News

Το ελληνικό ελαιόλαδο στις μεγάλες αγορές

Το ελληνικό ελαιόλαδο στις μεγάλες αγορέςΜε την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, του γενικού γραμματέα εμπορίου Στέφανου Κομνηνού, εκπροσώπων φορέων και μεγάλου αριθμού εκπροσώπων της τυποποιητικής βιομηχανίας ελαιολάδου, εμπόρων και εξαγωγέων πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα με θέμα "Το ελληνικό ελαιόλαδο στις μεγάλες αγορές" που διοργάνωσε, την Τρίτη 27 Μαΐου 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι "στον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό του γεωργικού τομέα για τα επόμενα 10 - 12 χρόνια, θα υπάρχουν ολοκληρωμένα και εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης 10 κορυφαίων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτήν την ιεράρχηση των στρατηγικών μας στόχων, πρόσθεσε, αποτελεί μεγάλη μας προτεραιότητα η ελαιοκαλλιέργεια, η ελιά και φυσικά το μεταποιημένο της προϊόν που είναι το λάδι".

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου ανακοίνωσε ότι συζητείται η απονομή του Ελληνικού Σήματος και στα ελαιοκομικά προϊόντα, μετά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά. Ο κ. Κομνηνός επεσήμανε την ανάγκη καθιέρωσης ενός διαγωνιστικού θεσμού για το ελαιόλαδο, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν εθνικά προϊόντα και τόνισε ότι θα πρέπει, ως χώρα, να συνδυάσουμε την εμπορία του ελαιολάδου με τον τουρισμό και την γαστρονομία.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γρηγόρης Αντωνιάδης επεσήμανε ότι "είναι απόλυτα επιβεβλημένο να καθιερώσουμε και να καταστίσουμε το ελληνικό ελαιόλαδο συνώνυμο του επώνυμου τυποποιημένου ελαιολάδου ως ισχυρό brand". "Αυτό", πρόσθεσε, "απαιτεί συντονισμένη εθνική και συλλογική προβολή και προώθηση. Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, από το 1993 αλλά κυρίως από το 2003, συμμετέχει ενεργά σε κάθε εξαγωγική πρωτοβουλία. Υπήρξε ο πρώτος κλαδικός σύνδεσμος στην Ευρώπη που ενεργοποιήθηκε στην προώθηση του ελαιολάδου μέσα από Κοινοτικά προγράμματα. Σημαντικό θέμα ωστόσο είναι η ποιοτική διαφοροποίηση στην διακίνηση του, δηλαδή η διακίνησή του μέσα και από σύγχρονα δίκτυα διανομής.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, οι κκ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης, Πρόεδρος Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και Άλκης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Με την παρουσία τους, τίμησαν την εκδήλωση τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Στουρνάρας, κ. Δ. Μηλαίος, κα Ε. Κούρεντα, κα Ε. Τζαβάρα, του ΟΠΕΚΕΠΕ κα Β. Καλλίνη, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Γ. Γκούμας, και κα. Σηφακάκη.
Εισηγητές στην εσπερίδα ήταν εκπρόσωποι των εμπορικών επιμελητηρίων των χωρών της Ρωσίας, της Κίνας, του Καναδά και της Αμερικής.

Η κα Σκοτίδη, συντονίστρια επιτροπής εξαγωγών του Ελληνορωσικού Επιμελητηρίου, παρουσίασε τις προοπτικές των ελληνικών εξαγωγών στη ρωσική αγορά, τις προϋποθέσεις τις διαδικασίες εξαγωγής, καθώς και τη δυνατότητα υποστήριξης από το ελληνορωσικό επιμελητήριο.

Οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια γενικότερα αποτελούν σήμερα μονόδρομο για την επιβίωση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Για την διείσδυση του Ελληνικού ελαιολάδου στην Ρωσική αγορά καθοριστικό ρόλο παίζει μια συντονισμένη προσπάθεια προώθησης και προβολής και όχι η κατακερματισμένη προσπάθεια μικρών επιχειρήσεων χωρίς στρατηγική και οπωσδήποτε η βαθειά γνώση των εξαγωγικών διαδικασιών. Αν και στις προτιμήσεις των Ρώσων καταναλωτών κυριαρχεί το ηλιέλαιο, η κατανάλωση ελαιολάδου αυξάνεται αργά αλλά σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οι Ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου στη Ρωσία για το έτος 2013/2012 σημείωσαν μια σημαντική αύξηση του +33,54% που αντιστοιχούσε σε 1,98% επί του συνόλου των εξαγωγών.

