Συνέντευξη τύπου GO INTERNATIONAL 22/05/2013 ομιλία του Προέδρου του Ελλήνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Χ. ΔΗΜΑ

Είναι κοινός γνωστό ότι η Ρωσία και η Ελλάδα, εκτός των κοινών ιστορικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών δεσμών, οι οποίοι τους ενώνουν για αιώνες, καλούνται σήμερα την δύσκολη καμπή υπό το πρίσμα συνθηκών της παγκόσμιας αγοράς να συνεργάζονται ενεργά σε όλους τους τομείς της οικονομικής και εμπορικής δραστηριότητας.  

Η παγκόσμια κρίση μας ανάγκασε να αναθεωρήσουμε  πολλές  θέσεις και αξιώματα οικονομικής δραστηριότητας, να επιλέξουμε πιο προσεκτικά τους στρατηγικούς μας  εταίρους και να βελτιώσουμε την ποιότητα και την διαδικασία της παραγωγής  και των υπηρεσιών μας.

 Η Ελλάδα ήταν και παραμένει για την Ρωσία ένας σημαντικός γεωπολιτικός εταίρος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τον τελευταίο καιρό έχει επιχειρήσει μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση οικονομικής συνεργασίας με τη Ρωσία. Τα παραδείγματα αυτής της αλληλοεπίδρασης είναι αρκετά – χτες την Αθήνα επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Gazprom» κ. А.Miller, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με την Ελληνική κυβέρνηση την δυνατότητα εξαγοράς της ελληνικής κρατικής εταιρείας DEPA. Περίπου ένα μήνα πριν στην Ελλάδα ψηφίστηκε ο νόμος για την έκδοση αδειών παραμονής διάρκειας πέντε ετών στους πολίτες τρίτων χωρών -  μη μελών Ε.Ε., οι οποίοι επενδύουν στην Ελλάδα με ποσό μεγαλύτερο των 250 χιλιάδων ευρώ. Στην Ελλάδα ισχύουν οι καινούργιοι νόμοι, οι οποίοι απλοποιούν και επισπεύδουν τις διαδικασίες διακανονισμού των συναλλαγών και πραγματοποίησης της επιχειρηματικής συνεργασίας.

 Σε αυτό το πλαίσιο το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο χαιρετίζει την επικαιρότητα και είναι ενεργός συνεργαζόμενος φορέας στην διοργάνωση της πολυκλαδικής επιχειρηματικής αποστολής και του Φόρουμ «Ελλάδα – Ρωσία: διευρύνοντας τους επιχειρηματικούς ορίζοντες» στη Μόσχα στις  27-28 Μαΐου στα πλαίσια του διεθνούς προγράμματος της ελληνικής τράπεζας «Eurobank» σε συνεργασία με τους βασικούς ελληνικούς εξαγωγικούς φορείς:  Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων.

 Από την ρωσική πλευρά για την προετοιμασία των επιχειρηματικών συναντήσεων και του Φόρουμ για 6 μήνες εργάστηκαν εκτενώς οι μεγαλύτεροι ρωσικοί θεσμικοί οργανισμοί, μεταξύ των οποίων: Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μόσχας, ο Σύνδεσμος προώθησης εξαγωγών και επενδύσεων της Μόσχας (MIEPA), ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της Ρωσίας, οι επιχειρηματικές  οργανώσεις «Opora Russia» и «Business Russia», τα περιφερειακά Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια και οι Επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι.  Με την ευκαιρία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους για την εποικοδομητική συνεργασία. 

 Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών σχηματίστηκε η πολυάριθμη ελληνική αποστολή, γύρω στις 150 συμμετάσχοντες της οποίας είναι οι ποιό αντιπροσωπευτικές και καινοτόμες ελληνικές εταιρείες από τους βασικότερους τομείς ελληνικής οικονομίας, κυρίως  παραγωγής τροφίμων, ειδών ενδύματος και υποδήματος, ενέργειας, οικοδομικών υλικών, κατασκευών, τουρισμού, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων, βιολογικών προϊόντων ομορφιάς, νέων τεχνολογιών, ακινήτων, ενώ από την ρωσική πλευρά η συμμετοχή στην εκδήλωση εκπροσώπων σχεδόν 300 εταιρειών με συνολικό όγκο – 2500 επιχειρηματικές συναντήσεις κατά την διάρκεια αποστολής και του Φόρουμ. 

 Οι εκπρόσωποι και των δυο πλευρών εξέφρασαν την επιθυμία να πραγματοποιήσουν τις εποικοδομητικές συναντήσεις στην Μόσχα, οι οποίοι θα βοηθήσουν την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος. Τα θέματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για τις δυο πλευρές, καθώς και  θεματολογία   των διαπραγματεύσεων έχουν εντοπιστεί κατά την διάρκεια πρόσφατων εκδηλώσεων του Ελληνορωσικού  Εμπορικού Επιμελητηρίου, συγκεκριμένα - του Εξαγωγικού Φόρουμ Ελλάδα - Ρωσία, του Φόρουμ ακινήτων, καθώς και κατά την πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα της 8ης Διϋπουργικής Επιτροπής για την οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών μας.  

 Το Πρωτόκολλο για την συνεργασία, το οποίο συντάχθηκε ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Επιτροπής, υπογραμμίζει το ειδικό ρόλο του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ως σημαντικού θεσμικού φορέα στην ανάπτυξη διμερών εμπορικών σχέσεων. Ειδικότερα, σε ξεχωριστή παράγραφο του Πρωτοκόλλου ορίζεται ότι στους σκοπούς της περεταίρω ανάπτυξης διμερής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας προγραμματίζεται η διοργάνωση των κοινών αποστολών και επιχειρηματικών εκδηλώσεων, η διοργάνωση θεματικών σεμιναρίων και άλλων συναντήσεων σε συνεργασία με το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο ήδη συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας και απαριθμεί μεγάλη συμμετοχή των ρωσικών εταιρειών στα μέλη του. 

 Ειδικότερα, το Επιμελητήριο διαθέτει στη Ρωσία τις εταιρικές σχέσεις με περισσότερους από 40 οργανώσεις σε όλη την χώρα, όπως τα περιφερειακά Επιμελητήρια και Ομοσπονδιακοί Επιχειρηματικοί Σύνδεσμοι που καθιστά το Ελληνορωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο οδηγό και σημείο αναφοράς της ανάπτυξης επιχειρηματικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

 

Κυρίες και κύριοι,

 Η προγραμματισμένη επιχειρηματική αποστολή και το Φόρουμ είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της ενδυνάμωσης των εταιρικών σχέσεων της Ρωσίας και της Ελλάδος, μια σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

 Το Επιμελητήριο από την πλευρά του θα παρέχει την μέγιστη βοήθεια σε όλους τους συμμετέχοντες της συγκεκριμένης επιχειρηματικής αποστολής, συμβάλλοντας στην ανεύρεση των πραγματικών λύσεων και των μέσων επίτευξης στόχων των επιχειρηματικών διαπραγματεύσεων.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους μας.

Σας ευχαριστώ,   

Χρήστος Δήμας

Πρόεδρος του Ελληνορωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου  

 

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr

 
 
 
 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.