάμεσα στους Θεσμικούς και επιχειρηματικούς φορείς τουρισμού της Ελλάδας και της Ρωσίας για τις απαραίτητες ενέργειες στις κατευθύνσεις:
 • Ανάπτυξης του αριθμού τουριστικής κίνησης από τη Ρωσία στην Ελλάδα
 • Διεύρυνσης των τουριστικών προορισμών Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα
 • Επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα για την ρωσική αγορά
 • Ανάπτυξης νέων μορφών τουρισμού από τη Ρωσία στην Ελλάδα πέραν του παραδοσιακού – κυρίως θρησκευτικού, πολιτιστικού, γαστρονομικού, ιαματικού, αθλητικού, θεματικού και άλλων.
 • Η παρουσία στο Φόρουμ εκπροσώπων και decisionmakersτων μεγαλύτερων ρωσικών τουριστικών γραφείων τα οποία κινούν ρωσικό τουρισμό στην ελληνική αγορά εγγυάται όχι μόνο ενδιαφέρον της Ρωσικής πλευράς προς την περαιτέρω συνεργασία με την Ελλάδα στον τουριστικό τομέα αλλά και δίνει ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες στην σύναψη επιχειρηματικών συμφωνιών.
 • Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας:
 • Aegean Airlines
 • Aldemar Hotels and Spa
 • Bluebird Airways
 • Media enginiring
 • Ποδηματάς

Ευχαριστούμε τους φορείς οι οποίοι στήριξαν την εκδήλωση με την αιγίδα τους:

 • Πρεσβεία της Ρωσίας στην Ελλάδα
 • Υπουργείο Τουρισμού της Ελλάδος
 • Υπουργειο Εξωτερικών της Ελλάδος
 • ΣΕΤΕ
 • Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος
 • Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων Ελλάδος

Ευχαριστίες στους φορείς οι οποίοι συνεργάστηκαν με το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο για την διοργάνωση του Φόρουμ:

 • ΗΑΤΤΑ
 • Επιμελητήριο Μόσχας
 • Moscow Investment & Export Promotion Agency
 • Επιμελητήρια Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανιών και Λασιθίου
 • Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου
 • Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων
 • Σύλλογος Ξενοδόχων Χανιών
 • Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου
 • Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού

Ιδιαιτέρες ευχαριστίες επίσης σε όλους ανεξαιρέτως τους φορείς της Κρήτης – της ναυαρχίδας του ελληνικού τουρισμού.

8.

 • Τέλος, ευχαριστώ ιδιαίτερα το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου μας και Αντιπρόεδρο της εταιρείας ALDEMARHotels & Spaτον κ. Αλέξανδρο Αγγελόπουλο και τους συνεργάτες του για την οργανωτική υποστήριξη της εκδήλωσης, καθώς  και τους ανθρώπους του ΕΡΕΕ.
 • Εύχομαι κάθε επιτυχία στο Φόρουμ με προσδοκία ότι το σημερινό 1ο Ελληνορωσικο Τουριστικό Φόρουμ θα αποτελέσει αφετηρία για την θεσμική οργάνωση και διάλογο με βάση το Ελληνορωσικό Επιμελητήριο στον τομέα τουρισμού.
 • Τέλος ευχαριστώ τους φίλους της Ρωσικής αποστολής που είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η αγορά της Ρωσίας.

Σας ευχαριστώ.

 

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr

 
 
 
 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.