Ο Δρ Αθ. Φροντιστής, π. Πρόεδρος ΟΠΕ και Αντιπρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι τους μεγαλύτερους ρυθμούς αύξησης των εισαγωγών ελαιολάδου εμφανίζουν οι 5 μεγαλύτερες αγορές ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΝΔΙΑ και ΒΡΑΖΙΛΙΑ και σε αυτές θα πρέπει η Ελλάδα να επικεντρώσει την στρατηγική της.

Η παρουσία του ελληνικού ελαιολάδου στην Κίνα είναι μικρή, αλλά οι εισαγωγές τα τελευταία 2 χρόνια εμφανίζουν αξιόλογη αύξηση που πλησιάζει το 40%. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση με ποσοστό 8% επί των συνολικών εισαγωγών ελαιολάδου.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ελληνικών εξαγωγών ελαιολάδου είναι η αδυναμία συνεργασίας και συντονισμού της πλειονότητας των παραγωγών, εμπόρων, συσκευαστών, τυποποιητών, ελαιοτριβέων και εξαγωγέων. Οι προσπάθειες των ελλήνων εξαγωγέων θα πρέπει να είναι συντονισμένες προκειμένου να αποφευχθεί ο ελληνο-ελληνικός ανταγωνισμός.

Ο κος Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος του Ελληνοκαναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, χαρακτήρισε την καναδική αγορά ως τον προθάλαμο της αγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών, ανέλυσε με στατιστικά στοιχεία την παρούσα κατάσταση των διακινούμενων ποσοτήτων ελαιολάδου, παρουσίασε υποδειγματικό «σχέδιο επιχειρηματικής δράσης» για την εν λόγω αγορά, τις υποχρεώσεις και διαδικασίες για την συνεργασία με εισαγωγείς καθώς και τις προοπτικές για περαιτέρω διερεύνηση της ελληνικής παρουσίας.

Η Ελλάδα είναι 2η στην καναδική αγορά ελαιολάδου, παρότι το μερίδιό της δεν υπερβαίνει το 10%, τη δε μερίδα του λέοντος έχει η Ιταλία με ποσοστό 70%.

Οι εξαγωγείς μπορούν να βρουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της καναδικής κυβέρνησης.

Ο κος Δημήτρης Καραβασίλης, Ειδικός Σύμβουλος Διεθνούς Εμπορίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ανέφερε: «Ποσοστό μόνο 1,18% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου εξάγεται στις ΗΠΑ, μια από τις μεγαλύτερες αγορές στον κόσμο, η οποία προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες. Οι Έλληνες εξαγωγείς, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, θα πρέπει να προσέξουν σημαντικές λεπτομέρειες, όπως να κάνουν ενδελεχή έρευνα αγοράς για επιτυχημένη στόχευση του καταναλωτικού κοινού, να επιλέξουν σωστούς αντιπροσώπους, να σχεδιάσουν σωστά τη συσκευασία τους, καθώς και ένα στοχευμένο marketing για τους καταναλωτές-στόχους. Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο έχει τα εχέγγυα, την ομάδα, αλλά και το δίκτυο για να υποστηρίξει κάθε ενδιαφερόμενο σε αυτή την προσπάθεια.»

Πληροφορίες, κ. Γ. Οικονόμου 2103238856

Αθήνα, 29/5/2014

Image
Μείνετε Ενημερωμένοι

Το Ελληνο Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο στοχεύει στην συνεχή προώθηση των αμοιβαίων οικονομικών, εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσικής Ομοσπονδίας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

κα Σοφία Ηλιάδη τηλ. 210 69 81 127, e-mail. secretary@hrcc.gr
κ. Κωνσταντίνος Πορτοκάλης τηλ. 2310 556 989 κιν. 6979-267127 e-mail.info@hrcc.gr

 
 
 
 

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.